Οι σημερινές προκλήσεις και πως αντιμετωπίζονται, οι έρευνες για την ανίχνευση νέων απειλών και οι λύσεις προστασίας της ESET αποτελούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης με τον  Δήμη Στρούθο – Γενικό Διευθυντή, ESET Ελλάδας και Κύπρου.

Συνέντευξη με τον Δήμη Στρούθο – Γενικό Διευθυντή, ESET Ελλάδας και Κύπρου.

Με βάση τα ESET Security Days που διοργανώθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα αλλά και την καθημερινή σας επικοινωνία με τους συνεργάτες σας από το κανάλι και τους τελικούς επιχειρηματικούς πελάτες, θα θέλαμε να μας αναδείξετε αρχικά τις βασικές ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα σε σχέση με την ψηφιακή ασφάλεια ;

Τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων είναι, εκτός από «τάση» στο χώρο της πληροφορικής, ένα ουσιαστικό θέμα που όλες οι εταιρείες, φορείς και οργανισμοί πρέπει να αντιμετωπίζουν με τη μέγιστη σοβαρότητα. Οι εποχές όπου τα περισσότερα εταιρικά δίκτυα ήταν επαρκώς καλυμμένα με την υλοποίηση μιας λύσης endpoint και μιας στοιχειώδους ασφάλειας στην περίμετρο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα νέα malware αναπτύσσονται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του 2019, θα υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ενεργά malware. Κατά δεύτερο, τα σύγχρονα εταιρικά δίκτυα έχουν γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκα και εμπεριέχουν πολλές κρίσιμες εφαρμογές που προσφέρονται στους χρήστες. Επιπλέον, με την εξάπλωση του cloud, η περίμετρος ενός οργανισμού δεν είναι σαφώς οριοθετημένη, γεγονός το οποίο αυξάνει τις απαιτήσεις σε ασφάλεια. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θέματα νομοθεσίας, όπως π.χ. τον GDPR, όπου η συμμόρφωση είναι τόσο μονόδρομος, όσο και κινητήριος δύναμη πίσω από την ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων των εταιρικών πελατών. Τέλος, βλέπουμε ότι ενώ το επίπεδο του μέσου χρήστη έχει ανέβει σημαντικά, όσον αφορά το θέμα cybersecurity, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτή, μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της σοβαρής και συστηματικής εκπαίδευσης που οφείλουν όλες οι εταιρίες να προσφέρουν στους ανθρώπους τους, έτσι ώστε να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο από τις εξωτερικές και εσωτερικές απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά.

Με ποιους τρόπους λοιπόν ανταποκρίνεται η ESET σε αυτές προκλήσεις και τις υψηλές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των απειλών όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα;  

Η ESET έχει κλείσει ήδη τριάντα χρόνια λειτουργίας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λύσεων ασφάλειας παγκοσμίως. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η έρευνα σε θέματα κακόβουλου λογισμικού και η ανάπτυξη λύσεων που τα αντιμετωπίζουν ήταν τα πιο σημαντικά και αναπόσπαστα μέρη της συνολικής της στρατηγικής. Οι λύσεις της, οι οποίες περιέχουν πάνω από δέκα διαφορετικά επίπεδα προστασίας, προσφέρουν σημαντική ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των πελατών, με τις ελάχιστες απαιτήσεις σε πόρους συστημάτων. Πλέον, αναπτύσσει εφαρμογές που προσφέρουν πληθώρα λύσεων γύρω από το IT security, όπως encryption, multi-factor authentication, sandboxing και EDR, ώστε να μπορέσει να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι στις σύγχρονες απειλές. Παράλληλα, καθώς το τοπίο των απειλών εξελίσσεται γρήγορα, προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς και έμπρακτα στο πλευρό των πελατών μας με συμβουλευτική λογική και υποστήριξη των αναγκών τους σε όλα τα στάδια, διασφαλίζοντας ότι μαζί, ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής.

Κατά καιρούς γινόμαστε δέκτες ειδήσεων που αφορούν εντοπισμούς νέων απειλών από τους ερευνητές της ESET. Πείτε λίγα πράγματα για το τμήμα ερευνών της εταιρίας, πως λειτουργεί και πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη και την βελτίωση των προϊόντων της.

Τα ESET Malware Labs, λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο, με ερευνητικά κέντρα στην Αμερικανική, Ευρωπαϊκή και Ασιατική ήπειρο. Η λογική πίσω από το στρατηγικό τους σχεδιασμό είναι ότι δεν αρκούνται μόνο στις τεχνολογίες Artificial Intelligence και Machine Learning για τον εντοπισμό νέων απειλών και την εύρεση του τρόπου αντιμετώπισης, αλλά τις ενισχύουν στο μέγιστο βαθμό, με την παρέμβαση των πολυάριθμων security engineers, οι οποίοι εργάζονται εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, η ESET καταφέρνει να βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά την ανίχνευση νέων malware αλλά και να πετυχαίνει ελάχιστο αριθμό false positives, γεγονός που προσδίδει στις λύσεις της ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Ας εξειδικεύσουμε λίγο περισσότερο. Ποιες λύσεις τις ESET μπορούν να βοηθήσουν την πλειοψηφία ειδικά των εταιριών στην Ελλάδα που αναζητούν μια προηγμένη και ολοκληρωμένη λύση προστασίας έναντι των κυβερνοαπειλών;

Ξεκινώντας από τη βασική σουίτα του ESET Endpoint Protection, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη προστασία για τα υπολογιστικά συστήματα των εταιριών, προσφέρουμε επιπλέον λύσεις κρυπτογράφησης (ESET Endpoint Encryption), πιστοποίησης διπλού παράγοντα (ESET Secure Authentication), Endpoint Detection & Response (ESET Enterprise Inspector) και Sandboxing (ESET Dynamic Threat Defense). Επιπλέον, μέσω του ESET Technology Alliance, προσφέρουμε λύσεις για DLP (Safetica DLP Suite) και Backup / DR (Xopero). Έτσι, μπορούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών ενός οργανισμού σε θέματα του IT Security ακόμα και για τις μεγαλύτερες απαιτήσεις και επίπεδο πολυπλοκότητας συστημάτων.

Πολλές είναι και οι βραβεύσεις που λαμβάνει η εταιρία παγκοσμίως αλλά και κάποια προϊόντα που αναπτύσσει όπως ενημερωνόμαστε. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς τους ανθρώπους της εταιρίας;

Η ESET κερδίζει βραβεία για την πιο ολοκληρωμένη προστασία των endpoint για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ αποτελεί την πρώτη εταιρεία ασφάλειας IT που έχει φτάσει τον αριθμό των 100 βραβείων Virus Bulletin VB100, χωρίς να έχει χάσει ούτε ένα «in-the-wild» ιό από το 2003. Είναι πολύ σημαντικό να ανήκεις στο δυναμικό μίας εταιρείας που αναγνωρίζεται διαρκώς για την καινοτόμο τεχνολογία της, την  τεχνογνωσία της, την αφοσίωσή της στους πελάτες της. Διακρίσεις και βραβεία από κορυφαίους οργανισμούς, όπως Gartner, AV-Comparatives, Virus Bulletin, Canalys, Radicati κ.ά, επιβεβαιώνει ότι πράγματι, στην ESET είμαστε όλοι μέρος μιας προσπάθειας με στόχο την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου ψηφιακού κόσμου, στον οποίο όλοι μπορούν πραγματικά να απολαύσουν ασφαλέστερη τεχνολογία

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά πλάνα της ESET και τους στόχους σας στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου !

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αποτελούν σημαντικές αγορές στις οποίες όμως αναγνωρίζουμε ακόμη μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο βασικός στόχος της εταιρείας για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι να εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο το μεγάλο μερίδιο αγοράς που έχουμε, βάσει μετρήσεων από μεγάλους ανεξάρτητους φορείς και ταυτόχρονα να επιτύχουμε ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με συμβουλευτική λογική όσον αφορά το Security και ότι θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υποστήριξη σε συνεργάτες και τελικούς πελάτες με τις υφιστάμενες αλλά και καινούριες λύσεις που θα λανσάρουμε στην αγορά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο της δυνατότητες προστασίας των εταιρικών μας πελατών.