Ο δημιουργός του ChatGPT κάλεσε τους Αμερικανούς νομοθέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, σε σχέση με τις δυνατότητες -και τις παγίδες- που παρουσιάζει η νέα τεχνολογία.

Ο Altman υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία για την αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόσθεσε ότι η AI θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική όσο η «τυπογραφία», αλλά αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους.

Παραδέχτηκε, επίσης, τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο συγκεκριμένος τομέας στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να αντικατασταθούν ορισμένες θέσεις εργασίας, οδηγώντας σε απολύσεις σε ορισμένους κλάδος.

«Θα υπάρξει αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς σε σχέση με αυτό», υπογράμμισε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημοκρατία και για το πώς η AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στοχευμένης παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.

Την ίδια στιγμή, παρείχε πολλές προτάσεις για το πώς μια νέα αμερικανική υπηρεσία θα μπορούσε να ρυθμίσει τον κλάδο – συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και αφαίρεσης αδειών για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας ότι εταιρείες όπως η OpenAI θα πρέπει να ελέγχονται ανεξάρτητα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Josh Hawley, δήλωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι επαναστατική, αλλά τη συνέκρινε με την εφεύρεση της ατομικής βόμβας. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Richard Blumenthal, παρατήρησε ότι ένα μέλλον που κυριαρχείται από την τεχνητή νοημοσύνη «δεν είναι απαραίτητα το μέλλον που θέλουμε».

«Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το καλό έναντι του κακού. Το Κογκρέσο έχει μια επιλογή τώρα. Είχαμε την ίδια επιλογή όταν αντιμετωπίσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν καταφέραμε να αδράξουμε τη στιγμή», προειδοποίησε ο τελευταίος.

Αυτό που έγινε σαφές, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι ότι υπάρχει δικομματική υποστήριξη για ένα νέο όργανο που θα ρυθμίζει τον κλάδο.

Infocom.gr – Χρήστος Κοτσακάς