Βλάσης Αμανατίδης Αρχισυντάκτης IT Security Professional

Το IT Security Professional καλύπτει εδώ και πολλά χρόνια τα θέματα της Ασφάλειας Πληροφοριών και ευρύτερα του ΙΤ οικοσυστήματος, με επαγγελματική προσέγγιση και με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων και οργανισμών. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι μας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις ευρύτερες διαστάσεις που απορρέουν από τα κυβερνο-εγκλήματα και τις ηλεκτρονικές απάτες, εις βάρους και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Σε συνέχεια λοιπόν του εισαγωγικού σημειώματος του προηγούμενου τεύχους, με το οποίο είχαμε αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ δημόσιων φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και μέσων μαζικής ενημέρωσης με μεγάλη απήχηση, προκειμένου να προβληθούν ακόμα περισσότερο οι απειλές που συνεχώς αναδύονται στον ψηφιακό κόσμο, καταγράψαμε με ικανοποίηση δυο σημαντικές εξελίξεις.

Η μια εξέλιξη, είχε να κάνει με το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «Μια Παύση Αρκεί για να Αποφύγουμε την Ηλεκτρονική Απάτη» από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Αστυνομία που αναπαράχθηκε εκτενέστατα, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ενάντια στις ηλεκτρονικές απάτες.

Καταγράψαμε επίσης, με ενδιαφέρον τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, όπου μιλώντας στη Διάσκεψη Κυβερνοασφάλειας, στο περιθώριο της φετινής Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων, χαρακτηριστικά: «…οι επιθέσεις εξελίσσονται διαβρωτικά με στόχο να φθάσουν μέχρι την καρδιά της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας και δεν έχουν πλέον αποκλειστικά οικονομικό σκεπτικό». Επίσης σημείωσε χαρακτηριστικά «η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ασφάλεια πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απειλές, μετακινούμενη από την παραδοσιακή αντίληψη σε όλο το φάσμα των δράσεων και των πολιτικών. Πρέπει να βγάλουμε τον κυβερνοχώρο από το τεχνικό του πλαίσιο και να το θέσουμε στην καρδιά της ασφάλειας». Παράλληλα, τόνισε : «Πρέπει τώρα να φέρουμε στο προσκήνιο την τεχνολογική κυβερνο-συνεργασία αλλά και την Κυβερνο-ανθεκτικότητα, η οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια των προϊόντων τεχνολογίας της πληροφορίας».

Σίγουρα όλες αυτές οι εξελίξεις είναι προς θετική κατεύθυνση αποτελώντας σημαντικά βήματα ευαισθητοποίησης στα οποία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και οι B2B εταιρίες του χώρου της ψηφιακής ασφάλειας.

Βλάσης Αμανατίδης