Συναντήσαμε πρόσφατα τον νέο Πρόεδρο του Δ.Σ του (ISC)2 Hellenic Chapter και του ζητήσαμε να μας αναδείξει τους στόχους του φορέα, τα οφέλη για τα μέλη του αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσει στην Ελλάδα.

 Συνέντευξη με τον Δρ. Δημήτριο Πατσό, CISSP – Πρόεδρο του Δ.Σ (ISC)2 Hellenic Chapter

 Τι είναι το (ISC)2 Hellenic Chapter και τι αντιπροσωπεύει;

To (ISC)2 Hellenic Chapter αποτελεί το επίσημο παράρτημα του International Information System Security Certification Consortium – (ISC)2, του μεγαλύτερου Οργανισμού πιστοποιημένων επαγγελματιών ασφάλειας πληροφοριών που ιδρύθηκε το 1989 και αριθμεί περισσότερα από 140,000 μέλη σε όλον τον κόσμο. Αντίστοιχα chapters υπάρχουν σε 46 χώρες.
To Hellenic Chapter αριθμεί σήμερα περισσότερα από 200 μέλη και λειτουργεί, επισήμως, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας αναπτύξει ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για τα μέλη του αλλά και την ευρύτερη κοινότητα ασφάλειας πληροφοριών της Ελλάδας.

Ποιός είναι ο σκοπός του ελληνικού Chapter?

Ο κύριος σκοπός του Hellenic Chapter είναι η διάδοση της γνώσης σχετικά με την κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα καθώς και των επαγγελματικών πιστοποιήσεων που παρέχει το (ISC)2, με πιο γνωστή εκείνη του Certified Information Systems Security Professional (CISSP). Παρέχουμε στα μέλη μας την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις, να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες τους, να επεκτείνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο, να κερδίσουν CPEs για τις πιστοποιήσεις που κατέχουν, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στα διάφορα projects μας. Παράλληλα, το (ISC)2 Hellenic Chapter είναι o επίσημος φορέας εκπαίδευσης (Official Training Provider) των πιστοποιημένων προγραμμάτων του (ISC)2 στην Ελλάδα.

Ποιός μπορεί να γίνει μέλος του και τι επαγγελματικά ωφέλη έχει;

Μέλος μπορεί να γίνει κάθε κάτοχος πιστοποίησης που παρέχει το (ISC)2, όπως οι SSCP, CAP, CCFP, CSSLP, HCISPP, CCSP και CISSP, αλλά και κάθε επαγγελματίας, φοιτητής ή σπουδαστής στο χώρο ασφάλειας πληροφοριών/κυβερνοασφάλειας ή πληροφορικής γενικότερα.  Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να κατέχει κάποιος πιστοποίηση του (ISC)2 για να είναι μέλος του (ISC)2 Hellenic Chapter.

Το Hellenic Chapter δρα σαν ένα φόρουμ ανταλλαγής γνώσης και ιδεών, βελτίωσης δεξιοτήτων στην ασφάλεια πληροφοριών μέσα από τη διοργάνωση θεματικών events, επιστημονική υποστήριξη συνεδρίων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονεί το ίδιο.

Για παράδειγμα, τουλάχιστο 2 φορές το χρόνο, υπό την οργάνωση και επίβλεψη του Hellenic Chapter, οργανώνεται 6ήμερη εκπαίδευση για την απόκτηση της πιστοποίησης CISSP, η οποία θεωρείται ως η πιο φημοφιλής πιστοποίηση στην ασφάλεια πληροφοριών παγκοσμίως. Εκτός από το ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση παρέχεται στην ανταγωνιστικότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη (σχεδόν 50% της τιμής που προσφέρει το ISC2), στα μέλη μας παρέχεται πρόσθετη σημαντική έκπτωση.

Πέρα από αυτά, ένα μέλος μας έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πολλά εθελοντικά project, να εκπροσωπεί το Chapter σε συνέδρια/ημερίδες, καθώς και να απολαμβάνει ειδικά προνόμια σε εκπαιδευτικά προγράμματα και προϊόντα του (ISC)2.

Εδώ και μερικούς μήνες το Hellenic Chapter έχει νέο Δοικητικό Συμβούλιο. Ποιά είναι τα μέλη του και ποιοί οι στόχοι του νέου Δ.Σ.;

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι 7 μελές και αποτελείται από Πρόεδρο, Γραμματέα, Ταμεία και Υπεύθυνο Μελών, καθώς και από 3 ακόμη μέλη που έχουν σαν κύριο αντικείμενο τη Διαχείριση Επικοινωνίας,  την Εκπαίδευση και τη Διαχείριση Γνώσης. Οι ρόλοι του Συμβουλίου καλύπτονται από τους παρακάτω διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου που διαθέτουν πολυετή εμπειρία στην ασφάλεια πληροφοριών:

  • Πρόεδρος: Δημήτριος Πατσός, CISSP,
  • Γραμματέας: Παναγιώτης Σούλος, CISSP,
  • Ταμείας: Νίκος Φειδοπιάστης, CISSP,
  • Υπεύθυνος Μελών: Αργύρης Μακρυγεώργου, CISSP,
  • Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γιάννης Κουκουρας, CISSP-ISSAP,
  • Υπεύθυνος Εκπαιδεύσεων: Λευτέρης Τζελέπης, CISSP, CCSP,
  • Υπεύθυνος Διαχείρισης Γνώσης: Νίκος Καραμεσίνης, CISSP.

Αντίστοιχα, η ελεγκτική επιτροπή απαιτείται από τους:

  • Κώστα Παπαδάτο, CISSP-ISSMP
  • Ανδρέα Κοϊδη, CISSP,
  • Στάθη Μαυροβουνίωτη, CISSP

Ο κύριος στόχος μας, εκτός των όσων θεσμικών αντικειμένων που περιγράφησαν παραπάνω, είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή του Hellenic Chapter με την κοινότητα.

Για παράδειγμα, αυτήν την εποχή, το Hellenic Chapter συντονίζει μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια που αποσκοπεί στην μετάφραση του προγράμματος “Safe and Secure Online” που προορίζεται για την εκπαίδευση παιδιών, μαθητών και γονέων σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Στοχεύουμε το υλικό αυτό να είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσουμε να το διαθέσουμε για τους σκοπούς του Cyber Security Awareness Month τον Οκτώβριο.

Επίσης, το Hellenic Chapter διοργανώνει θεματικά event για τα μέλη του για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο και στοχεύουμε στο να έχουμε μεγάλη συμμετοχή και εκπροσώπηση από μέλη και ειδικούς ασφάλειας πληροφοριών. Ενδεικτικά, έχουν διοργανωθεί στο πρόσθετο παρελθόν events σχετικά με τον GDPR, την οδηγία NIS, το blockchain, την ασφάλεια πληρωμών κλπ.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το Hellenic Chapter συμμετέχει και εκπροσωπείται ενεργά –σχεδόν- σε κάθε συνέδριο/ημερίδα που διοργανώνεται σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Αυτό μας τιμά ιδιαίτερα και θεωρούμε πως επιβραβεύει τη συνέπεια των ενεργειών του Hellenic Chapter τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, κάνουμε ήδη ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε πρόσθετες εκπαιδεύσεις/πιστοποιήσεις Ελλάδα, μιας και βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για κάποιες από αυτές (ενδεικτικά, την Certified Cloud Security Professional).

Ποιά είναι η ανταπόκριση της κοινότητας στις δραστηριότητες του Hellenic Chapter μέχρι στιγμής ;

Η ανταπόκριση της κοινότητας είναι παραπάνω από θετική. Καταρχήν, βλέπουμε ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για την εκπαίδευση του CISSP: η αύξηση συμμετοχής ξεπερνά το 50% σε σχέση με την περισυνή χρονιά και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, μιας και η συγκεκριμένη πιστοποίηση εδραιώνεται ακόμα περισσότερο στην αγορά. Επίσης, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις για την ασφάλεια πληροφοριών ζητείται η συμμετοχή ή/και η εκπροσώπηση του Hellenic Chapter σε ρόλους επιστημονικής υποστήριξης, παρουσίας ή συμβουλής. Τέλος, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εθελοντική συμμετοχή στη δράση Safe and Secure Online υπήρξε –πραγματικά- θεαματική ανταπόκριση τόσο από τα μέλη όσο και από την ευρύτερη κοινότητα!

Πώς μπορεί να έλθει κάποιος σε επαφή με το Hellenic Chapter ;

Το Hellenic Chapter είναι προσβάσιμο διαδικτυακά στη διεύθυνση https://www.isc2-chapter.gr. Στο website μας μπορεί να βρει κανείς αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων μας αλλά και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει μέλος μας ή να υποστηρίξει τις ενέργειές μας. Παράλληλα, υπάρχει και σχετική σελίδα στο LinkedIn, η (ISC)2 Hellenic Chapter, το κανάλι μας στο YouTube (ISC2 Hellenic Chapter), ενώ πάντοτε μπορεί να στείλει ένα email στο info@isc2-chapter.gr και να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί του.