Επίσης εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο του “hacktivism” και ότι θα αναπτυχθούν αμφιλεγόμενα «νόμιμα» εργαλεία παρακολούθησης. Τέλος, οι ειδικοί της Kaspersky Lab αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις κυβερνοεγκληματιών που έχουν ως στόχο cloud-based υπηρεσίες.
Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων έχουν εξελιχθεί σε κυρίαρχη απειλή τα τελευταία δύο χρόνια. Η Kaspersky Lab αναμένει ότι οι στοχευμένες επιθέσεις με σκοπό την ηλεκτρονική κατασκοπεία θα συνεχιστούν, τόσο το 2013 όσο και τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι επιθέσεις αυτές θα αναδειχθούν στη σημαντικότερη απειλή για τις επιχειρήσεις. Μια άλλη τάση που είναι πιθανό να επηρεάσει τις εταιρείες και τους κρατικούς Οργανισμούς είναι η συνεχιζόμενη άνοδος του φαινομένου του “hacktivism” και οι συνεπακόλουθες κυβερνοεπιθέσεις με πολιτικά κίνητρα. Ο κυβερνοπόλεμος με κρατική υποστήριξη, αναμφισβήτητα θα συνεχιστεί και το 2013. Το 2012 ξεκίνησε ο διάλογος σχετικά με το αν οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύσσουν και να χρησιμοποιούν λογισμικό παρακολούθησης για να ελέγχουν τις δραστηριότητες υπόπτων, στο πλαίσιο ερευνών για πιθανές εγκληματικές πράξεις. Η Kaspersky Lab προβλέπει ότι οι συζητήσεις γιΆ αυτό το ζήτημα θα ενταθούν το 2013, καθώς οι κυβερνητικοί φορείς θα αναπτύσσουν ή θα αγοράζουν επιπλέον εργαλεία ελέγχου για να διευκολύνουν την παρακολούθηση ατόμων. Η διαδικασία αυτή θα επεκταθεί πέρα από τις τηλεφωνικές υποκλοπές, φτάνοντας στη μυστική πρόσβαση σε φορητές συσκευές-στόχους. Η περαιτέρω εξέλιξη ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης με κρατική υποστήριξη πιθανό να συνεχιστεί, καθώς οι κατασταλτικές αρχές θα προσπαθήσουν να είναι ένα βήμα μπροστά από τους κυβερνοεγκληματίες. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουν να εγείρονται αμφιλεγόμενα ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και την προστασία της online ιδιωτικότητας. Η ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων και η συνεπακόλουθη εμφάνιση νέων απειλών που επηρεάζουν τόσο τους μεμονωμένους χρήστες όσο και τις επιχειρήσεις, έχουν αλλάξει δραστικά την αντίληψη περί ιδιωτικότητας και εμπιστοσύνης στο Διαδίκτυο. Καθώς οι χρήστες κατανοούν ότι ένα μεγάλο μέρος των προσωπικών τους δεδομένων προσφέρεται σε online υπηρεσίες, εγείρεται το ερώτημα αν μπορούν να τις εμπιστευτούν. Η εμπιστοσύνη τους έχει ήδη κλονιστεί μετά την αποκάλυψη της μεγάλης διαρροής κωδικών πρόσβασης από κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως το Dropbox και το LinkedIn. Η αξία των προσωπικών δεδομένων – τόσο για τους κυβερνοεγκληματίες όσο και για τις νόμιμες επιχειρήσεις – αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον.
Επίσης, το 2012 ήταν η χρονιά της εκρηκτικής αύξησης του κακόβουλου λογισμικού για φορητές συσκευές, με τους κυβερνοεγκληματίες να εστιάζουν κυρίως στην πλατφόρμα Android, καθώς είναι η δημοφιλέστερη και η πιο διαδεδομένη. Το 2013 είναι πιθανό να σημειωθεί μια νέα ανησυχητική τάση: Η εκμετάλλευση ευπαθειών για την επέκταση των επιθέσεων “drive-by download” σε φορητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι τα προσωπικά και τα εταιρικά δεδομένα που αποθηκεύονται σε smartphones και tablets θα στοχοποιούνται με την ίδια συχνότητα που παρατηρείται στους παραδοσιακούς υπολογιστές. Για τον ίδιο λόγο (αύξηση δημοφιλίας), νέες εξελιγμένες επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν και εναντίον των κατόχων συσκευών της Apple.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.securelist.com/en/analysis/204792254/