Κατά τη διάρκεια του ετήσιου IDC Executive Briefing, η IDC έκανε μια επισκόπηση των βασικών τάσεων της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ICT) για το έτος που πέρασε και παρουσίασε τις προβλέψεις της για το 2012 στις κυριότερες κατηγορίες τεχνολογίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της IDC, το 2011 η συνολική αξία της αγοράς Πληροφορικής στην Ελλάδα έφτασε τα $2,18 δις (σε σταθερές ισοτιμίες ή τα 1,65 δις ευρώ) σημειώνοντας μείωση 11% σε ετήσια βάση. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επηρέασε για ακόμη μία χρονιά και τις τρεις βασικές κατηγορίες του κλάδου της Πληροφορικής: Hardware, Software και Υπηρεσίες Πληροφορικής (IT Services). Η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν το Hardware, που σημείωσε μείωση 16,4% σε ετήσια βάση λόγω των μειωμένων εσόδων από τις πωλήσεις Η/Υ, που σημείωσαν ετήσια μείωση 32%. Οι δαπάνες για Software επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό (ετήσια μείωση 7,6%). Τέλος, οι Υπηρεσίες Πληροφορικής αποδείχθηκαν ως η πλέον ανθεκτική κατηγορία της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής το 2011, με σχεδόν ελάχιστη επιδείνωση (ετήσια μείωση μόνο 2,5%), καθώς φαίνεται πως οι εγχώριες εταιρείες επέλεξαν να εφαρμόζουν όλο και περισσότερο τις Υπηρεσίες Πληροφορικής, με σκοπό να μειώσουν τα κόστη τους και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Όσον αφορά στο 2012, η IDC προβλέπει πως θα είναι εξίσου δύσκολο για τους εγχώριους IT Vendors τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς όλοι ανεξαιρέτως οι ανασταλτικοί παράγοντες του 2011 όπως η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η πολιτική αβεβαιότητα, τα βαριά μέτρα λιτότητας, η μειωμένη αγοραστική εμπιστοσύνη από επιχειρήσεις και καταναλωτές και το πάγωμα των πιστώσεων, παραμένουν και στη χρονιά που διανύουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, η IDC προβλέπει συνολική ετήσια μείωση της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής κατά 3,9% το 2012, φτάνοντας στα $2,1 δις και σημειώνοντας πτώση για τέταρτη συνεχή χρονιά, με την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης να αποδίδεται κυρίως στην αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών προς τα τέλη του 2012.
Σχετικά με τις αγορές της τεχνολογίας, περιμένουμε πως αυτή η σχετική βελτίωση θα προκληθεί ως επί το πλείστον από τον κλάδο του Hardware (εμφανίζεται ετήσια μείωση 4,7%, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στη μείωση των εσόδων από τις πωλήσεις Η/Y) και σε μικρότερο βαθμό από τον κλάδο του Software (εμφανίζεται ετήσια μείωση 3,7% το 2012). Επίσης αναμένεται οι Υπηρεσίες Πληροφορικής να συνεχίσουν να έχουν μια πιο θετική εικόνα (ετήσια μείωση 2,6%) ιδίως στο Χρηματοπιστωτικό και Τηλεπικοινωνιακό κλάδο, όπου η ανάκαμψη των γειτονικών αγορών προβλέπεται  να παίξει θετικό ρόλο.