Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εργάζονται σκληρά για να δελεάσουν τους 3 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook παγκοσμίως να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό, δημιουργώντας ψεύτικες σελίδες και διαφημίσεις για δημοφιλείς μάρκες AI: ChatGPT, Google Bard, Midjourney και Jasper. Πολλές από αυτές τις ψεύτικες σελίδες έχουν δεκάδες χιλιάδες οπαδούς, με ένα μείγμα πραγματικού περιεχομένου και κακόβουλου λογισμικού. Δείτε πώς λειτουργεί:

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν το Facebook για να υποδυθούν δημοφιλείς μάρκες γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι ChatGPT, Google Bard, Midjourney και Jasper. Οι χρήστες του Facebook εξαπατώνται ώστε να κατεβάσουν περιεχόμενο από τις ψεύτικες σελίδες και διαφημίσεις των εμπορικών σημάτων.

Τα αρχεία αυτά περιέχουν κακόβουλο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κλέβει τους διαδικτυακούς κωδικούς πρόσβασης (τραπεζικές συναλλαγές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ.), τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης και κάθε πληροφορία που είναι αποθηκευμένη στο πρόγραμμα περιήγησής τους.

Οι ανυποψίαστοι χρήστες κάνουν like και σχολιάζουν ψεύτικες αναρτήσεις, διαδίδοντάς τες έτσι στα δικά τους κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον Sergey Shykevich, Threat Intelligence Group Manager στην Check Point Research:

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται όλο και πιο έξυπνοι. Γνωρίζουν ότι όλοι ενδιαφέρονται για τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιούν σελίδες και διαφημίσεις στο Facebook για να υποδυθούν το ChatGPT, το Google Bard, το Midjourney και το Jasper. Δυστυχώς, χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα αυτής της απάτης. Αλληλεπιδρούν με τις ψεύτικες σελίδες, γεγονός που προάγει την εξάπλωσή τους – και εγκαθιστούν ακόμη και κακόβουλο λογισμικό που είναι μεταμφιεσμένο σε δωρεάν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Προτρέπουμε όλους να επαγρυπνούν και να διασφαλίζουν ότι κατεβάζουν αρχεία μόνο από αυθεντικές και αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο blog της εταιρείας.