Βλάσης Αμανατίδης Αρχισυντάκτης IT Security Professional

 Κλείνοντας το 2022 και όπως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή συλλέγουμε τις βασικότερες τάσεις στο τομέα της κυβερνοασφάλειας και τις προβλέψεις σχετικά με τις απειλές που θα κάνουν εντονότερη την εμφάνιση τους την επομένη χρονιά. Βέβαια, με δεδομένα, το πόσο ρευστό είναι το σύγχρονο περιβάλλον σήμερα, καθώς επίσης και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο επιχειρηματικό οικοσύστημα, αλλά και το απρόβλεπτο στοιχείο που μπορεί να προκύψει, όλες αυτές οι προβλέψεις και οι τάσεις μπορεί μέσα στη χρονιά να διαφοροποιηθούν. Ας δούμε όμως τι καταγράφουν ενδεικτικά κάποιοι από τους μεγάλους κατασκευαστές λύσεων ασφάλειας σύμφωνα με τις ενημερώσεις που μας έχουν αποσταλεί.

Η WatchGuard Technologies πιστεύει ότι 2023, οι φορείς απειλών θα στοχεύουν επιθετικά τους χρήστες του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA), καθώς η αυξημένη υιοθέτηση του MFA απαιτεί από τους επιτιθέμενους να βρουν κάποιο τρόπο να παρακάμψουν αυτές τις λύσεις επικύρωσης ασφαλείας. Αναμένουμε ότι το 2023 θα εμφανιστούν αρκετές νέες ευπάθειες και τεχνικές παράκαμψης MFA. Ωστόσο, ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα παρακάμψουν αυτές τις λύσεις, είναι η έξυπνη κοινωνική μηχανική.

Οι προβλέψεις της ESET για τις τάσεις στην ψηφιακή ασφάλεια το 2023 υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι οποίες εκφράζονται τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή, θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ασάφεια μεταξύ των ορίων του φυσικού κόσμου και των τεχνολογικά δημιουργημένων εικονικών κόσμων μας.

Η Kaspersky υποστηρίζει ότι  κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ κατά των κρίσιμων υποδομών, όπως τα ενεργειακά δίκτυα ή οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, θα ενταθούν, καθώς και οι επιθέσεις σε υποβρύχια καλώδια και κόμβους διανομής ινών, που είναι δύσκολο να προστατευτούν.

Όμως υπάρχει και μια έρευνα που καταγράφει τα δεδομένα και τις τάσεις στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας στις Ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιείται από την Pylones Hellas με την υποστήριξη του IT Security Pro, τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το τεύχος, όπως επίσης και εκτενέστερες προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται και ευχόμαστε να φέρει περισσότερες θετικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς !

Βλάσης Αμανατίδης