Κυβερνοαπειλές: Ανήσυχοι και απροστάτευτοι αισθάνονται οι ηγέτες IT

Καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν πιο σύνθετα υβριδικά περιβάλλοντα και αυξάνουν τα budget τους με στόχο να αντιμετωπίσουν τις διάφορες κυβερνοεπιθέσεις, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι επικεφαλής των τμημάτων πληροφορικής αισθάνονται, όλο και περισσότερο, ότι δεν προστατεύονται επαρκώς.

Έρευνα της Veeam Software δείχνει ότι κορυφαία προτεραιότητα των οργανισμών για τη φετινή χρονιά αποτελεί η βελτίωση της αξιοπιστίας και της επιτυχίας των αντιγράφων ασφαλείας, ακολουθούμενη από τη διασφάλιση ότι τα μοντέλα Infrastructure as a Service (IaaS) και Software as a Service (SaaS) προστατεύονται επαρκώς.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι τέσσερις στους πέντε οργανισμούς πιστεύουν ότι έχουν ένα κενό -ή ένα αίσθημα δυσαρέσκειας ή άγχους- μεταξύ του τι αναμένουν οι επιχειρήσεις και του τι μπορούν να προσφέρουν τα τμήματα πληροφορικής.

Το 82 τοις εκατό εντοπίζει ένα «κενό διαθεσιμότητας» μεταξύ του πόσο γρήγορα πρέπει τα συστήματα να είναι ανακτήσιμα και του πόσο γρήγορα το ΙΤ μπορεί να τα επαναφέρει. Παράλληλα, το 79 τοις εκατό αναφέρεται σε ένα «κενό προστασίας», μεταξύ του πόσα δεδομένα μπορεί να χάσει και πόσο συχνά το IT τα προστατεύει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οργανισμοί αναμένεται να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους για την προστασία δεδομένων, το 2023, κατά 6,5%, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από τα σχέδια για δαπάνες σε άλλους τομείς του IT.

Από το 85 τοις εκατό των οργανισμών που σχεδιάζουν να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς για την προστασία των δεδομένων, η μέση προγραμματισμένη αύξησή είναι 8,3 τοις εκατό και αυτό συχνά συνάδει με αυξημένες επενδύσεις σε εργαλεία κυβερνοασφάλειας.

Οι κυβερνοεπιθέσεις συνεχίζουν να αποτελούν ανησυχία, καθώς το 85 τοις εκατό των οργανισμών αναφέρει ότι δέχθηκε επίθεση τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, από 76% στην περσινή έκθεση. Η ανάκτηση των δεδομένων είναι μια σημαντική ανησυχία, καθώς οι οργανισμοί αναφέρουν ότι μόνο το 55 τοις εκατό των κρυπτογραφημένων/κατεστραμμένων δεδομένων ήταν ανακτήσιμο.

«Οι επικεφαλής των τμημάτων πληροφορικής αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση. Δημιουργούν και υποστηρίζουν όλο και πιο περίπλοκα υβριδικά περιβάλλοντα, ενώ ο όγκος και η πολυπλοκότητα των κυβερνοεπιθέσεων αυξάνεται», λέει ο Danny Allan, CTO και ανώτερος αντιπρόεδρος στρατηγικής προϊόντων στη Veeam.

«Αυτό είναι μια σημαντική ανησυχία, καθώς σκέφτονται πώς θα μετριάσουν και θα ανακτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες από κάθε είδους διαταραχή. Οι εφεδρικές προσεγγίσεις παλαιού τύπου δεν θα αντιμετωπίσουν τους σύγχρονους φόρτους εργασίας -από το IaaS και το SaaS μέχρι τα container- και θα οδηγήσουν σε αναξιόπιστη και αργή ανάκτηση για την επιχείρηση, όταν την χρειάζεται περισσότερο.

Εκεί είναι που εστιάζει το μυαλό των ηγετών του IT, καθώς εξετάζουν το σχέδιο ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο. Χρειάζονται σύγχρονες προστασίες δεδομένων».

Χρήστος Κοτσακάς – newsroom Smart Press – Infocom.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

no relative posts found