Όπως ανακοίνωσε υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σαράντα χώρες, που συμμετέχουν σε μια συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχεδιάζουν να υπογράψουν μια δέσμευση η οποία θα αναφέρει ότι δεν θα πληρώσουν ποτέ λύτρα σε κυβερνοεγκληματίες, ενώ θα εργαστούν και για την εξάλειψη του «μηχανισμού χρηματοδότησης» των hacker.

Ransomware on a laptop screen. Cyber Crime concept.

Η International Counter Ransomware Initiative, όπως είναι η ονομασία της, έρχεται καθώς ο αριθμός των επιθέσεων ransomware αυξάνεται παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ πλήττονται μακράν περισσότερο, με το 46% του συνόλου των επιθέσεων, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η Anne Neuberger, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. «Όσο υπάρχουν χρήματα που ρέουν προς εγκληματίες ransomware, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να αυξάνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στις επιθέσεις ransomware, οι hacker κρυπτογραφούν τα συστήματα ενός οργανισμού και ζητούν λύτρα για να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτά. Συχνά κλέβουν και ευαίσθητα δεδομένα, χρησιμοποιώντας τα για να εκβιάζουν τα θύματα, διαρρέοντας τα στο διαδίκτυο εάν δεν πραγματοποιηθεί η πληρωμή των λύτρων.

Σύμφωνα με την Neuberger, οι νέες πρωτοβουλίες της συμμαχίας στοχεύουν στην εξάλειψη της χρηματοδότησης των εγκληματιών μέσω της καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών σε σχέση με τους λογαριασμούς στους οποίους πραγματοποιούνται οι πληρωμές των λύτρων. Θα δημιουργηθούν δύο πλατφόρμες ανταλλαγής πληροφοριών, μία από τη Λιθουανία και μία από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ.

Οι χώρες – εταίροι θα μοιραστούν μια «μαύρη λίστα» μέσω του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στην οποία θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για ψηφιακά πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται στη μετακίνηση πληρωμών ransomware. Η Neuberger τόνισε ότι η προσπάθεια θα κάνει χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση του blockchain, με στόχο τον εντοπισμό παράνομων κεφαλαίων.

Χρήστος Κοτσακάς – infocom.gr