Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και κυρίως το γεγονός ότι φέτος οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, αποτέλεσε αφορμή για την “απόβαση” των Αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας στην κορυφαία αυτή ετήσια επιχειρηματική και οικονομική εκδήλωση.

Ρεπορτάζ : Βλάσης Αμανατίδης

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικότερα γεγονότα της επιχειρηματικής, οικονομικής, πολιτικής, αλλά και ευρύτερα της κοινωνικής ζωής στη χώρα μας. Παράλληλα εξελίσσεται σε μια πραγματική γιορτή για τη πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως διαπιστώσαμε και από κοντά κατά την επίσκεψη μας στο κορυφαίο αυτό γεγονός. Και φέτος λοιπόν, χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά αφιέρωσαν πολλές ώρες περιήγησης στα περίπτερα των εγκαταστάσεων της Helexpo και συμμετείχαν στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, όπως συνεδριακές ημερίδες, συναυλίες και διάφορα άλλα Happenings. Στη ΔΕΘ όμως παραδοσιακά, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει και το αντίστοιχο πολιτικό στίγμα, με ότι αυτό συνεπάγεται και παρακολουθούμε κάθε φορά ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί.

Στο καθαρά εκθεσιακό κομμάτι, που είναι και το ουσιαστικότερο, στην ΔΕΘ συμμετέχουν ως εκθέτες πάρα πολλές μικρές, μεσαίες αλλά και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις από σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έδρα την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες του Εξωτερικού, φορείς και μεγάλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί μεταξύ των οποίων:  υπουργεία, επιμελητήρια, δήμοι και περιφέρειες, σώματα ασφάλειας και άμυνας κ.α.

Η 83η ΔΕΘ (8-16/9) είχε όμως σίγουρα κάτι το διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά, υπό το πρίσμα του δικού μας τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Με αφορμή λοιπόν το γεγονός ότι φέτος οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα της έκθεσης, το περίπτερο των 6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με το νούμερο 13 ντύθηκε στα χρώματα της αστερόεσσας και φιλοξένησε πάνω από 55 εκθέτες – μεγάλες πολυεθνικές αμερικανικές εταιρίες  – από πολλές κάθετες αγορές (βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, αμυντικών συστημάτων, κ.α) συγκεντρώνοντας μεταξύ άλλων και τις κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας όπως: Microsoft, Google, Facebook, Cisco, HP, IBM, Oracle, Delloite, κ.α

Αξιοποιώντας την ισχύ της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, όπως ακριβώς ήταν και ο τίτλος της συμμετοχής των ΗΠΑ, οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας με τη συμμετοχή των Ελληνικών γραφείων τους και των ανθρώπων τους εδώ στη χώρα μας, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις καινοτομίες που αναπτύσσουν για επιχειρηματικές και όχι μόνο όμως εφαρμογές, αφού στο επίκεντρο των περισσότερων εταιριών βρέθηκε o άνθρωπος και η κοινωνική ζωή, η ψυχαγωγία, οι υπηρεσίες προς τους πολίτες και τα ευρύτερα οφέλη από την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το Αμερικανικό Περίπτερο στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) διοργάνωσε με άρτιο τρόπο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο που είχε και την οργανωτική ευθύνη των πολλών παράλληλων συνεδριακών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένα βασικά σημεία που συλλέξαμε από τη συμμετοχή των εταιριών τεχνολογίας, τα περίπτερα των οποίων επισκεφτήκαμε.

 

Cisco: Η επόμενη «πράξη» του Δικτύου

Το πρώτο περίπτερο που αντίκριζαν οι επισκέπτες κατά την είσοδο τους στο Αμερικάνικό Hall, ήταν αυτό που φιλοξενούσε την CISCO μαζί με την INTEL και σίγουρα με μια πρώτη ματιά κέρδιζε τις εντυπώσεις για την καλαίσθητη σχεδίαση του και την πληρότητα των προτάσεων που παρουσίασε.
Η Cisco κατέγραψε μια πολύ δυναμική συμμετοχή και είχε την ευκαιρία να αναδείξει τη συμβολή των σύγχρονων τεχνολογιών στην προσπάθεια για βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής άμεσα άλλα και στο μέλλον, προβάλλοντας την επόμενη “πράξη του Δικτύου” που θα αποτελεί το πιο ζωτικό στοιχείο του σύγχρονου κόσμου όπως υποστηρίζουν στελέχη της εταιρίας.  Οι πάρα πολλοί επισκέπτες που παρευρέθηκαν στο περίπτερο της CISCO, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να γνωρίσουν τεχνολογικές καινοτομίες με ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε τομείς όπως: εκπαίδευση, υγεία, τουρισμός, λιανεμπόριο, χρηματοπιστωτικός τομέας, βιομηχανίες, κ.α. Τα εξειδικευμένα στελέχη της CISCO, παρουσίασαν στο περίπτερο της εταιρίας, αλλά και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και σεμιναρίων που διοργάνωσε η εταιρία, αρχιτεκτονικές Δικτύωσης (Enterprise Networking – Digital Network Architecture), λύσεις ασφάλειας και συνεργασίας και υποδομές Datacenter. Ιδιαίτερη προβολή γνώρισε επίσης η παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Cisco Networking Academy, που εδώ και 20 χρόνια τώρα, έχει αλλάξει τη ζωή πάνω από 8 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 180 χώρες, παρέχοντας εκπαίδευση, τεχνική κατάρτιση και καθοδήγηση στη σταδιοδρομία τους.

Space Hellas: Τεχνολογίες Cloud και Cyber Security

Έντονη συμμετοχή κατέγραψε η Space Hellas στην 83η ΔΕΘ παρουσιάζοντας τεχνολογικές προτάσεις κυρίως για το cloud και την ψηφιακή ασφάλεια. Συγκεκριμένα στο περίπτερο της Cisco, ο Σωτήρης Καραγιάννης Head of Technology Innovation, με την ομιλία «Cyber Security: Combatting Fraud and Monitoring Risk using hybrid cloud Cisco-Intel Data Center technologies», παρουσίασε λύσεις της Web-IQ, εταιρείας του ομίλου Space Hellas, στο πλαίσιο των Cisco Ecosystem Partner Solutions. Επίσης, στο περίπτερο της Μicrosoft, ο Σωκράτης Κωστίκογλου Director IT, Applications και R&D, πραγματοποίησε την παρουσίαση «Empowering your cloud transformation journey: azure solutions & practices» ενώ στην ημερίδα του Ελληνο-Aμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Cyber Security & Data Protection», ο Σωτήρης Καραγιάννης, ανέδειξε τα τυφλά σημεία των δυνητικών μελλοντικών κινδύνων με ομιλία με τίτλο «Uncovering the blind spots of future digital risks».

Facebook: Boost Your Business

Για την Facebook, η ΔΕΘ αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία να ενισχύσει και να προβάλει την επιρροή της μεγαλύτερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στο κόσμο των επιχειρήσεων.  Συγκεκριμένα στο περίπτερο της εταιρίας αλλά κυρίως μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποίησε , σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τίτλο Boost Your Business ανέδειξε την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν οι ψηφιακές λύσεις στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο στην Θεσσαλονίκη, αλλά κι ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ειπώθηκε λοιπόν το Facebook επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με 2,2 δισεκατομμύρια πελάτες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 5,3 εκατομμυρίων πελατών στην Ελλάδα. Πάνω από 80 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως χρησιμοποιούν ενεργά το Facebook για να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους ενώ η πλατφόρμα αποτελεί ένα αποτελεσματικό κανάλι επικοινωνίας με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των ατόμων που έχουν κινητά και χρησιμοποιούν το Facebook. «Υπάρχουν πάνω από 80 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως που χρησιμοποιούν ενεργά τις σελίδες του Facebook επειδή παρέχονται δωρεάν. Χάρη στο Facebook, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να βρουν πελάτες στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, άνθρωποι από τη Γερμανία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Βουλγαρία συνδέονται στο Facebook τουλάχιστον με 1 εταιρεία από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Laura Bononcini, Facebook Public Policy Director για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Microsoft:  Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο

Όπως ήταν αναμενόμενο το περίπτερο της Microsoft – που συμμετείχε για πρώτη φορά στην ΔΕΘ – ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και επιβλητικότερα και συγκέντρωσε πληθώρα επισκεπτών που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία ενός εικονικού ταξιδιού στο διάστημα με τη βοήθεια των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, Microsoft Hololens, αλλά και να γνωρίσουν την πλατφόρμα surface hub που επιτρέπει τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου όλοι συνεργάζονται άψογα παρ’ όλο που ο καθένας εργάζεται από διαφορετικό σημείο.

Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι η Microsoft ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για τη δημιουργία ενός Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη από κοινού δραστηριοτήτων με έμφαση στις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, blockchain, Big Data που στόχο έχουν να μετασχηματίσουν την οικονομία, την κοινωνία και τον κόσμο ευρύτερα.
Επίσης, στο περίπτερο της Microsoft συμμετείχε η εταιρία SiEBEN – Pobuca, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών με τον Ισίδωρο Σιδερίδη, CEO της SiEBEN – Pobuca, να μιλάει σε ειδική εκδήλωση για λύσεις CRM, productivity & AI, τις τεχνολογίες δηλαδή που υποστηρίζει η εταιρεία μέσα από το Pobuca CRM suite. Η ομιλία του με τίτλο “Are you customers-ready.com” δηλώνει με μία φράση την ανάγκη για χρήση τεχνολογίας σε συστήματα διαχείρισης πελατών.

 

Google: Ενισχύοντας τον Ελληνικό Τουρισμό  

Σε ένα ξεχωριστής και μοντέρνας σχεδίασης περίπτερο, ο κολοσσός Google επέλεξε να αξιοποιήσει την παρουσία του στην ΔΕΘ, προβάλλοντας το πρόγραμμα  Grow Greek Tourism Online, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες και εταιρίες του τουριστικού κλάδου και στόχο έχει την εκπαίδευση τους με στόχο να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και να ενισχύσουν τις δυνατότητες online προβολής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, από το 2014 μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 100.000 Έλληνες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, έχουν εκπαιδευτεί και αποκτήσει τα κατάλληλα εργαλεία αποτελεσματικής προώθησης των επιχειρήσεων τους, βιώνοντας ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα.  Επίσης, η Google παρουσίασε την πλατφόρμα Arts & Culture που ψηφιοποιεί σε πολύ μεγάλη ανάλυση (giga pixels) τις συλλογές άνω των 1500 μεγάλων μουσείων ανά τον κόσμο (11 ελληνικών) παρουσιάζοντας στο κοινό σε ψηφιακή μορφή. Στο περίπτερο της εταιρίας το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού κέρδισε όπως ήταν αναμενόμενο το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας το οποίο με τη βοήθεια μιας ειδικής μάσκας και δύο χειριστηρίων επιτρέπει σε όποιον το φοράει να ζωγραφίζει σε ένα τρισδιάστατο κόσμο.

IBM: Έξυπνες τεχνολογίες για την Υγεία

H συμμετοχή της ΙΒΜ στη ΔΕΘ, συνέπεσε με τα 80 χρόνια παρουσίας της εταιρίας στην Ελλάδα, δίνοντας κυρίως έμφαση στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Watson και ειδικότερα στο Watson Health που απευθύνεται στο νευραλγικό τομέα της υγείας, το Blockchain, τους κβαντικούς υπολογιστές, το security και το Internet of Things. Στο περίπτερο της ΙΒΜ βρέθηκαν εξειδικευμένα στελέχη από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ καθώς και Έλληνες ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο της ΙΒΜ στη Ζυρίχη για να παρουσιάσουν τις τεχνολογίες αιχμής επόμενης γενιάς τις οποίες η εταιρεία αναπτύσσει, αναδεικνύει και ενσωματώνει σταδιακά στην καθημερινότητα μας. Επιπλέον, η εταιρεία διοργάνωσε μια μια κεντρική εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό µε τίτλο «Let’s Put Smart to Work: Artificial Intelligence (AI) in Action», με keynote ομιλητή  τον κ. Kyu Rhee, vice president & chief health officer του τομέα IBM Watson Health, ΙBM Corporation.

iSquare: Εικαστική απεικόνιση της απλότητας της τεχνολογίας

Η iSquare, o επίσημος διανομέας προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, συμμετείχε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα ειδικό θεματικό minimal περίπτερο, που σίγουρα ξεχώρισε. Η iSquare επέλεξε να μην παρουσιάσει τα προϊόντα της με ένα συμβατικό τρόπο, αλλά να δημιουργήσει μια εικαστική απεικόνιση μιας βασικής αξίας της Apple που από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, είναι η προσήλωσή στην ευκολία χρήσης των προϊόντων της μέσω της εξάλειψης της περιπλοκότητας σε όλα τα επίπεδα. O Mac, το iPhone, το iPad, το Apple Watch και όλα τα προϊόντα της Apple, καθώς και τα λειτουργικά τους συστήματα, σχεδιάζονται μαζί και με τέτοιο τρόπο, ώστε όλο το οικοσύστημα να έχει κομψή, αποδοτική και απρόσκοπτη ροή, ακριβώς όπως το νερό. Κάνοντας λοιπόν αυτή τη συσχέτιση, η iSquare επέλεξε να δημιουργήσει μία εικαστική απεικόνιση αυτής της αξίας, στο περίπτερό της στη ΔΕΘ. Oι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα, μέσα από αυτή την ιδιαίτερη παρουσίαση, να θαυμάσουν το έργο της οπτικοποίησης του νερού που εσωκλείει, παράλληλα, μία απεικόνιση των προϊόντων της Apple σε μορφή ολογράμματος. Η διάφανη σφαίρα του έργου, σαν σταγόνα νερού που αποτυπώθηκε λίγο πριν πέσει και κυλήσει, οδηγεί τον θεατή στο να συνδέσει νοητά το απόλυτο φυσικό αγαθό με το όραμα της Apple, που είναι να κάνει την τεχνολογία, ως βασικό αγαθό, προσβάσιμη σε όλους. Το έργο που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μια δημιουργία της εικαστικού Δήμητρας Μαρίνη.

Xerox: Η τεχνολογία ConnectKey στην υπηρεσία των σημερινών επιχειρήσεων

Η Xerox έδωσε έμφαση κατά τη συμμετοχή της στην ΔΕΘ στην πρωτοποριακή τεχνολογία ConnectKey, η οποία μετατρέπει παραδοσιακές συσκευές εκτύπωσης σε έξυπνους, συνδεδεμένους «βοηθούς εργασίας», που ανταποκρίνονται άριστα στις εξελισσόμενες ανάγκες των σημερινών επιχειρήσεων. Στον μοντέρνο χώρο του περιπτέρου της Xerox, οι επισκέπτες δοκίμασαν στην πράξη εφαρμογές από το Xerox App Gallery, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε κάθε έναν από τους 29 εκτυπωτές και πολυλειτουργικούς εκτυπωτές της Xerox, που έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία ConnectKey και μεταξύ άλλων προσφέρουν αυτόματη μετάφραση, μετατροπή εγγράφων σε επεξεργάσιμα αρχεία, απευθείας εκτύπωση από κινητά τηλέφωνα, κ.α

Oracle: Οι λύσεις Cloud ενισχύουν την καινοτομία των επιχειρήσεων

Υψηλόβαθμα στελέχη και ειδικοί της Oracle παρουσίασαν στο περίπτερο της εταιρίας  το πλήρες χαρτοφυλάκιο Oracle Cloud, το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες πλατφόρμας (PaaS), υποδομής (IaaS) και επιχειρηματικών εφαρμογών (SaaS), αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες και τα οφέλη των λύσεων που μπορεί να προσφέρει η εταιρία στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Επίσης, στελέχη της Oracle, στο πλαίσιο ειδικών σεμιναρίων μίλησαν στο κοινό για την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, όπως οι AI, machine learning, chatbots, ΙοΤ & Blockchain, και τη στρατηγική της εταιρίας, όσον αφορά σε αυτές τις τεχνολογίες, καθώς και πώς και γιατί οι λύσεις Oracle Cloud μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν.
Hewlett Packard Enterprise: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην καθημερινότητα

Οι έννοιες του Deep Learning, Artificial Intelligence και Intelligent κυριαρχούσαν στο περίπτερο της Hewlett Packard Enterprise, ενώ παράλληλα τα στελέχη της εταιρίας ενημέρωσαν τους επισκέπτες για την εφαρμογή ολοκληρωμένης πλοήγησης στην έκθεση expoconnect που σχεδίασε η Performance χρησιμοποιώντας τεχνολογία HPE Aruba. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η Cosmos Business Systems σε συνεργασία με την Hewlett Packard Enterprise πραγματοποιήσαν μια  παρουσίαση με θέμα την διαμόρφωση του τεχνολογικού σκηνικού του μέλλοντος, αλλά και τους τρόπους που ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το Internet of Things (IoT) επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, σε οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα επιχειρήσεις και πολίτες

Empist: Εμπνέοντας εμπιστοσύνη στη παροχή τεχνολογικών λύσεων

H Empist – με έδρα το Σικάγο και γραφεία στην Ελλάδα – είναι ένας πάροχος τεχνολογικών λύσεων για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, μεταξύ των όποιων και το “Customer Service Application” και επίκεντρο την πλατφόρμα Deskware που έχει αναπτύξει η εταιρία και απλοποιεί την εμπειρία του online ticketing, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις απαιτήσεις των πελατών στο συγκριμένο τομέα. Η Empist, αξιοποίησε τη συμμετοχή της στην ΔΕΘ με το καλύτερο δυνατό τρόπο, προβάλλοντας τις λύσεις που έχει αναπτύξει και στο τομέα του Digital Agency, ΙΤ και Cloud Services.

 

Digital Greece: Το θεματικό πάρκο των start ups

Μια ειδική αναφορά, αξίζει να γίνει σίγουρα για το περίπτερο με αριθμό 12 υπό τον τίτλο Digital Greece, που στην ουσία αποτέλεσε ένα θεματικό πάρκο της start up κοινότητας της Ελλάδας, μιας και φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της έκθεσης πάνω από 100 και πλέον νεοφυείς επιχειρήσεις. Στην «Ψηφιακή Ελλάδα» οι Έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασαν  –χωρίς κόστος (αφού η συμμετοχή τους χρηματοδοτείται από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ)- τις καινοτόμες ιδέες τους, τη φρέσκια ματιά τους στον τρόπο που έχουμε μάθει να λειτουργούμε, τα προϊόντα και τα επιτεύγματά τους, πλαισιωμένοι από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και workshops σε θέματα νέων τεχνολογιών, creative industry, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το Found.ation και η Πρεσβεία των Η.Π.Α. έφεραν την καινοτομία στο κοινό της 83ης ΔΕΘ

Από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018, το Found.ation συμμετείχε στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επιλογής των Η.Π.Α. ως τιμώμενης χώρας. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το Innov.ation HUB, ένας πρωτοποριακός χώρος με αίθουσα διδασκαλίας εξοπλισμένη με υπολογιστές, όπου καθημερινά γίνονταν μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων και ομιλίες, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες της έκθεσης. Παράλληλα, το Found.ation διοργάνωσε επίσης το Tech Olympus Summit, μια ημερίδα στα πρότυπα των συνεδρίων TED, με θέμα την καινοτομία.

Tο πρόγραμμα του Innov.ation HUB περιλάμβανε συνολικά 40 εκδηλώσεις, 21 από τις οποίες αφορούσαν την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, 12 την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και 7 ήταν επικεντρωμένες γύρω από πιο συγκεκριμένες επαγγελματικές ανάγκες. Περισσότερες από 60 ώρες αφιερώθηκαν σε μαθήματα και ομιλίες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ επιστρατεύτηκαν 50 καθηγητές, ομιλητές και συμμετέχοντες σε πάνελ συζητήσεων. Το ενδιαφέρον του κοινού για τις εκδηλώσεις ήταν εξαιρετικά μεγάλο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, καθώς περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες της έκθεσης παρακολούθησαν κάποια από τις εκδηλώσεις του Innov.ation HUB.

Το Found.ation, με στόχο να αναδείξει όχι μόνο την προσπάθεια που γίνεται στο ελληνικό οικοσύστημα, αλλά και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, επέλεξε το μεγαλύτερο μέρος των ομιλητών να προέρχονται από την τοπική σκηνή. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλλαν πολλοί τοπικοί φορείς, όπως το Rutgers University αλλά και το OK!Thess, σε συνεργασία με το οποίο διοργανώθηκε επίσης ένα bootcamp για τοπικές startups. Μέσα από την τριήμερη διαδικασία του Innov.ation Bootcamp, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να μάθουν τα βασικά ενός business plan, του pitching και των οικονομικών των startup.

Πλήθος φορέων επισκέφθηκαν τον χώρο και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων, ανάμεσα στους οποίους πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, αλλά και προσκεκλημένοι της Πρεσβείας των Η.Π.Α., όπως η Marie Royce, Assistant Secretary of State Department for Educational & Cultural Affairs.

Στο συνέδριο Tech Olympus Summit, περίπου 200 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επί 5 ώρες 15 διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο προλόγισε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Michael Kratsios, Deputy Assistant to the President for Technology Policy στον Λευκό Οίκο. Άλλες ομιλίες οι οποίες ξεχώρισαν, ήταν αυτές των Karina Sotnik, με θέμα την διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά στο πλαίσιο της καινοτόμου startup επιχειρηματικότητας, αλλά και της Χριστίνας Τρεμόντι, με θέμα την διαφθορά. Οι ομιλίες του Tech Olympus Summit θα είναι σύντομα διαθέσιμες online για όσους δεν μπόρεσαν να τις παρακολουθήσουν από κοντά.

Τέλος, πολύ μεγάλη ήταν και η συμβολή εταιρειών και οργανισμών που υποστήριξαν στις δράσεις μας, όπως οι Envolve Entrepreneurship, Eurobank, Microsoft Hellas, The Hellenic Initiative και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ανάμεσα σε άλλους