Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε ο Julio Munoz Senior Systems Architect της 13CS αναδεικνύοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας καθώς και την προσέγγιση και τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η εταιρία προκειμένου να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις.   

  

 

Συνέντευξη με τον Julio Munoz
Senior Systems Architect της 13CS

 

Πως αντιλαμβάνεστε και ιεραρχείτε στην 13CS – με βάση την εμπειρία σας και την επικοινωνία με τους πελάτες σας – τις σύγχρονες απαιτήσεις για προστασία των πληροφοριακών υποδομών και των δεδομένων σε όλα τα επίπεδα ;

Η ανάγκη για προστασία και ασφάλεια δεδομένων είναι σήμερα μονόδρομος για όλες τις επιχειρήσεις,  καθώς αυτά αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία λειτουργούν. Οι αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις  που, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ανέρχονται σε πολύ υψηλά ποσοστά, καθιστούν την ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας δεδομένων βασική ανάγκη κάθε εταιρείας. Η ασφάλεια του εσωτερικού δικτύου ενός οργανισμού σήμερα μπορεί εύκολα να προστατευθεί από ένα καλά προγραμματισμένο σύστημα προστασίας που ενημερώνεται συχνά και μπορεί να περιλαμβάνει φυσική (physical) και λογική (logical) ασφάλεια. Η υψηλή ασφάλεια σε λογισμικό (software) και υλικό (hardware), όπως συνεχώς αναλύεται σε αντίστοιχα άρθρα, μπορεί να περιλαμβάνει υψηλές προδιαγραφές, που θα εξασφαλίζουν ένα αδιαπέραστο εσωτερικό δίκτυο. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του μπορεί να είναι οι κάρτες εισόδου και τα βιομετρικά δεδομένα (CAD-biometric data), η αυστηρή πολιτική χρήσης κωδικών εισόδου (password), το τοίχος προστασίας (firewall) και η προστασία απέναντι σε ιούς (antivirus), η ζωντανή παρακολούθηση δεδομένων (live data and protocol monitoring) και η άψογα σχεδιασμένη πολιτική ασφαλείας (security policy).
Για την 13CS  ο τομέας της ασφάλειας συστημάτων αποτελεί πρωταρχικό ρόλο στην λειτουργία μιας επιχείρησης και ένας από τους πιο σημαντικούς σκοπούς μας είναι να βοηθήσουμε τον κάθε πελάτη μας να διασφαλίσει τα δεδομένα του και την πρόσβαση σε αυτά. Με βάση και τους νέους κανονισμούς ασφάλειας γίνεται σαφές ότι η διασφάλιση των δεδομένων είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία για την οποία οι πελάτες μας βασίζονται στην τεχνογνωσία μας για να είναι πάντα επίκαιρη και ενήμερη.

 

Με ποιο τρόπο λοιπόν ανταποκρίνεστε εσείς σε αυτές προκλήσεις και τις υψηλές απαιτήσεις αντιμετώπισης των απειλών όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα;

Προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από όποια απειλή και αυτό γίνεται μόνο μέσω συνεχούς ενημέρωσης και δοκιμής νέων τεχνολογιών. Η στενή παρακολούθηση των συστημάτων που έχουν υλοποιήσει μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώνουμε συνεχώς τις προτάσεις μας και την αποδοτικότητα των επιλεγμένων προγραμμάτων των προμηθευτών μας.

Τα συστήματα που έχουμε εγκαταστήσει, τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, μας καθιστούν σε ευνοϊκή θέση σε τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως αυτούς της υγείας και της ναυτιλίας, όπου η ροή προσωπικών δεδομένων είναι διαρκής και άκρως ευαίσθητη, και μας δίνουν την απαραίτητη εμπειρία για την ασφαλή διαχείριση των δεδομένων οποιουδήποτε πελάτη μας εμπιστευτεί την ασφάλεια της υποδομής του.

 

Ποια είναι τα βασικά τεχνολογικά εργαλεία που αξιοποιείται για να σας βοηθούν στην υλοποίηση των έργων ασφάλειας που αναλαμβάνει η 13CS;

Έχουμε επιλέξει παγκόσμια καταξιωμένες εταιρίες στον χώρο της ασφάλειας και παρακολούθησης συστημάτων. Η γκάμα προϊόντων της Trendmicro καλύπτει όλο το εύρος των τεχνολογιών απαραίτητων για την προστασία των σύγχρονων μεθόδων κυβερνοεπιθέσεων.

Οι εφαρμογές καλύπτουν τόσο τον τελικό χρήστη, όσο και ολόκληρο το datacenter της εκάστοτε εταιρείας. Παράλληλα, το Deep Security – βραβευμένο προϊόν για την ασφάλεια συστημάτων, μπορεί και καλύπτει zero day απειλές με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Η κάλυψη των προϊόντων της Trendmicro συμπεριλαμβάνει επίσης και την ασφάλεια αλληλογραφίας, διαδικτύου, αλλά και κινητών συσκευών  όπως τα smarthones και τα  laptops).

Για την περιμετρική ασφάλεια του δικτύου των πελατών έχουμε επιλέξει δύο βραβευμένους προμηθευτές στον τομέα των UTM firewalls – την Watchguard και την Fortinet – που προστατεύουν αποτελεσματικά με ενσωματωμένες τεχνολογίες στις συσκευές τους, όπως AV, spam filter, Threat Detection, intrusion prevention, DNS proxy, SSL Deep inspection, 2 Factor authentication.

Για την παρακολούθηση των συστημάτων και των δικτύων, χρησιμοποιούμε ολοκληρωμένες λύσεις SIEM από την Manage Engine, οι οποίες έχουν επιλεγεί από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως. Η ευκολία στη διαχείριση, το συνεχές monitoring & reporting και η άμεση γνωστοποίηση συμβάντων, καθιστούν τις λύσεις αυτές τις πλέον κατάλληλες για επιλογή από τους διαχειριστές των πελατών μας.

 

Ας μιλήσουμε κλείνοντας και λίγο για τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνογνωσία που είναι εξίσου σημαντικά στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας αλλά και ευρύτερα στο integration IT υποδομών.

Η εταιρία μας έχοντας πολυετή εμπειρία, επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση και τεχνική κατάρτιση των υπαλλήλων της. Ακολουθώντας τις νέες τεχνολογίες εμπλουτίζουμε συνεχώς την τεχνογνωσία μας στον τομέα του IT security, ενώ σε συνεργασία με τους πελάτες μας βρίσκουμε πάντα την κατάλληλη λύση για την κάθε διαφορετική υποδομή. Δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία όμως, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι απαραίτητος για την εύρεση των κατάλληλων εργαλείων και της σωστής προετοιμασίας για να είναι κάνεις πάντα έτοιμος να ανταπεξέλθει στο συνεχώς μεταλλασσόμενο κύμα ψηφιακών επιθέσεων.

Το παρακάτω να το βάλουμε στο τέλος σε ένα πλαισιάκι ίσως με κάποιο σκούρο κοκκινο φόντο μαζί με το λογότυπο της εταιρίας


Για τη 13CS

Με 15ετη επιτυχημένη παρουσία στον χώρο της τεχνολογίας, η 13CS είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που προσφέρει ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής κορυφαίου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, υψηλής λειτουργικής αξίας και μέγιστης αποτελεσματικότητας. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2003 από έμπειρους μηχανικούς πληροφοριακών συστημάτων και στελέχη του χώρου της πληροφορικής με τον διακριτικό τίτλο G-NET και το 2018 μετονομάστηκε σε 13CS Systems Ιntegration. Περισσότερες πληροφορίες στο www.13cs.gr