Στην πόλη Falun της Σουηδίας, αυτή τη στιγμή κτίζεται το πρώτο DataCenter στον κόσμο, το οποίο συμβάλλει θετικά στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

 

 

 

 

Το EcoDataCenter θα είναι, επίσης, ένα από τα 13 πιο ασφαλή κέντρα παγκοσμίως, καθώς θα συνδυάζει τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας με επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου. Εμπνευστής του EcoDataCenter είναι η εταιρεία ενέργειας FaluEnergi & Vatten, η οποία για το συγκεκριμένο έργο συνεργάζεται με την ιδιωτική εταιρεία EcoDCAB. Η SchneiderElectric θα είναι ο προμηθευτής της τεχνολογίας και των λύσεων που θα διασφαλίζουν την υψηλή ενεργειακή απόδοση του συνόλου των εγκαταστάσεων.

Ο κλάδος του ICT (Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών) μπαίνει σιγά-σιγά στο κέντρο του ενδιαφέροντος, όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση, καθώς υπολογίζεται ότι οι υποδομές ICT απορροφούν μέχρι και 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το στοιχείο αυτό έρχεται να υπογραμμίσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος των data centers, των υποδομών του Ιντερνέτ και του cloud. Ένα και μόνο data center μπορεί εύκολα να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από μία πόλη μεσαίου μεγέθους. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της ενέργειας δεν χρησιμοποιείται ποτέ, αλλά εκλύεται υπό τη μορφή θερμότητας στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια μηχανογραφικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία πολλών διαφορετικών ερευνών, το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα αυτά αναμένεται να ξεπεράσει τις εκπομπές ολόκληρο του κλάδου των αεροπορικών εταιρειών σε μόλις πέντε χρόνια.

«Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχει έντονη ανάγκη για ενέργεια, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το περιβάλλον. Παράλληλα, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κόστους, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται ένας νέος τρόπος σκέψης», δηλώνει ο κ. Børge Granli, ένας από τους ιδρυτές της EcoDC AB.

Χάρη στο ψυχρό κλίμα, τις αξιόπιστες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πολιτική σταθερότητα και την απουσία φυσικών καταστροφών, η Σουηδία έχει αποδειχτεί μια εξαιρετικά καλή και ασφαλή επιλογή για τη δημιουργία ενός data center. Στους σχετικούς δείκτες εκτίμησης ρίσκου (Cushman & Wakefield, Hurleypalmerflatt Data Centre Risk Index) η Σουηδία καταγράφεται ως η τρίτη ασφαλέστερη επιλογή για τη λειτουργία data centers στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Το πρώτο data center στον κόσμο με θετική συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής

Το EcoDataCenter στο Falun θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο, το 2013, είχε αναγνωριστεί ως το καλύτερο του κόσμου, κερδίζοντας το βραβείο Global District Energy Climate Award 2013 στη Νέα Υόρκη. Η θερμότητα που θα παράγεται από τους servers και τον υπόλοιπο εξοπλισμό IT του κέντρου θα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των κτιρίων του Falun, μέσω του τοπικού δικτύου τηλεθέρμανσης, ενώ ο ατμός ο οποίος παράγεται στον τοπικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιείται για την ψύξη του κέντρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η συνεργασία ανάμεσα στο data center και το δίκτυο ψύξης/θέρμανσης της περιοχής διασφαλίζει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε βαθμό που το EcoDataCenter θα εμφανίζει αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, σε ετήσια βάση. Προχωρούμε στη σύνδεση του data center με ένα σύστημα ενέργειας το οποίο διαθέτει ήδη βιώσιμα χαρακτηριστικά, γεγονός που μας επιτρέπει να αξιοποιούμε το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουμε. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε το πρώτο data center στον κόσμο το οποίο συμβάλλει θετικά στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο κ. Bengt Gustafsson, CEO στην Falu Energi & Vatten.

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του κέντρου προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακές, αιολικές, υδροηλεκτρικές, και δευτερογενή βιοκαύσιμα.

Ασφάλεια και απόδοση παγκοσμίου επιπέδου

Από πλευράς διαθεσιμότητας, το EcoDataCenter προβλέπεται να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές Uptime Institute Tier IV™ τις οποίες, μέχρι σήμερα, ικανοποιούν μόλις 12 data centers σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξαιρετικά υψηλή απόδοση πιστοποιείται και από το γεγονός ότι θα υπάρχει εγγυημένο uptime της τάξης του 100 τοις εκατό. Τέλος, το EcoDataCenter θα συμμορφώνεται με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές ασφαλείας.

Η συνεργασία με τη Schneider Electric θα δώσει στο EcoDataCenter πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα κορυφαίων λύσεων και προϊόντων ενεργειακής διαχείρισης, τα οποία υπηρετούν εξαιρετικά το συγκεκριμένο έργο.

«Ζούμε σε μία εποχή όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν την ανησυχία τους σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των data centers παγκοσμίως. Η αύξηση της διείσδυσης του Ιντερνέτ και η ανάπτυξη του ΙοΤ δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος του κλίματος. Την ίδια στιγμή, το θέμα της ασφάλειας και της απόδοσης του IT γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε εξαιρετικά περήφανοι που συμμετέχουμε στη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού data center. Το EcoDataCenter αποτελεί υπόδειγμα των green data και δείχνει ότι η ρηξικέλευθη και αντισυμβατική σκέψη (out of the box) είναι πολύ επικερδής», δηλώνει ο κ. Marc Nezet, Γενικός Διευθυντής στη Schneider Electric Σουηδίας.

Το πράσινο είναι και κερδοφόρο

«Με το EcoDataCenter, καταφέραμε επίσης να αποδείξουμε ότι ένα πράσινο κέντρο είναι και λιγότερο ακριβό. Η ενεργειακή απόδοση του συγκεκριμένου κέντρου είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ενός συμβατικού data center, ενώ ο συνδυασμός του με το τοπικό σύστημα τηλεθέρμανσης και ψύξης σημαίνει ότι αξιοποιείται η ενέργεια η οποία υπό άλλες  συνθήκες θα πήγαινε χαμένη. Όλα αυτά μειώνουν το κόστος, τόσο για εμάς, όσο και για τους πελάτες μας», σημειώνει ο κ. Børge Granli.

Το πρώτο από τα τρία κτίρια θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

EcoDataCenter

  • Τρία κτίρια με συνολική επιφάνεια 23.250 τετραγωνικά μέτρα.
  • Συνολική ισχύς 18 megawatts.
  • Συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία (Up-time: 100%).
  • Πηγές Ενέργειας: Ηλιακή, Αιολική, Υδροηλεκτρική και βιοκαύσιμα.
  • Επίπεδο Ασφαλείας: Tier IV™ (το υψηλότερο δυνατό). Το data center θα προστατεύεται από τσιμεντένιους τοίχους μεγάλου πάχους και προηγμένα συστήματα ασφαλείας, ελέγχου και εποπτείας.
  • PUE (Power Usage Effectiveness): μικρότερο του 1,15 (προδιαγραφές Tier IV™)
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, σχεδιασμένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές LEED Platinum.
  • Στις στέγες των κτιρίων θα υπάρχουν ανθοφόρα φυτά τα οποία θα τα ψύχουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Κλιματολογικές συνθήκες: Μέση ετήσια θερμοκρασία: 5°C. Μέσος όρος ημερών με θερμοκρασία >25°C : 22 ημέρες κατΆ έτος.
  • Τρόποι πρόσβασης: 2 km από αυτοκινητόδρομο, 25 km από αεροδρόμιο, 2 ώρες με τρένο από τη Στοκχόλμη.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Business Sweden, του Nord Pool Spot και του βρετανικού υπουργείου Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία είναι περίπου 40-50% πιο χαμηλό από το αντίστοιχο στη Μ. Βρετανία.