Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων έκανε την «επίσημη πρώτη» την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 στην επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η ανάδοχος εταιρία του έργου, Space Hellas, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. 500 σταθεροί και 13 κινητοί σταθμοί μετρούν την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην ελληνική επικράτεια και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω της φιλικής στον χρήστη δικτυακής πύλης ― http://paratiritirioemf.eeae.gr.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Δημήτρης Τζώρτζης εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (κύριος του έργου), ο οποίος, εκτιμώντας τη σημασία ενός Παρατηρητηρίου εθνικής εμβέλειας που σκοπεύει στην ικανοποίηση μιας ιδιαίτερης ανάγκης των πολιτών, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ημερίδα και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τους παριστάμενους.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου: εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (φορέας λειτουργίας) ο Πρόεδρος Δρ. Χρήστος Χουσιάδας, της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (αναθέτουσα Αρχή) ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Ιδομενέας Μανωλιτσάκης, αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, ο οποίος επεσήμανε την αγαστή συνεργασία του ακαδημαϊκού κλάδου με τον ιδιωτικό τομέα, ευχόμενος να υπάρξουν κι άλλα τέτοια έργα στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Οι ομιλητές έδωσαν το στίγμα του έργου, τεχνικές πληροφορίες, αλλά και την ευρύτερη σκοπιμότητα της ύπαρξης ενός Παρατηρητηρίου για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με δεδομένα απευθείας διαθέσιμα στο κοινό. Η πλοήγηση στη δικτυακή πύλη ήταν μια ευχάριστη εμπειρία λόγω της ευκολίας στη χρήση και για τον μη εξοικειωμένο με την τεχνολογία επισκέπτη, αλλά και γιατί τα πρώτα πραγματικά δεδομένα από τους εγκατεστημένους σταθμούς έδειξαν πολύ χαμηλές τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Έχει προγραμματιστεί ακόμη μία ημερίδα για το έργο στις 23 Οκτωβρίου 2015, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το έργο σχεδιάστηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύωνκαι υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.