Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο προκριματικός διαγωνισμός για τη στελέχωση της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας για 9η συνεχόμενη χρονιά, στο μεγάλο ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2024 (ECSC24), ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου 2024, στο Τορίνο της Ιταλίας.

Ο European Cyber Security Challenge είναι ο επίσημος διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας, που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity). Την προετοιμασία της ελληνικής ομάδας έχει αναλάβει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν από τον προκριματικό γύρο Capture The Flag (CTF) και στελεχώνουν τη διευρυμένη ομάδα, αριθμούν τους 20 (10 senior και 10 junior). Οι επιτυχόντες διακρίθηκαν με βάση τις επιδόσεις τους σε δοκιμασίες ποικίλων επιπέδων δυσκολίας και σε διάφορες θεματικές περιοχές, όπως Pwn και Binary exploitation, Web, Cryptography, Digital Forensics, Reverse Engineering και Steganography, που διοργανώθηκαν από την πλατφόρμα HacknLearn, το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων (SSL) και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κυβερνοασφάλεια και Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης». Στην επόμενη φάση, οι 20 υποψήφιοι θα συμμετέχουν ομαδικά σε προπονήσεις, και βάσει της επίδοσής τους και τις ανάγκες της ομάδας, θα γίνει η επιλογή της τελικής 10αδας, η οποία θα εκπροσωπήσει την ομάδα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας στηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και ένα σύνολο χορηγών: Diamond χορηγό αποτελεί η Ubitech, Gold χορηγοί είναι η Neurosoft και η Uni Systems, Silver χορηγός είναι η ESET και Supporters είναι οι Trend Micro, Cromar, NSS, Women4Cyber Greece, HCSI (Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας), το ISC2 Hellenic Chapter καθώς και τα εκπαιδευτήρια Δούκας.

Οfficial Air Carrier sponsor της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας είναι η Aegean Airlines.

Greek Team Qualifications Supporters είναι τα ερευνητικά project: CyberUnity, και Nitro Digital Europe Action και Zer0Tolerance.

Την επικοινωνία των δράσεων της ομάδας έχει αναλάβει ένα σύνολο media sponsors, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr), το Biztech.gr, το Epixeiro.gr, η Huffington Post.gr, το IT Security Professional, το NetFax, το Netweek, το Spoudazo.gr, το Tech Matrix, το ICTPlus και το Techmail.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας και τις δράσεις της  μέσω του ιστότοπου www.ecsc.gr και των προφίλ της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.