Εννέα ανώτατα στελέχη της EMC προβλέπουν ποιες τεχνολογίες και ποιες τάσεις πρόκειται να κυριαρχήσουν το 2014, αλλάζοντας ριζικά το cloud computing, τα Big Data και το IT security.

 

 

 

 

 

 

 

ArtCoviello, Πρόεδρος στην RSA, Το τμήμα Εφαρμογών Ασφαλείας της EMC

 

Το BYOD ωριμάζει, το BYOI έρχεται  

 

Η εταιρεία αναλυτών IDC έχει ευφυώς χωρίσει την εξέλιξη της πληροφορικής τα τελευταία 40+ χρόνια σε τρεις περιόδους ή πλατφόρμες – την περίοδο των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων (mainframe) της δεκαετίας του ΅70, την περίοδο των client/server της δεκαετίας του  ΅90, και την περίοδο των Big Data, του Cloud, των κοινωνικών μέσων και της κινητής επικοινωνίας που ζούμε σήμερα. 

 

Μια από τις ενδιαφέρουσες τάσεις σε αυτή την Τρίτη περίοδο είναι η ταχύτατη και εκτεταμένη εξάπλωση της τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών, η οποία αποτελεί ορόσημο όσον αφορά την «καταναλωτικοποίηση» του ΙΤ. Ήδη, οι επιχειρήσεις επιτρέπουν πιο εύκολα στους υπαλλήλους τους να έχουν πρόσβαση σε εταιρικά συστήματα και δεδομένα μέσα από την προσωπική τους συσκευή, αυτό που αποκαλούμε BringYourOwnDevice ή BYOD.

 

Το 2014, θα ζήσουμε το επόμενο κύμα του φαινομένου αυτού, καθώς θα δούμε να συμβαίνει το ίδιο πράγμα, αυτήν τη φορά με την ταυτότητα (ID) των χρηστών.  Όπως ακριβώς συνέβη με την πίεση για τη χρήση μίας και μόνης φορητής συσκευής τόσο για επαγγελματική, όσο και για προσωπική χρήση, έτσι και τώρα βλέπουμε ότι αρχίζει να ασκείται ανάλογη πίεση για ένα απλούστερο, παρόλα αυτά ελεγχόμενο, σύστημα που θα ελέγχει την ταυτότητα του χρήστη και θα του επιτρέπει (authorization) να χρησιμοποιεί μία και μόνο συσκευή για προσωπική και επαγγελματική χρήση.

 

Είμαστε μάρτυρες στη δημιουργία μιας νέας τάσης, αυτής του Bring (andControl) YourOwnIdentity (BYOI), η οποία χαρακτηρίζεται από τα εξής δύο στοιχεία:

  • Η ψηφιακή μας ταυτότητα γίνεται ενιαία, ελέγχεται από ένα κεντρικό σημείο, φυλάσσεται με ασφάλεια στη συσκευή μας, και δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια τρίτων, όπως το Facebook και η Google.
  • Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας του ΙΤ υιοθετείται όλο και πιο συχνά ένα έξυπνο κι ευέλικτο μοντέλο Intelligence-Driven Security, γεγονός που σημαίνει ότι η ταυτότητα του χρήστη παύει να λειτουργεί ως μέσο εισόδου στην περίμετρο του  δικτύου και ενσωματώνεται σε μια συνεχή διαδικασία ταυτοποίησης η οποία εντάσσεται απρόσκοπτα στη ροή της εργασίας του.

 

Όπως φαίνεται το BYOD ήταν μόνον η αρχή. Λάβετε θέσεις για το 2014 και το BYOI.

 

Amitabh Srivastava, Πρόεδρος στο Advanced Software Division της EMC

 

SDx (Software-Defined σεόλα)

 

Ο όρος softwaredefined έχει ταχύτατα αποκτήσει πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Οι πελάτες βλέπουν σημερινά ή και πιο παλιά προϊόντα να επαναλανσάρονται ως software-defined.  Παράλληλα, έχει ξεκαθαριστεί ότι οποιοδήποτε software-defined προϊόν τρέχει αποκλειστικά σε εξειδικευμένο (proprietary) μηχάνημα δεν ανήκει στην κατηγορία του software. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για hardware-defined-software-defined, δηλαδή κάτι εντελώς διαφορετικό!

 

Το 2014 θα είναι η χρονιά του SDx, δηλαδή του software-defined στα πάντα, όμως οι πελάτες θα κάνουν προσεκτικές κινήσεις. Καθώς θα προχωρά η υιοθέτηση software-defined τεχνολογιών από επιχειρήσεις και οι παρόχους υπηρεσιών, τόσο περισσότερο θα ξεκαθαρίζει το πεδίο. Ο χώρος του IT θα διαχωριστεί σε μικρότερα πεδία καθώς το computing, τα δίκτυα και το storage ακολουθούν ανεξάρτητη πορεία προς τις αντίστοιχες κατηγορίες software-defined τεχνολογιών. 

 

Μεγάλη πρόοδος θα σημειωθεί στο software-defined storage (SDS), το οποίο μέχρι πρότινος ακολουθούσε τις εξελίξεις στο software-defined compute και τις software-defined δικτυακές υποδομές. Η Software-defined αποθήκευση δεδομένων θα είναι διαθέσιμη ως ΅True SDS softwareΆ που μπορεί να τρέχει σε οποιοδήποτε υλικό και σε ΅εύχρηστεςΆ συσκευές βασισμένες σε τυπικό hardware με προεγκατεστημένα πακέτα λογισμικού. Με το SDS, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ελέγχουν το λειτουργικό τους κόστος ακόμη και σε περιόδους εκρηκτικής αύξησης του όγκου των δεδομένων τους.

 

Οι πάροχοι υπηρεσιών θα υιοθετήσουν software-defined τεχνολογίες προκειμένου να καταφέρουν να ανταγωνιστούν με επιτυχία τους σημερινούς παρόχους δημοσίων cloud, προσφέροντας νέες υπηρεσίες cloud σε συνδυασμό με αρχιτεκτονικές storage επόμενης γενιάς.

 

Στο άλλο άκρο του φάσματος, ορισμένοι κατασκευαστές θα συνεχίσουν την προσπάθεια να λανσάρουν παλιότερα προϊόντα τους ως SDS.

 

Συνοπτικά, το 2014 θα δούμε τον κλάδο του IT να αποσαφηνίζει την έννοια του software-defined, πραγματικά software-defined προϊόντα να κάνουν την εμφάνιση τους, και τους παρόχους υπηρεσιών και IT να στρέφονται προς ένα software-defined κόσμο.

 

Stephen Manley, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας στο τμήμα DataProtection & Availability της EMC

 

Πιο έντονη από ποτέ η απαίτηση για ProtectedStorage

 

Οι επιχειρήσεις αγοράζουν υποδομές storage για ένα λόγο: να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τα SLOs που έχουν αναλάβει σε επίπεδο εφαρμογής. Οι εφαρμογές στρέφονται στο storage για καλύτερη διαθεσιμότητα/προσβασιμότητα, απόδοση και προστασία. Κι ενώ τα τρία αυτά πράγματα ακούγονται απλά, ρίχνοντας μια ματιά στα διάφορα συστήματα storage της αγοράς συνειδητοποιεί κανείς ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες προκλήσεις οποιουδήποτε μηχανογραφικού κέντρου.

 

Τις περισσότερες φορές, όταν μιλάμε για service level στην περίπτωση των συστημάτων αποθήκευσης, μιλάμε για διαθεσιμότητα και ταχύτητα. Για να πετύχουν το SLO που θέλουν οι υπεύθυνοι ΙΤ κάνουν πολλαπλές επιλογές: συστήματα block storage για υψηλές επιδόσεις, κλιμακωτά συστήματα scale-out για object storage, απλά συστήματα με χαμηλό κόστος IOPs, κλπ. Μετά αρχίζουν να σκέπτονται το θέμα της προστασίας.

 

Η υπόθεση της προστασίας των δεδομένων γίνεται όλο και πιο σύνθετη, με τη δυσκολία, τόσο σε επίπεδο επιλογών, όσο και σε επίπεδο provisioning, να αυξάνεται εκθετικά. Στα ProtectionSLOs περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι όσον αφορά το recovery point, το χρόνο ανάκτησης των δεδομένων, την προστασία διαφορετικών εκδοχών ενός αρχείου (version retention) και τη δυνατότητα εφεδρείας βάσει γεωγραφικών κριτηρίων. Προκειμένου να ικανοποιήσει ένα τέτοιο SLO, κάθε storage array, hypervisor ή εφαρμογή χρησιμοποιεί πολλαπλές τεχνολογίες protection (π.χ. αρχειοθέτηση, backup, replication, κλώνους, και snapshots). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα δαιδαλώδες περιβάλλον υποδομών που ενδέχεται να είναι δύσκολο και ακριβό σε επίπεδο διαχείρισης, συντήρησης, ακόμη και προσαρμογής στις απαιτήσεις κάθε ξεχωριστής εφαρμογής.

 

ΓιΆ αυτούς ακριβώς τους λόγους, το 2014, η αγορά του storage θα αρχίσει να αναζητά συστήματα SLO-Defined Storage με χαρακτηριστικά «Κέρβερου» όσον αφορά την προστασία των δεδομένων. Η απάντηση δεν θα έρθει μέσα από ομογενοποιημένες λύσεις (one-size-fits-all), αλλά από συστήματα που επιτρέπουν να ενσωματωθεί το επίπεδο της επιθυμητής προστασίας κατά τη φάση διαμόρφωσης του primary storage.

 

Το 2014, οι πελάτες θα αξιολογούν τα συστήματα storage με βάση το κόστος με το οποίο μπορούν να προσφέρουν στις εφαρμογές ένα συγκεκριμένο SLO διαθεσιμότητας, απόδοσης και προστασίας.

 

Το σύνθημα θα είναι ένα: “Θέλω protected storage.”

 

Tom Roloff, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της EMC Global Services

 

Service Orientation, Big Data Lakes, & Security Product Rationalization

 

Το 2014 θα δούμε τα τμήματα ΙΤ των επιχειρήσεων να κινούνται ταχύτερα προς ένα καινούριο ρόλο, καθώς η εξάπλωση του δημοσίου cloud και των παρόχων SaaS γεννά όλο και υψηλότερες προσδοκίες.

 

ΓιΆ αυτό πιστεύω ότι θα δούμε αρκετούς CIOs να ενστερνίζονται κάποιο μοντέλο παροχής υπηρεσιών προς τους εσωτερικούς τους πελάτες. Θα αναζητήσουν πακέτα υπηρεσιών που διαθέτουν ένα απλό και λειτουργικό interface, ξεκάθαρες χρεώσεις και εγγυημένο επίπεδο παρεχόμενης ποιότητας, προσφέροντας παράλληλα και πολλαπλές επιλογές εσωτερικών ή εξωτερικών παρόχων.

 

Θα πρέπει να περιμένουμε έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων να επιλέγουν λύσεις του τύπου «φτιάξτε τη δική σας πλατφόρμα» as-a-service. Σε πολλές περιπτώσεις οι διευθύνσεις IT έχουν δει σημαντικό όφελος από την αξιοποίηση εικονικών (virtual) υπηρεσιών, κι έτσι σε μια επόμενη φάση θα δούμε την τάση αυτή να μεταφέρεται στο software-defined storage και το software-defined δίκτυο.  Μέσα από τη συνεργασία μας με τη VMware επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα, φέρνοντας στην αγορά μια σειρά ολοκληρωμένα προϊόντα και τεχνολογίες.

 

Δημιουργία μεγάλων, πολύτιμων Data Lakes

 

Απογοητευμένοι από το γεγονός ότι το ΙΤ δεν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο σε επίπεδο επιχειρηματικών εφαρμογών, οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων είναι έτοιμοι να αναλάβουν περισσότερη δράση όσον αφορά τα Big Data.  Οι CIOs θα αγκαλιάσουν την ιδέα της δημιουργίας νέων δομών κάτω από τις οποίες θα ενοποιούνται οι μέχρι πρότινος απομονωμένες αποθήκες (silos) δεδομένων σε ένα ενιαίο data lake.  Μερικά απλά queries σε μια τέτοια «λίμνη» πληροφοριών και η δύναμη των Big Data θα αρχίσει να γίνεται ορατή.

 

Παρόμοια τεχνολογική προσέγγιση αναμένεται από την πλευρά των CIOs και στην περίπτωση των υποδομών και της λειτουργίας των κέντρων μηχανογράφησης, προκειμένου να αποκτήσουν έναν μηχανισμό προβλεπτικής ανάλυσης, αλλά και ένα εποπτικό εργαλείο μέσα από το οποίο θα μπορούν να έχουν ποσοτικά στοιχεία για την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη διαχείριση των υπηρεσιών IT.

 

Και προκειμένου να αποδώσουν όλα αυτά σε επίπεδο επιχειρηματικής λειτουργίας, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, θα δούμε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα (μέσα από μεθόδους Agile) μια νέα κατηγορία εφαρμογών οι οποίες θα αξιοποιούν τα Big Data σε πραγματικό χρόνο.

 

Τα προϊόντα ασφαλείας εκλογικεύονται

 

Η αγορά θα αρχίσει σταδιακά να επιλύει διλήμματα του τύπου «ενοικίαση ή αγορά» λύσεων data protection. Θέματα όπως η διαχείριση κινδύνου, η νομική και η κανονιστική συμμόρφωση θα αρχίσουν να λειτουργούν καταλυτικά υπέρ της στροφής προς το XaaS.

Θα ζήσουμε την αρχή της εκλογίκευσης των προϊόντων προστασίας. Η διαρκής διαθεσιμότητα, επίσης, θα μπει σε φάση ενηλικίωσης. Το σημείο αναστροφής της τάσης στη σχέση κόστους και λειτουργικού οφέλους θα αρχίζει να γίνεται πιο ευκρινές εντός του 2014, όπως και οι λόγοι για τους οποίους η τεχνολογία active/active data θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα όσον αφορά την εφεδρεία (redundancy).

 

Rick Devenuti, Πρόεδρος στο Information Intelligence Group της EMC Corporation

 

Ο στόχος για τη δημιουργία πρόσθετης αξίας αλλάζει ριζικά το IT 

 

Ο Τζ.Φ. Κέννεντυ είχε κάποτε πει «η αλλαγή αποτελεί νόμο της ίδιας της ζωής. Όποιος ασχολείται αποκλειστικά με το παρόν ή το παρελθόν, είναι βέβαιο ότι θα χάσει το μέλλον.» Αν υπάρχει ένας χώρος όπου αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ, αυτός είναι ο χώρος του ΙΤ.

 

Ο κόσμος που γνωρίζουμε μετακινείται με ταχύτητα από το μοντέλο client/server (2η πλατφόρμα) στην περίοδο της «3ης Πλατφόρμας» όπου κυριαρχούν οι τεχνολογίες Big Data, κινητών επικοινωνιών, κοινωνικών μέσων και Cloud. Οι επιχειρήσεις καλούνται όχι μόνον να ανταποκριθούν στις δυσκολίες διαχείρισης ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, αλλά και να τα προστατεύσουν και να τα βελτιστοποιήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφορία τη στιγμή που πρέπει.

 

Σε περίπτωση αποτυχίας, ολόκληρη η επιχείρηση τίθεται σε κίνδυνο. Σε περίπτωση επιτυχίας μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

 

Πιστεύω ότι ο μετασχηματισμός ξεκινά εκεί όπου γίνεται η δουλειά, στο σημείο που συναντάται το περιεχόμενο, με τις διαδικασίες και τη συνεργασία.

 

Λύσεις υψηλής αξίας για τις ανάγκες κάθε κλάδου

 

Η έννοια της προστιθέμενης αξίας (Value Office) βρίσκεται στον πυρήνα κάθε επιχείρησης, όπως και η υλοποίηση πρακτικών λύσεων που βοηθούν τους εργαζομένους να επιλύσουν τα πιο δύσκολα προβλήματα των πελατών τους, παράγοντας πραγματική αξία για την επιχείρηση. Όμως υπάρχει η ευκαιρία όλα αυτά να γίνουν καλύτερα … μέσα από το cloud.

 

Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν και να διευρύνουν τη δυνατότητά τους να δημιουργούν αξία, γεγονός με τρομακτικές επεκτάσεις για κλάδους όπως η Υγεία, η Βιολογία, η Ενέργεια και η Μηχανική.

 

Πάρτε για παράδειγμα τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες χρειάζονται μια μακροχρόνια και πολυδάπανη διαδικασία για την ανάπτυξη των προϊόντων τους. Αξιοποιώντας λύσεις βασισμένες στο cloud, οι εταιρείες αυτές μπορούν να δουλέψουν μαζί με εξωτερικούς συνεργάτες σε θέματα Έρευνας και Ανάπτυξης, και κατά συνέπεια, να μειώσουν τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Κάθε ημέρα επίσπευσης εισόδου στην αγορά ενός δημοφιλούς φαρμάκου μεταφράζεται σε $3 εκατ. επιπλέον έσοδα.

 

Προωθώντας το μετασχηματισμό

 

Φυσικά, το ρίσκο είναι υψηλό. Τέτοιοι πελάτες μπορεί ενδεχομένως να έχουν κάποιες γενικές γνώσεις για το cloud, πιθανόν όμως να μην διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές,  την εμπειρία σε θέματα διαχείρισης περιεχομένου ή το αναγκαίο προσωπικό για να αναπτύξουν μόνοι τους μια τέτοια λύση. Επιπλέον, μπορεί να μην γνωρίζουν ακριβώς το δρόμο που οδηγεί στο cloud ή να μην έχουν τις δυνατότητες να το αξιοποιήσουν.

 

Προκειμένου να πετύχουν σε ανάλογα εγχειρήματα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά και να επιλέξουν έναν προμηθευτή για το σύστημα ECM (διαχείριση επιχειρησιακού περιεχομένου) ο οποίος να διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά: κορυφαία λύση ECM, γνώση του κλάδου, βέλτιστες πρακτικές, πληθώρα εξωτερικών συνεργατών και ευέλικτο μοντέλο ανάπτυξης που εγγυάται ότι θα υπάρχει «ακριβώς όσες υποδομές cloud χρειάζονται» με βάση την πορεία κάθε επιχείρησης προς το μετασχηματισμό των υποδομών της.

 

Όλα αυτά θα πρέπει, επίσης, να συνοδεύονται από αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης υποδομών και τεχνολογιών cloud. Δεν τίθεται θέμα επιλογής του ενός ή του άλλου. Χρειάζεται να συνδυάζονται όλα αυτά προκειμένου να υπάρξει πραγματικό επιχειρηματικό όφελος.

 

Και ποια εταιρεία δεν θα ήθελε πραγματικά να αυξήσει την παραγωγικότητα, να εξασφαλίσει το απαιτούμενο επίπεδο συμμόρφωσης, να τονώσει την καινοτομία, να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει το λανσάρισμα νέων προϊόντων;

 

Στην EMC, το καταλαβαίνουμε. Τα μάτια μας κοιτάζουν προς το μέλλον, με στόχο να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που δουλεύουν.

 

Vic Bhagat, Επίτιμος Αντιπρόεδρος στο τμήμα Corporate Services and Chief Information Officer της EMC

 

Η ικανότητα του IT να εξελίσσεται γρήγορα

 

Η επικράτηση τεχνολογιών όπως το cloud computing, το software-as-a-service, τα Big Data και τα σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες όποτε το θελήσουμε, όπου κι αν βρισκόμαστε δημιουργεί ένα αίσθημα άμεσης ικανοποίησης στον κόσμο του ΙΤ.  

 

Όμως, η πραγματική δοκιμασία για τους επαγγελματίες της πληροφορικής θα είναι η ικανότητα να εξελιχθούμε γρήγορα προκειμένου να δημιουργήσουμε σύγχρονες, καινοτόμες εφαρμογές που θα επιτρέπουν στους πελάτες μας να γίνουν πιο παραγωγικοί, να αναλύουν Big Data για να αντλούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, και να προχωρούν σε αποφάσεις που δημιουργούν πρόσθετη αξία στην επιχείρηση τους.

 

Στην EMC, η συνεργασία με τους πελάτες μας είναι στενή, ώστε να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες τους, προσφέροντας ευέλικτες, on-demand λύσεις. Είμαστε επίσης σε θέση να παρέχουμε την ίδια ευελιξία και την ίδια εμπειρία χρήσης που έχουν συνηθίσει μέσα από την προσωπική “κοινωνική” τους ζωή, χάρη σε πλατφόρμες όπως το Syncplicity και άλλες λύσεις ενοποιημένης επικοινωνίας, όπου οι χρήστες θα μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μέσα από κινητά, email, IM και βίντεο.

 

Βέβαια είναι πολύ πιο εύκολο να λες κάτι τέτοιο, από το να το υλοποιείς στην πράξη. ΓιΆ αυτό απαιτείται ειλικρίνεια σε σχέση με το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, αποφασιστικότητα στον καθορισμό προτεραιοτήτων, κατάλληλη επιλογή προσώπων και δεξιοτήτων, και ταχύτητα υλοποίησης ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Απαιτείται γενναιότητα, όμως έτσι αλλάζει πραγματικά ο τρόπος που εξελίσσεται το IT στην πράξη.

 

Chirantan “C.J.” Desai, Πρόεδρος στο τμήμα Emerging Technologies Products της EMC

 

 Ένας εντελώς νέος κόσμος

 

Έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες από τότε που εντάχθηκα στην EMC, και σήμερα νιώθω ακόμη πιο ενθουσιασμένος από τότε, σε σχέση με τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο του ΙΤ, αλλά και τη δυνατότητα της EMC να ανταποκριθεί σε αυτές.

 

Πρώτα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ λίγο στο μεταβαλλόμενο αυτό τοπίο. Καθώς μπαίνουμε στο 2014, βλέπω τρεις δυνάμεις αλλαγής να ασκούνται ταυτοχρόνως:

  1. “As a Service” – Είτε πρόκειται για SaaS, DRaaS, ή ITaaS, συναντάμε αυτήν την τάση παντού. Μηχανογραφικά κέντρα, CIOs, υπεύθυνοι υποδομών ΙΤ, υπεύθυνοι διαχείρισης storage – όλοι χρειάζεται να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η τάση και ποιες είναι οι επιπτώσεις της. Όμως, τί βρίσκεται στΆ αλήθεια στην καρδιά αυτών των αλλαγών; Γιατί συμβαίνει τώρα; Δύο είναι οι βασικοί λόγοι: ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι μια νέα ιδέα να αποκτήσει αξία για μια επιχείρηση (Time to Value) και ο χρόνος μέχρι να αρχίσει να αποδίδει χρήματα (Time to Money). Οι επιχειρήσεις αναζητούν την ευελιξία που πρέπει να διαθέτουν ώστε να παρέχουν υπηρεσίες IT εκεί που χρειάζεται, τη στιγμή που χρειάζεται. Ο τυπικός τρόπος του IT δεν είναι πλέον αποτελεσματικός. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν μια εβδομάδα προκειμένου να δοκιμαστεί το περιβάλλον μιας νέας εφαρμογής. Το χρειάζονται σήμερα. Παράλληλα, χρειάζονται ιδιωτικά clouds ώστε να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ανταγωνιστικές προς την Amazon. Για λόγους ασφαλείας ή επιχειρηματικής πρακτικής δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διακινούν data έξω από τις εγκαταστάσεις τους, παράλληλα όμως δεν είναι σε θέση να αγνοήσουν την αξία που προσθέτουν οι νέοι πάροχοι ITaaS.
  2. Το Flash είναι παντού – Η τεχνολογία Flash άλλαξε εντελώς το τοπίο στο χώρο του storage. Κι ενώ η μετάβαση από τα αργά αλλά προσιτά μέσα αποθήκευσης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία μέρα, μην κάνετε το λάθος να πιστέψτε ότι η αλλαγή δεν αποτελεί μια πραγματικότητα. Σχεδόν όλοι οι πελάτες με τους οποίους συζητώ σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν καλύτερα την τεχνολογία flash μέσα στο 2014.
  3. Απλή σύγκλιση ή υπερ-σύγκλιση; – Εδώ και πολλές δεκαετίες παρατηρούμε την ανάπτυξη του shared storage, η οποία μας οδήγησε από τα τοπικά στα δικτυακά μέσα αποθήκευσης, αλλά παράλληλα οδήγησε σε αυξημένο κόστος και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Η δυνατότητα που υπάρχει πλέον να αντικαταστήσουμε τις αρχιτεκτονικές τριών επιπέδων (server, δίκτυο, storage) με αντίστοιχες ενός επιπέδου, μας δίνει τη δυνατότητα, παράλληλα με την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, να αυξάνουμε και την ισχύ του storage, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης μας.

 

Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην EMC, μου είπαν ότι η εταιρεία όχι μόνον είναι ανοιχτή στις αλλαγές, αλλά τις περιμένει με ανυπομονησία. Η πρόκληση του να σκέφτεσαι έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια στην προσπάθεια να δημιουργήσεις την «επόμενη μεγάλη καινοτομία που θα κατακτήσει τον κόσμο» αποτελεί βασικό συστατικό του συγκεκριμένου οργανισμού.

Δείτε τι συνέβη με την πρόωρη επιτυχία του XtremIO.  Ή, αντίστοιχα, με το Isilon, το Avamar, και το Data Domain. Όλα αυτά δείχνουν την προθυμία της EMC να αλλάζει δραστικά τον συνήθη τρόπο προσέγγισης σε σχέση με την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων.

 

Ποιο λοιπόν θα είναι το στοιχείο που θα φέρει πραγματική επανάσταση εντός του 2014, σε σχέση με το flash, τις τεχνολογίες σύγκλισης και την τάση «Τα πάντα as-a-Service»; Πιστεύω ότι, για άλλη μια φορά, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό της έννοιας του storage. Ετοιμαστείτε για την εποχή της υπερ-σύγκλισης (hyper-convergence), όπου θα υπάρχει η ευελιξία να παρέχεται storage και computing υπό τη μορφή υπηρεσίας, με αδιανόητα αποτελέσματα σε επίπεδο time to value.

 

Bill Richter, Πρόεδρος στο τμήμα EMC Isilon Storage 

 

Φέρτε το Hadoop κοντά στα Big Data

 

Τα Big Data συνεχίζουν να δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις για τους CIOs και άλλους επαγγελματίες από το χώρο του IT. Η EMC Isilon έχει χιλιάδες πελάτες διαφορετικού μεγέθους και από πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Παρόλα αυτά, πολλές φορές όταν μιλάμε μαζί τους μας εντυπωσιάζει το πόσο μοιάζουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

 

Πριν από μερικές εβδομάδες συναντήθηκα με έναν πελάτη μας, η εταιρεία του οποίου ανήκει στο δείκτη Fortune 100, και τον ρώτησα ποιες πιστεύει ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα στο χώρο του ΙΤ. Η απάντηση ήταν η εξής: «Τώρα που έχουμε όλα αυτά τα σημαντικά δεδομένα, πώς μπορούμε να βγάλουμε αξία από αυτά;»

 

Μια απάντηση που ακούω, πλέον, πολύ συχνά. Μια απάντηση που χτυπά κατευθείαν στο κέντρο των εξελίξεων όσον αφορά τις τάσεις του 2014 σε επίπεδο Scale-Out NAS.

 

Προβλέπω ότι οι διευθύνσεις IT θα εγκαταλείψουν σιγά-σιγά την προσπάθεια να βρουν τρόπους αξιοποίησης του πλαισίου Hadoop, ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν πρακτική αξία από τα δεδομένα τους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

 

Αυτή η πρόκληση είναι το στοιχείο που οδήγησε το Isilon να προσφέρει native HDFS για πρώτη φορά στην αγορά. Χρησιμοποιώντας μια και μόνο scalable πλατφόρμα storage που υποστηρίζει HDFS, οι επιχειρήσεις μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη να μετακινούν ή να δημιουργούν αντίγραφα μεγάλου όγκου δεδομένων σε διαφορετικά σημεία του δικτύου τους. Οι πελάτες μπορούν πλέον να φέρουν το πλαίσιο Hadoop κοντά στα Big Data, αντί να στέλνουν τα data στο Hadoop.

 

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, λανσάραμε, μεταξύ άλλων, και ένα Hadoop Starter Kit το οποίο μειώνει σημαντικά το χρόνο και το κόστος ανάπτυξης του Hadoop. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό το πεδίο και το 2014.

 

Josh Kahn, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Global Solutions Marketing στην EMC

 

SoftwareDefined σε δύο αρχιτεκτονικές

 

Διαφορετικές εφαρμογές έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τις υποδομές – επιδόσεις, αντοχή, ταχύτητα, ασφάλεια, κόστος.  Ένα software-defined μηχανογραφικό κέντρο χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα να επιλέγεται αυτόματα η κατάλληλη πολιτική για κάποιο pool, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής ξεχωριστά, έτσι ώστε να προσφέρονται ακριβώς όσες δυνατότητες είναι απαραίτητες.  Το 2014, θα δούμε να ανάβει η συζήτηση γύρω από το software-defined storage, και θα δούμε επίσης τον κόσμο του ΙΤ να επικεντρώνεται σε μερικά πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του.

 

Πρώτον, θα δούμε τι έχουμε συνήθως στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε σε software-defined storage – και software-based υπηρεσίες δεδομένων οι οποίες μπορούν να αγοράζονται ανεξάρτητα από το hardware και να τρέχουν σε οποιοδήποτε υλικό storage. Αυτή η αρχιτεκτονική software-based storage, η οποία αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε συστήματα μεγάλης κλίμακας (hyperscale), θα αρχίσει να γίνεται δημοφιλής στις επιχειρήσεις που εστιάζουν στο κόστος αποθήκευσης αρχείων, block ή object δεδομένων, χωρίς υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις από πλευράς resilience ή επιδόσεων.

 

Δεύτερο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ολόκληρα συστήματα storage με ενοποιημένο hardware και software για εφαρμογές που απαιτούν εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις και διαθεσιμότητα.  Τέτοια συστήματα είναι ακόμη software-defined επειδή το λογισμικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, όμως θα αρχίσουν να προωθούνται στην αγορά ως ολοκληρωμένα συστήματα, πλήρως δοκιμασμένα για ακραίες συνθήκες.

 

Τελικά, θα δούμε επίσης να αναπτύσσεται ένα ενιαίο layer διαχείρισης ετερόκλητων συστημάτων storage, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες και των δύο μοντέλων.  Το layer αυτό θα στέλνει τα service levels διαφορετικών αρχιτεκτονικών σε virtual πλατφόρμες, γεγονός που θα μας επιτρέπει τη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης, policy-based προσέγγισης στα συστήματα storage. 

 

ΚαθΆ όλη τη διάρκεια του 2014, θα δούμε πολλές ιδιωτικές επιλογές, όσον αφορά τις πολιτικές storage (proprietary storage policies) να βρίσκουν το δρόμο προς την καθιέρωση σε επίπεδο κλάδου.  Καθώς θα βαδίζουμε προς το 2015, θα είμαστε πιο κοντά σε πλήρως αυτοματοποιημένα, software-defined κέντρα μηχανογράφησης τα οποία θα αξιοποιούν τα νέα αυτά στάνταρντ.

Σχετικά με την EMC2

 

H EMC Corporation κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά ΙΤ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και παρόχους υπηρεσιών να μετασχηματίσουν τις λειτουργίες τους και να προσφέρουν τις εφαρμογές ΙΤ ως υπηρεσία. Σε αυτή τη διαδικασία μετασχηματισμού  το cloud computing έχει θεμελιώδη σημασία. Μέσα από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, η  EMC επιταχύνει τη μετάβαση στο cloud computing, βοηθώντας το τμήμα IT ενός οργανισμού να αποθηκεύει, να διαχειρίζεται, να προστατεύει και να αναλύει τις πληροφορίες, το πιο πολύτιμο αγαθό μιας επιχείρησης, με έναν πιο ευέλικτο, ασφαλή και οικονομικό τρόπο. Περισσότερες πληροφορίες για την EMC  μπορούν να βρεθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://greece.emc.com/