To blockhain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μοναδικών εικόνων, βίντεο ή μουσικής. Αυτά στη συνέχεια δημοπρατούνται σε ψηφιακή μορφή από τους ιδιοκτήτες τους για υπέρογκα χρηματικά ποσά. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ένα ψηφιακό κολάζ από έναν καλλιτέχνη που ονομάζεται Beeple, το οποίο πωλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Christie για το ποσό-ρεκόρ των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ProfitLevel διερευνά αυτήν την εφαρμογή της τεχνολογίας στην τέχνη ως μια νέα μορφή επένδυσης.

Αρκετά τέτοια έργα σχετίζονται με γνωστά πρόσωπα. Από τον ηθοποιό William Shatner, γνωστό ως Captain Kirk της πρώτης σειράς του Star Trek, ο οποίος, τον Ιούλιο του 2020, πούλησε αναμνηστικά και σπάνια αντικείμενα από την καριέρα και τη ζωή του ως εικονικές κάρτες μέσω του Wax blockchain, μέχρι και μια εικόνα της Nyan Cat, για την οποία ο ιδιοκτήτης της ήταν πρόθυμος να πληρώσει το απίστευτο ποσό των 580.000 δολαρίων, αλλά και μια σειρά από εικόνες της Paris Hilton που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Blake Kathryn.

Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται NFT (Non-fungible tokens), δηλαδή αναντικατάστατα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές μονάδες αποθηκευμένες στο καθολικό (ledger) με τη μορφή blockchain. Αυτά τα σύμβολα δεν μπορούν να αλλάξουν ή να αντικατασταθούν. Παρόλο που τα έργα NFT μπορούν να κοινοποιηθούν και να αντιγραφούν από οποιονδήποτε, υπάρχει μόνο ένας ιδιοκτήτης, όπως στην περίπτωση των κλασικών έργων τέχνης, όπου υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν αντίγραφα.

Ο ιδρυτής του Twitter, ο οποίος πρόσφατα πούλησε το πρώτο του tweet ως NFT για 3 εκατομμύρια δολάρια, έχει ήδη «ενταχθεί» στο φαινόμενο. Ένα παράδειγμα χρήσης του NFT είναι το παιχνίδι CryptoKitties, όπου οι χρήστες συλλέγουν, αναπαράγουν και στη συνέχεια ανταλλάσσουν, αλλά και πωλούν εικονικές γάτες. Ορισμένες από αυτές πωλήθηκαν για περισσότερα από 100.000 δολάρια. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μια σειρά από άλλα παιχνίδια που βασίζονται σε τεχνολογία blockchain, όπου μπορούν να αγοράσουν ενδιαφέροντα συλλεκτικά αντικείμενα. Το τμήμα κυριαρχείται επίσης από έργα όπως το CryptoPunks και το SuperRare.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται σκεπτικιστές και επικριτές αυτής της τεχνολογίας, οι οποίοι επισημαίνουν την υψηλή κατανάλωση ενέργειας του blockchain, η οποία, κατά τη γνώμη τους, συμβάλλει στην κλιματική κρίση.

Παρόλο που αυτή η αγορά έχει αποκτήσει αρκετούς θαυμαστές και αντιπάλους κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης ύπαρξής της, η τιμή της και συνεπώς η δυνατότητα για μελλοντική απόδοση επένδυσης αυξάνεται. Σύμφωνα με το Nonfungible.com, η αξία της αγοράς NFT αυξήθηκε κατά 705 τοις εκατό σε 338 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια (μέχρι το τέλος του 2020). Και φέτος έφτασε σε ένα άλλο σημαντικό ορόσημο. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι πωλήσεις έργων μέσω του NFT έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Για λόγους σύγκρισης, αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των συναλλαγών έφτασε τα 93 εκατομμύρια δολάρια.

Από αυτή την άποψη, η αξία της αγοράς αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό και όσοι μεταπηδήσουν εγκαίρως στο «κύμα αυτής της τάσης» είναι πιθανό να είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτήν. Η ProfitLevel θεωρεί το NFT μια νέα σημαντική τεχνολογία, αλλά από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί ότι πρόκειται για επένδυση υψηλού κινδύνου, την οποία ορισμένοι ειδικοί θεωρούν καθαρή κερδοσκοπία.


  1. Η PROFITFXLEVEL (εφεξής, ProfitLevel) είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με την άδεια CIF αριθ. 274/15 και εγγεγραμμένη διεύθυνση Αγίας Φυλαξίας 182, Επιχειρηματικό Κέντρο Κοφτερό, Γραφείο 103, 3083 Λεμεσός, Κύπρος.

Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες μπορεί να είναι ανακριβείς ή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να αλλάξει. Τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντική απόδοση. Περιλαμβάνουν κινδύνους και άλλες αβεβαιότητες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται σε οποιεσδήποτε μελλοντικές δηλώσεις.

Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο αυτού του υλικού αποτελεί επικοινωνία μάρκετινγκ και δεν πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή / και επενδυτική έρευνα ή / και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές. Αυτό το υλικό προετοιμάστηκε για ενημερωτικούς / εκπαιδευτικούς σκοπούς μόνο και δεν συνεπάγεται υποχρέωση εκτέλεσης επενδυτικών συναλλαγών ούτε εγγυάται ή προβλέπει μελλοντική απόδοση. Η BCM Begin Capital Markets Cy Ltd και τα σχετικά πρόσωπα της, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών, αντιπροσώπων, διευθυντών ή υπαλλήλων, δεν εγγυώνται την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα ή την πληρότητα οποιωνδήποτε πληροφοριών / δεδομένων που παρέχονται από τρίτα μέρη και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από επένδυση που πραγματοποιείται βάσει των εν λόγω πληροφοριών / δεδομένων. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 76,69% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.