Ζούμε σε μία καθημερινότητα γεμάτη με κωδικούς πρόσβασης που συνεχώς χρησιμοποιούμε (online πληρωμές, διασκέδαση, social media κτλ). Κωδικούς που θυμόμαστε ή που τους έχουμε γραμμένους με “κίτρινα χαρτάκια”. Μερικοί από εμάς αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε την “απομνημόνευση” τους από τον Browser μας. Είναι όμως αυτή η σωστή λύση; Αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης στον υπολογιστή μας, λεία για κάθε spyware λογισμικό;

Υπηρεσία LastPass
Τη λύση στο πρόβλημα απομνημόνευσης έρχεται να δώσει η υπηρεσία LastPass (https://www.lastpass.com). Τι είναι όμως η υπηρεσία LastPass και γιατί είναι καλύτερη από μία απλή “απομνημόνευση” του κωδικού μας;

Η χρήση της υπηρεσίας LastPass προσφέρει μία κεντρική διαχείριση των λογαριασμών σύνδεσης και όχι μόνο. Δεν χρειάζεται πια να έχουμε γραμμένους κωδικούς δεξιά και αριστερά ή να χρησιμοποιούμε απλοποιημένους γιατί δυσκολευόμαστε να τους θυμόμαστε. Τα στοιχεία πρόσβασης μας κρυπτογραφούνται (256-bit AES cypher), αποθηκεύονται Online και έχουμε πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε υπολογιστή, tablet ή smatphone θελήσουμε. Η υπηρεσία έρχεται σε τρεις εκδόσεις ανάλογα τις ανάγκες μας (Free, Premium, Enterprise). Ακόμα όμως και η δωρεάν έκδοση προσφέρει αρκετές διευκολύνσεις προσφέροντας ασφάλεια στα στοιχεία πρόσβασης μας.

Η υπηρεσία διαθέτει λογισμικό για λειτουργικά MAC, Windows και Linux καθώς και browser add-on για Chrome, Firefox, Internet Explorer και Safari. Επίσης για κινητά iPhone, Android, Windows Phone και Blackberry.

Δυνατότητες που προφέρει η υπηρεσία

 • Κεντρική διαχείριση των λογαριασμών πρόσβασης μας. Διαχειριστείτε όλους τους λογαριασμούς σας από μία κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης όπου κι αν βρίσκεστε.
 • Δημιουργία προφίλ για αυτόματη συμπλήρωση φορμών εγγραφής σε ιστοσελίδες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε προφίλ με τα στοιχεία μας ώστε να συμπληρώνονται οι αντίστοιχες φόρμες εγγραφής σε κάποιο site αυτόματα.
 • Δημιουργία σημειώσεων (Secure notes) με δυνατότητα επισύναψης αρχείων. Κρατήστε ασφαλείς όλες τις σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να θυμάστε. Αριθμούς πιστωτικών καρτών, κωδικούς PIN κτλ.
 • Αποστολή στοιχείων σύνδεσης σε τρίτους χωρίς την γνωστοποίηση του κωδικού σας. Στείλτε να στοιχεία πρόσβασης σας σε κάποιον χρήστη της υπηρεσίας χωρίς να γνωστοποιήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας. Ο χρήστης κάνει χρήση των στοιχείων εισόδου σας χωρίς να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης.
 • Δημιουργία πολύπλοκων κωδικών πρόσβασης με ένα κλικ. Δημιουργήστε πολύπλοκους κωδικούς απλά και γρήγορα κατά την διάρκεια εγγραφής σας σε κάποιο site. Με ένα απλό κλικ η υπηρεσία LastPass “δημιουργεί” έναν πολύπλοκο κωδικό πρόσβασης και τον αποθηκεύει αυτόματα.
 • Εκτέλεση ελέγχου ασφαλείας (LastPass Security Challenge) σε όλα τα στοιχεία σύνδεσης σας και δημιουργία αναφορών για τυχόν προβλήματα ασφάλειας (διπλοί κωδικοί, αδύναμοι κωδικοί κτλ).
 • Υποστήριξη Multifactor Authentication. Προσθέστε ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας στον λογαριασμό σας στην υπηρεσία. Χρησιμοποιείστε two-factor authentication αξιοποιώντας το κινητό τηλέφωνο σας εύκολα και δωρεάν. Η χρήση πολλών παραγόντων ταυτοποίησης προστατεύει τον λογαριασμό σας από keyloggers και άλλες απειλές – ακόμα και αν ο Master κωδικός εισόδου στην υπηρεσία “αποκαλυφθεί”, δεν θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας, χωρίς αυτό το δεύτερο επίπεδο ταυτοποίησης.
 • Ενημέρωση για τυχόν παραβιάσεις σε ιστοχώρους που έχετε πρόσβαση ώστε να αλλάξετε τον κωδικό σας έγκαιρα. Έγινε κάποια παραβίαση σε κάποιο ιστοχώρο που έχετε πρόσβαση; Η υπηρεσία LastPass σας ενημερώνει ώστε να προβείτε σε αλλαγή του κωδικού σας πριν να είναι αργά.

LastPass για εφαρμογές
Εκτός από στοιχεία πρόσβασης σε ιστοσελίδες όλοι μας σχεδόν έχουμε λογαριασμούς σε εφαρμογές (skype κτλ). Η ξεχωριστή εφαρμογή LassPass for Applications για χρήστες Premium έρχεται να αυτοματοποιήσει και να διευκολύνει την διαχείριση κωδικών και σε αυτή την περίπτωση.

Το μενού της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ίδιες λειτουργίες με ένα επιπλέον υπομενού Εφαρμογές από το οποίο μπορείτε να προσθέσετε τα στοιχεία σύνδεσης σας για μία εφαρμογή.

IE Anywhere
Για τους Premium χρήστες υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή IE Anywhere και να την αποθηκεύσουν σε κάποιο φορητό μέσο (USB). Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε καταστάσεις και περιβάλλοντα όπου δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε την υπηρεσία LastPass. Με τη χρήση της μπορείτε από οποιοδήποτε υπολογιστή κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, ο οποίος είναι κοινόχρηστος, να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία λογαριασμών σας χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο επιπλέον λογισμικό.

Έκδοση Enterprise
Η έκδοση Enterprise απευθύνεται σε εταιρίες προσφέροντας δυνατότητες που αφορούν την εύκολη διαχείριση λογαριασμών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας καθώς και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παραβίασης. Μερικές από αυτές τις δυνατότητες είναι:

 • Ενσωμάτωση υποστήριξης Active Directory.
 • Πρόσθεση, διαχείριση, και κατάργηση των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο.
 • Αναφορές και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο (real-time & notifications reports).
 • Κεντρική κονσόλα διαχείρισης (Centralized Administrator’s Console).
 • κ.α.

Η υπηρεσία LastPass προσφέρει δυνατότητες που θεωρούνται αναγκαίες στην ψηφιακή εποχή μας. Η χρήση κωδικών πρόσβασης στην καθημερινότητα και ο τόσο σημαντικός ρόλος που αυτοί παίζουν, καθιστούν την ασφάλεια τους προτεραιότητα. Αφήστε λοιπόν τα “κίτρινα χαρτάκια” για την λίστα με τα ψώνια σας. Η υπηρεσία LastPass είναι ο τελευταίος κωδικός που θα χρειαστεί να θυμάστε!

Μπατσακίδης Αθανάσιος
BSc, MBA, MSc, Phd Cand.