Μία έρευνα της F-Secure δείχνει ότι λιγότεροι από τους μισούς γονείς παγκοσμίως έχουν εγκατεστημένο λογισμικό που διασφαλίζει την ασφαλής χρήση του Internet στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, ενώ ακόμη λιγότεροι στις κινητές συσκευές των παιδιών.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γονέων εκφράζουν την ανησυχία σχετικά με τη χρήση του Internet από τα παιδιά τους, ο αριθμός των γονέων που χρησιμοποιούν λογισμικό προστασίας οικογένειας στους υπολογιστές και στις κινητές συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους είναι συγκρητικά χαμηλός, σύμφωνα με έρευνα της F-Secure.*

Το 78% των γονέων παγκοσμίως ανησυχεί γύρω από το περιεχόμενο που εμφανίζεται στα παιδιά τους όταν πλοηγούνται στο Internet, όπως πορνογραφικό υλικό, βία, ρατσισμός και ναρκωτικά. Το 75% των γονέων εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι τα παιδιά τους ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο ενώ βρίσκονται στο διαδίκτυο και ότι η πραγματική κοινωνική τους ζωή ίσως αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επίσης το 97% των γονέων θεωρεί ότι υπάρχει η ανάγκη της εκπαίδευσης των παιδιών πάνω στην ασφαλής χρήση του Internet και των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για εργαλεία λογισμικού που διασφαλίζουν την ασφαλή χρήση του Internet και των ψηφιακών υπηρεσιών, μόνο το 40% των γονέων τα έχει εγκαταστήσει σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, και μόνο το 22% στις κινητές συσκευές των παιδιών. Αυτό παρά το γεγονός ότι το 60% των παιδιών κάτω από 12 ετών έχει στην κατοχή του τουλάχιστον μία κινητή συσκευή με πρόσβαση στο Internet όπως τηλέφωνο, tablet, MP3 player ή φορητή κονσόλα παιχνιδιών.

«Η μελέτη μας, εμφανίζει ξεκάθαρα ότι οι γονείς γνωρίζουν τη σημασία της προστασίας των παιδιών τους όταν βρίσκονται online. Είναι φυσιολογική χρήση διαφορετικών ψηφιακών συσκευών  για τα παιδιά τη σημερινή εποχή,» αναφέρει ο Sami Visti, Senior Product Manager της F-Secure. “Αλλά φαίνεται επίσης ότι οι γονείς έχουν προκληθεί για να βρουν τον τρόπο που αυτές οι συσκευές θα χρησιμοποιούνται με ασφάλεια. Εμείς στην F-Secure πιστεύουμε ότι τα εργαλεία λογισμικού είναι ένας εύκολος τρόπος για τους γονείς, για να ενεργοποιήσουν την ασφαλής χρήση αυτών των συσκευών από τα παιδιά τους.»

Από όλες τις χώρες που ερωτήθηκαν, οι ΗΠΑ είχε τον υψηλότερο ποσοστό της καταγεγραμμένης χρήσης λογισμικού προστασίας οικογένειας, με το 59% να το χρησιμοποιεί στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν τα παιδιά και το 39% στις κινητές συσκευές των παιδιών. Η Κολομβία, η Μαλαισία, η Χιλή και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησαν με λίγο κάτω από το ήμισυ να το χρησιμοποιεί στους υπολογιστές. Η Σουηδία και η Φινλανδία είχανε τα χαμηλότερα ποσοστά, με μόλις το ¼ να χρησιμοποιεί λογισμικό προστασίας οικογένειας στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους.

Σε άλλα ευρήματα, το 43% των γονέων ανησυχούν ότι τα παιδιά τους ξοδεύουν πολύ χρόνο σε εφαρμογές και σε άλλα ψηφιακά αγαθά που μπορούν να αγοραστούν με μόλις λίγα κλικ ενός ποντικιού. Το 81% ανησυχεί ότι τα παιδιά του έρχονται σε επαφή με πιθανούς επικίνδυνους χρήστες του Internet.

Προστασία της οικογένειας για τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές

Για τα χαρακτηριστικά της προστασίας της οικογένειας που διατηρούν τα παιδιά ασφαλή στον υπολογιστή, οι γονείς μπορούν να εγκαταστήσουν το F-Secure Internet Security. Με το Internet Security, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να φιλτράρουν το είδος του περιεχομένου που βρίσκεται στο Internet και το οποίο δεν θα ήθελαν τα έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους αλλά και να μπορούν να θέσουν όρια στον χρόνο πλοήγησης των παιδιών. Το F-Secure Internet Security προστατεύει επίσης τους υπολογιστές από ιούς και άλλες ψηφιακές απειλές ενώ περιφρουρεί ενώ πραγματοποιούνται τις τραπεζικές συναλλαγές και αγορές.

Υπάρχει επίσης προστασία για τις κινητές συσκευές των παιδιών. Το F-Secure Mobile Security, επι προσθέτως της προστασίας από ψηφιακές απειλές και τις περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής, προσφέρει γονικό έλεγχο με το πρόσθετο χαρακτηριστικό της προστασίας των παιδιών από ακατάλληλες εφαρμογές.

Και με κάτω από 1 ευρώ το χρόνο, οι γονείς μπορούν να εγκαταστήσουν το F-Secure Child Safe σε iPads και iPhones.

Το Child Safe είναι ένας πλοηγητής που διασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν βλέπουν επιβλαβές περιεχόμενο ενώ πλοηγούνται στο διαδίκτυο.

H F-Secure Digital Lifestyle Survey 2013 κάλυψε διαδικτυακές συνεντεύξεις 6000 συνδρομητών παγκοσμίως ηλικίας 20-60 ετών από 15 χώρες : Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Αυστραλία και Μαλαισία. Η έρευνα ολοκληρώθηκε από την Gfk, τον Απρίλιο του 2013.

Στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και άλλες χώρες των Βαλκανίων, η F-Secure Corporation αντιπροσωπεύεται από την Inter Engineering από το 1997!