Η ΕΕ συγκεντρώνει και δικτυώνει την εμπειρογνωσία της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας – Το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του για τα κέντρα κυβερνοασφάλειας

Η ΕΕ ενισχύει την ικανότητά της να προστατεύει την Ευρώπη έναντι των συνεχώς αυξανόμενων κυβερνοαπειλών δημιουργώντας μια νέα δομή που θα συγκεντρώνει και θα δικτυώνει την εμπειρογνωσία της σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας και βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Σήμερα η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου έδωσε στη ρουμανική Προεδρία εντολή να ξεκινήσει συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τη θέσπιση μιας βάσης γνώσεων υψηλού επιπέδου για θέματα κυβερνοασφάλειας, που θα ονομάζεται Ευρωπαϊκό βιομηχανικό, τεχνολογικό και ερευνητικό κέντρο κυβερνοασφάλειας καθώς και για τη θέσπιση ενός δικτύου εθνικών κέντρων συντονισμού. Από κοινού οι δύο αυτές δομές θα βοηθήσουν ώστε να θωρακιστεί η ψηφιακή ενιαία αγορά και να αυξηθεί η αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το βιομηχανικό, τεχνολογικό και ερευνητικό κέντρο κυβερνοασφάλειας θα συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Θα αποτελέσει επίσης το βασικό εργαλείο της ΕΕ για τη συγκέντρωση επενδύσεων που προορίζονται για την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το δίκτυο ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας θα αποτελείται από τα εθνικά κέντρα συντονισμού που έχουν ορίσει τα κράτη μέλη. Τα εθνικά κέντρα είτε θα κατέχουν είτε θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογική εμπειρογνωσία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, για παράδειγμα σε τομείς όπως η κρυπτογραφία, η ανίχνευση εισβολών ή οι ανθρώπινες πτυχές της ασφάλειας.

Το κέντρο, σε συνεργασία με το δίκτυο, θα ενεργεί ως μηχανισμός υλοποίησης για οικονομική στήριξη από τα προγράμματα «Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη» σχετικά με την κυβερνοασφάλεια. Θα συμβάλλουν από κοινού ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ και να μετατραπεί η κυβερνοασφάλεια σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για άλλους κλάδους της οικονομίας της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση για τα κέντρα αυτά θα παρέχεται κυρίως από τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη» και «Ορίζων Ευρώπη», ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα οικειοθελών συνεισφορών των κρατών μελών.

Με την πρόταση δημιουργείται και μια τρίτη δομή, μια κοινότητα ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας, που θα φέρνει σε επαφή τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να ενισχυθεί και να διαδοθεί η εμπειρογνωσία κυβερνοασφάλειας σε όλη την ΕΕ. Μέλη της θα είναι, μεταξύ άλλων, φορείς του κλάδου, πανεπιστημιακοί και μη κερδοσκοπικοί ερευνητικοί οργανισμοί, δημόσιες οντότητες που ασχολούνται με επιχειρησιακά και τεχνικά ζητήματα και, κατά περίπτωση, παράγοντες από άλλους τομείς που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικές με την κυβερνοασφάλεια.

Το κέντρο θα συσταθεί για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 ως την 31η Δεκεμβρίου 2029. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος το κέντρο θα εκκαθαρισθεί, εκτός αν αποφασισθεί διαφορετικά με αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού.

Η ΕΕ διαθέτει επίσης τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (ENISA) που θα αναβαθμιστεί σε μόνιμο οργανισμό της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια όταν το σχέδιο της Πράξης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εγκριθεί επισήμως, φέτος την άνοιξη. Οι δραστηριότητες του νέου Ευρωπαϊκού βιομηχανικού, τεχνολογικού και ερευνητικού κέντρου κυβερνοασφάλειας θα είναι συμπληρωματικές προς τα καθήκοντα του ENISA και δεν θα επικαλύπτουν κανένα από αυτά.