Από απαρχής της κρίσης του Κορωνοϊού, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αποτέλεσαν πονοκέφαλο στους υπευθύνους πληροφορικής της κάθε επιχείρησης, ήταν η πραγματικότητα της εργασίας από το σπίτι.

Αλέξανδρος Ζοβόλιας

Commercial Director, PartnerNET
www.partnernet-ict.com

Οι hackers βρήκαν ένα πολύ εύκολο τρόπο για να μπορέσουν να υλοποιήσουν επιθέσεις ransomware. Πολύ απλά ένας hacker παραβιάζει τις υποδομές μιας επιχείρησης ή ενός κρατικού οργανισμού, καταλαμβάνοντας δεδομένα ή υποδομές, ζητώντας λύτρα για να επιστρέψουν τη διαχείριση των υποδομών ή τα δεδομένα. Ένας ευκολότερος δρόμος για να το πετύχουν αυτό, είναι μέσα από τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι, το οποίο προφανώς δεν διαθέτει ισχυρή προστασία και ο οικιακός εξοπλισμός δικτύου είναι κατά πολύ, περισσότερο ευάλωτος.

Μέσα στο 2021 είδαμε σημαντικές «επιτυχίες» των hackers, όπως το χτύπημα στην Colonial Pipeline που σταμάτησε την παροχή καυσίμων στο 45% των ανατολικών ΗΠΑ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η επίθεση είχε επιτευχθεί μέσα από την παραβίαση μιας παλιάς VPN συσκευής, που όμως δεν χρησιμοποιείτο τότε ενεργά από προσωπικό που δούλευε από το σπίτι. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου hackers εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του οικιακού δικτύου που συνδέεται μέσω VPN με το δίκτυο μιας επιχείρησης. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις οι παραβιάσεις που σημειώθηκαν μέσα στο έτος στην Ιαπωνική εταιρία ανάπτυξης παιχνιδιών Capcom και μια μη κατονομασμένη βιομηχανία στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια αναφορά της Kaspersky, όπου οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν μη ενημερωμένους VPN Servers της εταιρίας.

Μια από τις σημαντικές υπηρεσίες που πρέπει ο εργαζόμενος από το σπίτι να έχει στην διάθεση του, είναι οι υπηρεσίες φωνής, ή πιο απλά το τηλέφωνο του γραφείου του. Η Grandstream, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες που δημιουργεί η νέα μόδα της εργασίας από το σπίτι, ανέπτυξε και προσφέρει στις επιχειρήσεις που εμπιστεύονται τις λύσεις τηλεφωνίας της, την υπηρεσία RemoteConnect.

Μια Cloud υπηρεσία για απομακρυσμένη εργασία με αξιοπιστία
Το UCM RemoteConnect είναι ένα από τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος UCM6300, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν απομακρυσμένους ή υβριδικούς εργαζομένους, προσφέροντας ασφάλεια κατά τη σύνδεση τερματικών τηλεφώνων ΙΡ SIP από οπουδήποτε. Eίναι μια cloud υπηρεσία των IP PBX της σειράς UCM6300 η οποία επιτρέπει στους διαχειριστές του δικτύου μιας επιχείρησης να διαμορφώσουν, να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν τις τηλεφωνικές συσκευές ενός UCM6300 που βρίσκονται εκτός του δικτύου της εταιρίας. Η υπηρεσία παρέχει automatic NAT firewall traversal που συνδέει με ασφάλεια τους απομακρυσμένους χρήστες στο IP PBX, παρέχει μέγιστη αξιοπιστία καθώς τρέχει πάνω από το Amazon Web Services (AWS), ενώ προσφέρει zero-touch configuration και εύκολη διαχείριση για τους υπεύθυνους του ΙΤ. Η υπηρεσία είναι ενσωματωμένη στο δωρεάν σύστημα διαχείρισης συσκευών Grandstream (GDMS) ώστε κάθε επιχείρηση μπορεί να ελέγχει και να προσαρμόζει όλες τις λεπτομέρειες του δικτύου φωνής της από ένα κεντρικό σημείο. Με αυτό τον τρόπο το UCM RemoteConnect επιτρέπει στους χρήστες να συνδέσουν απλώς τις συσκευές τους στο Διαδίκτυο και να συνδεθούν με τον οργανισμό τους, χωρίς να προβληματίζονται για τις λεπτομέρειες.

Πως λειτουργεί όμως αυτή η υπηρεσία;

Αρχικά όταν το IP PBX UCM6300 δηλωθεί στο GDMS, ο υπεύθυνος του δικτύου, μπορεί να διαχειριστεί την Automated NAT Traversal, τον συγχρονισμό των SIP εσωτερικών και να έχει βασικά στατιστικά στοιχεία. To UCM RemoteConnect το οποίο δουλεύει πάνω από το GDMS επιτρέπει στους χρήστες να σχηματίζουν ασφαλείς απομακρυσμένες συνδέσεις με το UCM. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του media traversal που παρέχει μια υπηρεσία Automated NAT traversal για τους χρήστες και τους επιτρέπει να πραγματοποιούν κλήσεις και να συμμετέχουν σε meetings από ένα εξωτερικό δίκτυο χωρίς προβλήματα NAT. Επειδή το UCM RemoteConnect  είναι μέρος του GDMS, η σύνδεση απομακρυσμένων ΙΡ τηλεφώνων μπορεί να ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου μέσω του cloud. Μόλις τα τερματικά δηλωθούν στο GDMS, μπορούν στη συνέχεια να συνδεθούν με το UCM6300 IP PBX.
Ένα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό που προσφέρει το UCM RemoteConnect είναι το Grandstream Wave App/Web. Με το Grandstream Wave για web browsers, ο χρήστης μπορεί να φιλοξενήσει και να προγραμματίσει meetings, να έχει πρόσβαση και να διαχειρίζεται επαφές, να πραγματοποιεί και να μεταφέρει κλήσεις και να κάνει chat κατά τη διάρκεια κλήσεων. Το Wave, επίσης προσφέρεται ως εφαρμογή softphone για συσκευές Android και iOS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το τηλεφωνικό κέντρο UCM6300 IP. Μόλις κατεβάσετε και εγκαταστήσετε το Wave, μπορείτε απλά να εισαγάγετε τον σύνδεσμο της meeting και να συμμετάσχετε από εκεί ή να συνδεθείτε μέσω του server για να φιλοξενήσετε και να συμμετάσχετε σε meetings. Tο UCM RemoteConnect μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του Wave Web για κλήσεις και meetings έξω από το δίκτυο της εταιρίας, μέσω μιας μοναδικής διεύθυνσης URL που έχει εκχωρηθεί στο account του υπαλλήλου. Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή Wave Web χρησιμοποιώντας τον αριθμό του εσωτερικού τους και τον κωδικό πρόσβασης της SIP συσκευής τους.

Η εργασία από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Αυτή η νέα τάση θα συνεχίσει να επεκτείνεται όλο και περισσότερο, ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας. Καθώς επίσης ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο διασυνδεδεμένος και όλο και πιο ψηφιακός, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε να περιχαρακώσουμε την καθημερινή λειτουργίας της επιχείρησης μας. Η Grandstream έρχεται να μας δώσει αυτή την ασφάλεια με ένα απλό και πολύ οικονομικό τρόπο, εξασφαλίζοντας πως η επένδυση μιας επιχείρησης στο πολύ νευραλγικό κομμάτι της τηλεφωνικής επικοινωνίας, θα παραμένει ασφαλής και τώρα και στο μέλλον.