• Ένας στους 10 οργανισμούς παγκοσμίως χτυπήθηκε από απόπειρα επίθεσης Ransomware το 2023, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν 1 στους 13 οργανισμούς δέχθηκε επιθέσεις ransomware. 
 • Κατά τη διάρκεια του 2023, οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο είχαν υποστεί πάνω από 60.000 επιθέσεις κατά μέσο όρο, δηλαδή 1158 επιθέσεις ανά οργανισμό την εβδομάδα. 
 • Οι τομείς λιανικού/χονδρικού εμπορίου σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση 22% στις επιθέσεις σε εβδομαδιαία βάση, σε σύγκριση με το 2022.

Παγκόσμιες τάσεις στον κυβερνοχώρο

Ο ψηφιακός κόσμος εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο μάχης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με το 2023 να σηματοδοτεί ακόμα μια χρονιά αμείλικτων επιθέσεων σε αυτόν παγκοσμίως. Η ολοκληρωμένη ανάλυση των δεδομένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από την Check Point Research, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών στοιχείων για όλες τις περιοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέρει μια αποκαλυπτική ματιά στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο.

*Τα δεδομένα σχετικά με αυτήν την αναφορά προέρχονται από το ThreatCloud AI, τη μηχανή Big Data Intelligence της Check Point.
Το ThreatCloud AI συγκεντρώνει και αναλύει καθημερινά την τηλεμετρία μεγάλων δεδομένων και εκατομμύρια δείκτες συμβιβασμού (IoCs). Η βάση δεδομένων πληροφοριών απειλών τροφοδοτείται από 150.000 συνδεδεμένα δίκτυα και εκατομμύρια συσκευές τελικών σημείων, καθώς και από την Check Point Research και δεκάδες εξωτερικές πηγές. Το ThreatCloud AI ενημερώνει τις απειλές και τις προστασίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα επίπεδα ασφάλειας της Check Point.

Οι παγκόσμιες επιθέσεις συνολικά:

Το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε από επίμονη κλιμάκωση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο 1158 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις  ο καθένας. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 1% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με το 2022 και διατηρεί τη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε από τα προηγούμενα χρόνια, σηματοδοτώντας μια συνεχή και ανησυχητική τάση στο τοπίο των ψηφιακών απειλών.

Το 2023, το τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο είδε μια εξέλιξη, ιδιαίτερα στον τρόπο εκτέλεσης των απειλών ransomware. Ενώ το ransomware συνέχισε να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, ειδικά για μικρότερες και λιγότερο οχυρωμένες επιχειρήσεις, σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή με ορισμένους επιτιθέμενους να επικεντρώνονται στην κλοπή δεδομένων και σε εκστρατείες που βασίζονται ξεκάθαρα σε εκβιασμούς. Αυτή η αλλαγή τακτικής είναι εμφανής σε δύο εξέχουσες εκστρατείες επίθεσης – τα περιστατικά MOVEit και GoAnywhere. Αυτές οι επιθέσεις δεν χρησιμοποίησαν παραδοσιακό ransomware που βασίζεται σε κρυπτογράφηση. Αντίθετα, περιστρέφονταν γύρω από εκβιασμό, με τους επιτιθέμενους να απαιτούν πληρωμή σε αντάλλαγμα για τη μη δημοσιοποίηση των κλεμμένων δεδομένων.

Οι παγκόσμιες επιθέσεις ανά κλάδο:

Η ανάλυση ανά κλάδο αποκαλύπτει μια δυναμική αλλαγή. Ο τομέας της Εκπαίδευσης/Έρευνας, που προηγουμένως αποτελούσε πρωταρχικό στόχο, παρουσίασε αξιοσημείωτη μείωση των επιθέσεων κατά 12%, αν και παρέμεινε στην κορυφή της λίστας με τον μεγαλύτερο όγκο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Αντίθετα, οι τομείς Λιανικής/Χονδρικής παρουσίασαν αύξηση 22%, υποδεικνύοντας αλλαγή στην εστίαση των επιτιθέμενων. Η αύξηση των επιθέσεων κατά 3% στον τομέα της Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της κρίσιμης φύσης των υπηρεσιών του.

Οι κλάδοι Λιανικής/Χονδρικής αντιμετώπισαν σημαντικό αριθμό κυβερνοεπιθέσεων το 2023 , το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς σημαντικούς παράγοντες:

 1. Μεγάλος όγκος δεδομένων καταναλωτών: Οι επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής συνήθως χειρίζονται τεράστιες ποσότητες προσωπικών και οικονομικών δεδομένων από πελάτες. Αυτό τις καθιστά ελκυστικούς στόχους για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που θέλουν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις και προσωπικά στοιχεία για κλοπή ταυτότητας ή μεταπώληση στον σκοτεινό ιστό.
 2. Εξαιρετικά συνδεδεμένες και ψηφιοποιημένες λειτουργίες: Με την πρόοδο της τεχνολογίας, αυτοί οι τομείς έχουν αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, βασιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα διασυνδεδεμένα συστήματα. Αυτό το αυξημένο ψηφιακό αποτύπωμα προσφέρει περισσότερα σημεία εισόδου για τους επιτιθέμενους στον κυβερνοχώρο.
 3. Σύνθετα δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας: Οι λιανέμποροι και οι χονδρέμποροι έχουν συχνά περίπλοκα δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας, στα οποία συμμετέχουν πολλοί πωλητές και τρίτοι πάροχοι υπηρεσιών. Κάθε κόμβος σε αυτό το δίκτυο μπορεί δυνητικά να είναι μια ευπάθεια εάν δεν είναι επαρκώς ασφαλής, παρέχοντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου πολλαπλές οδούς για επίθεση.
 4. Ηλεκτρονικό εμπόριο και διαδικτυακή παρουσία: Ηανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών έχει οδηγήσει σε επέκταση των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτές οι πλατφόρμες, εάν δεν κατασκευαστούν και συντηρηθούν με ασφάλεια, μπορούν να είναι εύκολα εκμεταλλεύσιμες μέσω διαφόρων μεθόδων, όπως SQL injections, cross-site scripting ή άλλες επιθέσεις εφαρμογών ιστού.
 5. Ανεπαρκή μέτρα κυβερνοασφάλειας: Οι μικρότεροι λιανέμποροι και χονδρέμποροι ενδέχεται να μην διαθέτουν τους πόρους για ισχυρές άμυνες στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με μεγαλύτερες εταιρείες, γεγονός που τους καθιστά ευκολότερους στόχους για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
 6. Υψηλοί όγκοι συναλλαγών: Οι μεγάλοι όγκοι καθημερινών συναλλαγών διευκολύνουν τις δόλιες δραστηριότητες να περάσουν απαρατήρητες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου το εκμεταλλεύονται προσπαθώντας να συνδυάσουν τις κακόβουλες δραστηριότητές τους μέσα στον μεγάλο αριθμό νόμιμων συναλλαγών.
 7. Εποχιακή δραστηριότητα στο στόχαστρο: Οι τομείς λιανικής/χονδρικής αντιμετωπίζουν συχνά επιθέσεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα, όπως η εορταστική περίοδος ή ειδικές ημέρες αγορών, όπου ο αυξημένος όγκος συναλλαγών και το πολυάσχολο προσωπικό μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη επαγρύπνηση και αυξημένη ευαισθησία σε επιθέσεις όπως phishing ή ransomware.

Οι παγκόσμιες επιθέσεις ανά περιοχή:

Σε περιφερειακό επίπεδο, η APAC ηγήθηκε με τον υψηλότερο μέσο αριθμό εβδομαδιαίων επιθέσεων, με μέσο όρο 1930 επιθέσεις ανά οργανισμό, αύξηση 3% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Αφρική σημείωσε σημαντική αύξηση 12% σε ετήσια βάση στον μέσο αριθμό εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό, φθάνοντας κατά μέσο όρο τις 1900 επιθέσεις.

2023 – Η χρονιά των επιθέσεων Mega Ransomware

Το 2023, το τοπίο του ransomware υπέστη σημαντική αναστάτωση, που χαρακτηρίστηκε από σημαντική αύξηση τόσο του συμβατικού ransomware όσο και του πιο τρομακτικού mega-ransomware. Αυτή η ανησυχητική τάση υπογραμμίστηκε από την εξίσου ανησυχητική επικράτηση των zero-day exploits, ενισχύοντας την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν και τον αριθμό των θυμάτων που επηρεάστηκαν, με έναν αυξανόμενο αριθμό ομάδων hacking να αναλαμβάνουν με τόλμη (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ψευδώς) την ευθύνη.

Αντισταθμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, οι αναδυόμενες ρυθμιστικές πιέσεις ανάγκασαν περισσότερες εταιρείες να αποκαλύψουν περιστατικά εκβιασμού στον κυβερνοχώρο, ενισχύοντας τη συλλογική συνειδητοποίηση της διάχυτης απειλής. Η κυρίαρχη αφήγηση του 2023 έγινε συνώνυμη με την αμείλικτη επίθεση των mega ransomware επιθέσεων, καθώς οι χάκερ συνέχισαν να εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία, αφήνοντας πίσω τους σειρά οργανισμών που παλεύουν με τις συνέπειες αυτών των κακόβουλων επιθέσεων.

Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή παρατηρήθηκε στις στρατηγικές εκτέλεσης αυτών των επιθέσεων ransomware. Εκτός των παραδοσιακά επικεντρωμένων στην κρυπτογράφηση των δεδομένων των θυμάτων που απαιτούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους, ένας αυξανόμενος αριθμός εγκληματιών στον κυβερνοχώρο το 2023 υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση. Επικεντρώθηκαν περισσότερο στην κλοπή δεδομένων, ακολουθούμενες από εκστρατείες εκβιασμού που δεν περιλάμβαναν απαραίτητα κρυπτογράφηση δεδομένων, αλλά μάλλον απειλές δημόσιας αποκάλυψης των κλεμμένων δεδομένων. Αυτή η εξέλιξη στις τακτικές ransomware σηματοδοτεί έναν στρατηγικό άξονα, όπου η έμφαση μετατοπίστηκε από τη διακοπή των λειτουργιών μέσω κρυπτογράφησης στην αξιοποίηση κλεμμένων δεδομένων για χρηματικά κέρδη μέσω εκβιασμού. Αυτή η αλλαγή υπογραμμίζει την προσαρμοστικότητα των φορέων απειλών στον κυβερνοχώρο και υπογραμμίζει την ανάγκη οι επιχειρήσεις, ειδικά αν και όχι μόνο, οι μικρότερες με περιορισμένους πόρους στον κυβερνοχώρο, να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι τέτοιων εξελισσόμενων απειλών ransomware.

Οι παγκόσμιες επιθέσεις ransomware συνολικά: Κορυφαίο όλων των εποχών το 2023

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, το 10% των οργανισμών παγκοσμίως έχουν γίνει στόχος απόπειρας επίθεσης ransomware. Πρόκειται για σημαντική αύξηση από το συνολικό 7% του οργανισμού που υπέστη την ίδια απειλή το προηγούμενο έτος, καθώς και το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια.

Οι επιθέσεις ransomware ανά περιοχή: Η Αμερική σημειώνει την υψηλότερη άνοδο σε ετήσια βάση
Ο αντίκτυπος του ransomware στους οργανισμούς παρατηρήθηκε σε βασικές περιοχές του κόσμου, με την APAC να έχει την υψηλότερη αναλογία με το 11% των οργανισμών να στοχοποιούνται από ransomware το 2023, ενώ η Αμερική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση – ανεβαίνοντας από 5% των οργανισμών το 2022 σε 9% το περασμένο έτος.

Οι τάσεις Ransomware για συγκεκριμένους κλάδους:
Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από επιθέσεις ransomware το 2023 ήταν η Εκπαίδευση/Έρευνα με το 22% των οργανισμών να υφίστανται αυτό το είδος επίθεσης, ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση/Στρατό με 16% και την Υγειονομική Περίθαλψη με 12%.

Πως οι Αμυνόμενοι Αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να Αποτρέψουν Επόμενη Επίθεση
Στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί σε ισχυρό εργαλείο για την άμυνα έναντι εξελιγμένων και συνεχώς εξελισσόμενων κυβερνοεπιθέσεων. Είχε βαθιά επίδραση τόσο στην αποτελεσματικότητα του ransomware και άλλων μεθόδων επίθεσης όσο και στην ικανότητα άμυνας ενάντια σε αυτές τις προηγμένες εκστρατείες. Ένας από τους βασικούς τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημαντικό αντίκτυπο είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση απειλών. Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη υπερέχουν στον εντοπισμό ανωμαλιών και στην ανίχνευση προηγουμένως αόρατων μοτίβων επίθεσης, μετριάζοντας έτσι τους πιθανούς κινδύνους πριν κλιμακωθούν.
Για παράδειγμα, το ThreatCloud AI της Check Point τροφοδοτεί όλες τις λύσεις μας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AI με ευφυΐα απειλών μεγάλων δεδομένων για την πρόληψη των πιο προηγμένων επιθέσεων, μειώνοντας παράλληλα τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Συγκεντρώνει και αναλύει καθημερινά την τηλεμετρία μεγάλων δεδομένων και εκατομμύρια δείκτες συμβιβασμού (IoCs). Εξετάστε αυτό το σενάριο. Ένας νέος κακόβουλος σύνδεσμος εντοπίζεται και αποκλείεται σε μια επίθεση μηδενικής ημέρας στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα απειλής κοινοποιούνται αμέσως σε όλους τους φορείς επίθεσης με προστασία για αυτήν την επίθεση που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο. Αυτός ο ίδιος κακόβουλος σύνδεσμος μηδενικής ημέρας μπορεί στη συνέχεια να αποκλειστεί λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα αργότερα σε μια παρόμοια επίθεση στην Αυστραλία – εμποδίζοντας την επίθεση να προκαλέσει διακοπή και ζημιά.

Πρακτικές Συμβουλές: Πρόληψη RANSOMWARE και Άλλων Επιθέσεων

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τον οργανισμό ασφαλή:

 1. Ισχυρή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων

Ο στόχος του ransomware είναι να αναγκάσει το θύμα να πληρώσει λύτρα για να ανακτήσει την πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα του. Ωστόσο, αυτό είναι αποτελεσματικό μόνο εάν ο στόχος χάσει πραγματικά την πρόσβαση στα δεδομένα του. Μια ισχυρή, ασφαλής λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μετριάσετε τον αντίκτυπο μιας επίθεσης ransomware.

 1. Εκπαίδευση ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους διάδοσης κακόβουλου λογισμικού λύτρων. Εξαπατώντας έναν χρήστη να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να ανοίξει ένα κακόβουλο συνημμένο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αποκτούν πρόσβαση στον υπολογιστή του υπαλλήλου και ξεκινούν τη διαδικασία εγκατάστασης και εκτέλεσης του ransomware σε αυτόν. Η συχνή εκπαίδευση ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του οργανισμού από ransomware, αξιοποιώντας το δικό του προσωπικό ως πρώτη γραμμή άμυνας για τη διασφάλιση ενός προστατευμένου περιβάλλοντος. Αυτή η εκπαίδευση θα πρέπει να καθοδηγεί τους υπαλλήλους σχετικά με τα κλασικά σημάδια και τη γλώσσα που χρησιμοποιούνται στα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”.

 1. Ενημερωμένες ενημερώσεις κώδικα

Η ενημέρωση των υπολογιστών και η εφαρμογή ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας, ειδικά εκείνων που επισημαίνονται ως κρίσιμες, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ευπάθειας ενός οργανισμού σε επιθέσεις ransomware, καθώς τέτοιες ενημερώσεις κώδικα συνήθως παραβλέπονται ή καθυστερούν πολύ για να προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία.

 1. Ενίσχυση του ελέγχου ταυτότητας χρήστη

Η επιβολή μιας ισχυρής πολιτικής κωδικού πρόσβασης, η απαίτηση χρήσης ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και η εκπαίδευση των υπαλλήλων σχετικά με τις επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος που έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν διαπιστευτήρια σύνδεσης είναι όλα κρίσιμα στοιχεία της στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ενός οργανισμού.

 1. Λύσεις Anti-Ransomware

Οι λύσεις Anti-ransomware παρακολουθούν τα προγράμματα που εκτελούνται σε έναν υπολογιστή για ύποπτες συμπεριφορές που εμφανίζονται συνήθως από ransomware και εάν εντοπιστούν αυτές οι συμπεριφορές, το πρόγραμμα μπορεί να αναλάβει δράση για να σταματήσει την κρυπτογράφηση πριν γίνει περαιτέρω ζημιά. 

 1. Χρησιμοποιήστε καλύτερη πρόληψη απειλών

Οι περισσότερες επιθέσεις ransomware μπορούν να εντοπιστούν και να επιλυθούν πριν να είναι πολύ αργά. Πρέπει να έχετε αυτοματοποιημένο εντοπισμό και πρόληψη απειλών στον οργανισμό σας για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της σάρωσης και της παρακολούθησης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και της σάρωσης και παρακολούθησης της δραστηριότητας αρχείων για ύποπτα αρχεία. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστεί απαραίτητος σύμμαχος στην καταπολέμηση των κυβερνοαπειλών. Με την αύξηση της ανθρώπινης τεχνογνωσίας και την ενίσχυση των αμυντικών μέτρων, οι λύσεις κυβερνοασφάλειας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη παρέχουν μια ισχυρή ασπίδα έναντι ενός τεράστιου φάσματος επιθέσεων. Καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βελτιώνουν συνεχώς τις τακτικές τους, η συμβιωτική σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του ψηφιακού μας μέλλοντος.

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα από το 2023 προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα μεταβαλλόμενα πρότυπα των κυβερνοεπιθέσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευέλικτες και ισχυρές στρατηγικές άμυνας στον κυβερνοχώρο. Καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εξελίσσονται σε πολυπλοκότητα και συχνότητα, το να παραμείνουμε μπροστά από αυτές τις τάσεις δεν είναι απλώς ενδεδειγμένο, αλλά απαραίτητο για την παγκόσμια ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο.