Το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε εξέλιξη και συνέχιση των προκλήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας οι οποίες είχαν εμφανιστεί το 2023, με αξιοσημείωτη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε διάφορους τομείς και περιοχές.

Η Check Point Research μοιράζεται αυτές τις νέες τάσεις και τα δεδομένα σχετικά με την αύξηση αυτών των απειλών στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο :

  • Σημαντική αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο: Αύξηση 28% των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με αύξηση 5% από την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αυτό δείχνει μια ανησυχητική τάση ταχείας κλιμάκωσης των απειλών στον κυβερνοχώρο.
  • Παρόμοιοι κλάδοι που αποτελούν στόχο: Ο τομέας της Εκπαίδευσης/Ερευνας κατέχει την πρώτη θέση στη στοχοποίηση με 2454 επιθέσεις ανά οργανισμό σε εβδομαδιαία βάση, ακολουθούμενος από τον τομέα της Κυβέρνησης/του Στρατού και της Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των προμηθευτών υλικού σημείωσε 37% αύξηση των επιθέσεων σε ετήσια βάση, γεγονός που καταδεικνύει μια ανησυχητική στρατηγική μετατόπιση των στόχων.
  • Αντίθετες γεωγραφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο: Η Αφρική παρουσίασε 20% αύξηση των επιθέσεων σε ετήσια βάση, ενώ η Λατινική Αμερική ανέφερε αντίστοιχη μείωση κατά 20%, γεγονός που υποδηλώνει μεταβαλλόμενη εστίαση των κυβερνοεγκληματιών ή περιφερειακές αμυντικές βελτιώσεις.
  • Ο αντίκτυπος του Ransomware συνεχίζεται: Η Ευρώπη (64%) και η Αφρική (18%) είδαν σημαντική αύξηση των επιθέσεων ransomware YoY, αλλά η Βόρεια Αμερική παραμένει η πιο επηρεασμένη, αντιπροσωπεύοντας το 59% των σχεδόν 1000 δημοσιευμένων επιθέσεων από ιστότοπους που προκαλούν ντροπή για ransomware.
  • Γρίφος στον τομέα της μεταποίησης και των επικοινωνιών στις επιθέσεις ransomware: Ο τομέας της μεταποίησης επηρεάστηκε περισσότερο παγκοσμίως από το ransomware με 96% αύξηση των επιθέσεων σε ετήσια βάση, ακολουθούμενος από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με αύξηση 63% σε ετήσια βάση. Ο τομέας των Επικοινωνιών παρουσίασε την υψηλότερη ετήσια αύξηση κατά 177%, πιθανότατα λόγω του γρήγορου ψηφιακού μετασχηματισμού και του κρίσιμου ρόλου του.

Στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί 1.104 κυβερνοεπιθέσεις το Q1. Συγκριτικά με την περσινή χρονιά, υπάρχει μια αύξηση του 43% στον αριθμό των επιθέσεων, πράγμα που δείχνει μια σημαντική ανοδική τάση στην κυβερνοασφάλεια της χώρας. Αυτή η τάση αποτελεί ένδειξη για την αυξημένη ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας και της ετοιμότητας των οργανισμών.

Omer Dembinsky, Data Research Group Manager στην Check Point Software:

“Καθώς βλέπουμε το δυναμικό τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο το πρώτο τρίμηνο του 2024, είναι σαφές ότι η προσέγγισή μας στην κυβερνοασφάλεια πρέπει να είναι εξίσου δυναμική και προληπτική. Η σημαντική αύξηση και ο όγκος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Αφρική και ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, όπου συγκεντρώθηκε το 59% των γνωστών επιθέσεων ransomware, σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας. Η εντυπωσιακή αύξηση κατά 96% των επιθέσεων ransomware σε ετήσια βάση στον τομέα της μεταποίησης και η πρωτοφανής αύξηση κατά 177% σε ετήσια βάση στον τομέα των επικοινωνιών είναι ενδεικτικές των τρωτών σημείων που εισάγει ο ταχύς ψηφιακός μετασχηματισμός και ο κρίσιμος χαρακτήρας αυτών των κλάδων. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς στατιστικά στοιχεία- αποτελούν επείγουσα έκκληση προς τους οργανισμούς όλων των τομέων να ενισχύσουν τις άμυνές τους και να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσαρμοστικές στρατηγικές άμυνας με τεχνητή νοημοσύνη”.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο blog της Check Point Software