Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο ανάπτυξης όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πάταξη του κυβερνοεγκλήματος, μέσω της αυτόματης ανίχνευσης και καταπολέμησης κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο το ΑI αποτελεί μια ακόμη τεχνολογία με “διπλή χρήση”, τόσο για καλό όσο και για κακό σκοπό, εφόσον βρεθεί στα λάθος χέρια. Έτσι είναι δυνατό να αποτελέσει ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια χάκερ, τρομοκρατών και απολυταρχικών καθεστώτων που μπορούν επίσης να την χρησιμοποιήσουν προς ιδίον όφελος.

Η κυβερνοασφάλεια, σε έναν κόσμο γεμάτο από IoT συσκευές και δικτυωμένα συστήματα, έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο διαρκούς μάχης μεταξύ των ερευνητών της white hat κοινότητας και των φορέων απειλής. Οι παραδοσιακές λύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως τα λογισμικά προστασίας από ιούς, δεν είναι πλέον επαρκείς. Οι κυβερνοεγκληματίες ακολουθούν κάθε πιθανή οδό και επιστρατεύονται κάθε μέσο για να κλέψουν δεδομένα, να διεισδύσουν σε δίκτυα, να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να απαιτήσουν λύτρα από επιχειρήσεις και να διαταράξουν τη λειτουργία κρίσιμων συστημάτων και υποδομών.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές ασφάλειας και οι ομάδες αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος εργάζονται σκληρά για να συμβαδίζουν με τις συνεχείς προσπάθειες επιθέσεων και να αντιμετωπίζουν νέους τύπους κακόβουλου λογισμικού και ευπαθειών, σε μια εποχή όπου η τεχνολογία των υπολογιστών εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια της white hat κοινότητας, βοηθώντας τους ερευνητές να ανιχνεύουν ύποπτα patterns και μοτίβα, να εντοπίζουν τα ίχνη των κυβερνοεγκληματιών, και να προλαμβάνουν επιθέσεις, αποφορτίζοντας το δύσκολο έργο τους και βοηθώντας τις προσπάθειες που καταβάλουν για να παραμείνουν μπροστά από τους κακόβουλους χάκερς.

Σύμφωνα με την IBM, ζούμε στην εποχή του AI, και ως εκ τούτου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο κυβερνο-όπλο στα χέρια των επιτιθέμενων. Για να μελετήσει πώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί, η IBM Research ανέπτυξε ένα εργαλείο επίθεσης που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη.

Ο λόγος για το DeepLocker, ένα malware που βασίζεται σε AI, και σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα είναι άκρως στοχευμένο και εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθώς είναι σε θέση να παρακάμπτει ακόμη και τα πιο εξελιγμένα αντίμετρα ασφάλειας .

Το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται σε legitimate εφαρμογές όπως λογισμικά τηλεδιάσκεψης για να αποφύγει τον εντοπισμό, και παραμένει αδρανές έως ότου φθάσει στον προορισμό / στόχο. Ο εκάστοτε στόχος εντοπίζεται μέσω προηγμένων τεχνικών, όπως αναγνώριση προσώπου, εντοπισμό γεωγραφικής θέσης, αναγνώριση φωνής και ενδεχομένως ανάλυση δεδομένων που συλλέγονται από πηγές όπως online trackers και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις εντοπιστεί ο στόχος, το DeepLocker ξεκινά την επίθεσή του.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο secnews.gr