Η τεχνολογική εξέλιξη αλλάζει με ταχύτητα τον κόσμο γύρω μας, μετασχηματίζει και βελτιώνει τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Οι επιχειρήσεις του σήμερα, με φόντο την εποχή του Internet των Πραγμάτων, του Cloud και της ΕπαυξημένηςΠραγματικότητας, βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που φαντάζει πλέον ως μονόδρομος για την ανάπτυξη και πρόοδο των επιχειρήσεων. Όντας ένας από τους βασικότερους παίκτες στην αγορά ΤΠΕσε παγκόσμιο επίπεδο, με άριστη τεχνογνωσία, διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογίες και ιδιαίτερο σεβασμό στον ευαίσθητο, για κάθε επιχείρηση, τομέα της ασφάλειας, η Huawei Technologies, αποτελεί ένας από τους πλέον αξιόπιστους κατασκευαστές, για την ανάπτυξη ολιστικών τεχνολογικών λύσεων, στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

hua2

Στο πλαίσιο αυτό, η Huawei Technologies και συγκεκριμένα το τμήμα του Enterprise, διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το συνέδριο «ecoCONNECT | CEE & Nordic 2017», στην Πράγα της Τσεχίας, με στόχο την ανάδειξη όλων αυτών των τεχνολογιών που είναι ικανές να συμβάλλουν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Περισσότεροι από 500καλεσμένοι της Κινεζικής εταιρείας έδωσαν το παρόν στο Zofin Palace κατά το τελευταίο διήμερο του Μαΐου, μεταξύ των οποίων συνεργάτες και επιχειρηματικοί πελάτες, από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά και την Σκανδιναβία.

Το εντυπωσιακό σκηνικό που είχε στηθεί στην κεντρική αίθουσα του Zofin Palace, του νεο-αναγεννησιακού κτηρίου, σε ένα νησάκι μέσα στον ποταμό Μολδάβα (Vitava), απεικόνιζε τη «Γέφυρα του Καρόλου», που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά. Επρόκειτο για ένα πολύ ευφάνταστο εικαστικό που αποτύπωνε γλαφυρά τις «Ψηφιακές Γέφυρες» που ρίχνει η Κίνα -και εν προκειμένω- η Huawei τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στον Δυτικό κόσμο, ευρύτερα.

Τεχνολογικές τάσεις, καινοτόμες ιδέες και βέλτιστες πρακτικές στο δρόμο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών που δόθηκαν από στελέχη της Huawei και του συνεργατικού της οικοσυστήματος, τόσο στην κεντρική αίθουσα του Zofin Palace όσο και στα επί μέρους θεματικά fora. Συγκεκριμένα, άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους ομιλητές που προέρχονται από το χώρο του ITSecurity, του χρηματοπιστωτικού κλάδου κ.α., αναδεικνύοντας τα οφέλη της υιοθέτησης τεχνολογικών λύσεων, μέσα από πραγματικά case studies που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Huawei. Εξάλλου, κυβερνητικοί φορείς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη από τους κλάδους μεταφορώνενέργειας κ.α. από χώρες της εν λόγω περιφέρειας, έδωσαν το στίγμα των εφαρμοσμένων λύσεων για την «Έξυπνη Πόλη», που πραγματοποιούνται, με τη αρωγή -και φυσικά τον εξοπλισμό- της Κινεζικής εταιρείας.

Πραγματοποιώντας την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Huawei CEENDavid Tang, αναφερόμενος στο κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης, δήλωσε: «Κανένας μετασχηματισμός δεν θα ήταν εφικτός χωρίς τις τεχνολογίες ΤΠΕ. Αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη, κάθε αλλαγής που συμβαίνει γύρω μας, έχοντας μετατραπεί από σύστημα υποστήριξης, σε σύστημα παραγωγής». Συμπληρώνοντας, ο κος Tang, δήλωσε: «Βιώνουμε μια εποχή εκπληκτικής τεχνολογικής προόδου με ακρογωνιαίους λίθους το IoT, το Cloud και τα Big Data. Η ανάπτυξη εφαρμογών για Smart CitiesΤηλεϊατρικήeLearningκ.α., θα οδηγήσουν σε μια νέα εξέλιξη που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που ζούμε κι εργαζόμαστε». Κάνοντας και μια σύντομη αναφορά σε ορισμένα οικονομικά στοιχεία, κος Tang σημείωσε πως το Enterprise τμήμα της Huawei σε παγκόσμια βάση, τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 40%, ενώ ειδικότερα για το CEEN region, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο εντυπωσιακό 50%.

Ο Tian Huaαντιπρόεδρος του Business Unit της Huawei για τη Βορειοανατολική Ευρώπη, επισήμανε: «Με τις συνεχείς επενδύσεις σε ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στο Cloud Computing, το SDN, τα Big Data και το IoT, καθώς και τη σταθερή διατήρηση της πελατοκεντρικής μας αρχής και τη δέσμευση για σχεδιασμό και ανάπτυξη ασφαλών τεχνολογικώνπροϊόντων, συνεχίζουμε να οικοδομούμε ένα βιώσιμο εταιρικό οικοσύστημα… Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αμοιβαίαεπωφελείς συνεργασίες με επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς εταίρους, αλλά και σε ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη των συνεργατών μας και να δημιουργηθεί ένα ανοικτόσυνεργατικό και κερδοφόρο οικοσύστημα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με αναφορά του Mark Wu, CTO of Enterprise Network Solution Sales της Huawei, μέχρι το τέλος του 2017, η εταιρεία θα διαθέτει δώδεκα επιπλέον open labs για την καινοτομία.

Οι λύσεις που παρέχει η Huawei στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμβάλλουν καταλυτικά στη «μετάβαση στο σύννεφο», στο λεγόμενο «Cloudification» δηλαδή, των υποδομών περισσότερων από 300 τραπεζών ανά τον κόσμο. Η MariaJose GarciaGlobal Executive του τραπεζικού κολοσσού της Ισπανίας, BBVA, ανέφερε: «Καθώς το τραπεζικό τοπίο μετασχηματίζεται, οι νέες προσεγγίσεις θα παρέχουν περισσότερη λειτουργικότητα, βελτιώνοντας την εμπειρία των καταναλωτών και δίνοντας λύσεις σε καθημερινές του ανάγκες».hua8

Στην πλατφόρμα Big Data της Huawei αλλά και τη λύση για «Ασφαλείς Πόλεις» που εξυπηρετεί 800 εκατ. ανθρώπους σε περισσότερες από 200 πόλεις ανά τον κόσμο, σε πάνω από 80 χώρες, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Andrew Campbell, Global Public Safety Expert της Huawei Enterprise BG. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο το Cloud επηρεάζει τη Δημόσια Ασφάλεια, ο κος Campbell ανέφερε: «Χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες Cloud και Big Data, οι οργανισμοί δημόσιας ασφάλειας θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εκθετική αύξηση των δεδομένων χρησιμοποιώντας τα με πιο αποτελεσματικό τρόπο για να καταστήσουν την κοινωνία ασφαλέστερη».

Εξέχουσας σημασίας παρουσίαση για τα τεκταινόμενα στον τομέα του Cyber Security, πραγματοποίησε ο Pierre Noel, Chief Security and Privacy Officer της Huawei Enterprise Business Group: «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιφέρει και νέες απειλές… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε έκφανση του ΙΤ που να πηγαίνει πίσω. Υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες είναι επόμενο να βρίσκουμε μπροστά μας νέες απειλές και πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βρίσκουμε τη λύση στο τρέχον πρόβλημα… ». Ο κος Noel πρόσθεσε: «Η ασφάλεια βασίζεται σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα, δεν είναι δουλειά ενός. Βασίζεται σε διαρκή συνεργασία… Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να δώσει μια λύση για όλα τα προβλήματα του Cyber Security… Ό,τι κάνουμε στη Huawei γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει τους πελάτες μας και προστατεύει τα δεδομένα τους».

hua9

Αναφορικά με τη σύνδεση των ΤΠΕ με τον κλάδο της ενέργειας, ο Νικόλαος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, επισήμανε πως  η συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο κλάδων είναι προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την λεγόμενη «Zero Carbon Economy», ενώ χαρακτήρισε τα Smart Grids και Smart Meters, ως τις «τεχνολογίες – κλειδί» για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων ως το 2030.

hua5

Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν και οι προϊοντικές λύσεις ISPCloudSecurity και Storage που κοσμούν πλέον την Enterpriseγκάμα της εταιρείας και παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδρίου, όπως τα FusionServer X6000OceanStor Dorado V3CloudEngine6870 καθώς και το σύστημα ασφάλειας κατά των επιθέσεων DDoS, AntiDDoS1600 series.

hua7

Μέσα στο προηγούμενο έτος, η Huawei Enterprise BG, έχει επιτύχει ταχεία ανάπτυξη σε κάθετες βιομηχανίες. Η λύση Smart City της Huawei, επί παραδείγματι, έχει εφαρμοστεί και αναπτυχθεί σε πάνω από 100 πόλεις, σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο. Στον τομέα της ενέργειας, η Huawei, διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς όχι μόνο αποτελεί μέλος του GEIDCO (Παγκόσμιος Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας Διασύνδεσης Ενέργειας), αλλά η βραβευμένη λύση ConnectedGrid που διαθέτει, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 170 εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο.

hua6

Στον τομέα των μεταφορών δε, συνεργάστηκε με περισσότερους από 60 εταίρους του κλάδου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους περισσότερων από 220 χιλιάδων χλμ., καθώς και 15 διεθνών αερολιμένων, με ετήσια διακίνηση άνω των 30 εκατομμυρίων επιβατών.

Τέλος, αναφορικά με τον κλάδο της μεταποίησης, η Huawei σε συνεργασία με την KUKA και την ABB συντέλεσαν καταλυτικά στην προώθηση της βιομηχανικής αναβάθμισης. Ως τα τέλη του 2016, η Huawei CEEN διέθετε περισσότερους από 600συνεργάτες στο δίκτυο διανομής και πάνω από 40 στο δίκτυο υπηρεσιών, ενώ εδραίωσε τις στρατηγικές τις συνεργασίες με εταιρείες όπως η SAP, η Accenture, η T-Systems και πολλές άλλες.

Βίντεο με τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το διήμερο Συνέδριο, είναι διαθέσιμα εδώ και εδώ.

Πηγή : www.infocom.gr

*Ανδρέας Καραντώνης