Σημάδια βελτίωσης έδωσε κατά το 2ο τρίμηνο του 2017 η παγκόσμια αγορά servers, με τις πωλήσεις να ενισχύονται διεθνώς σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις servers, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύθηκαν το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο συσκευών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Gartner, σε διεθνές επίπεδο, οι αποστολές servers αυξήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 2,4% σε τεμάχια και κατά 2,8% σε αξία.

Συγκεκριμένα, το 2ο τρίμηνο του 2017, τα έσοδα της αγοράς ενισχύθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι αποστολές κατά 2,4% από το 2ο τρίμηνο του 2016.

“Το 2ο τρίμηνο του 2017 σηματοδότησε μια κάποια ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση και με το 1ο τρίμηνο του έτους, με διαφορετικά, ωστόσο, αποτελέσματα των επιμέρους αγορών ανά τον πλανήτη”, εξηγούν οι αναλυτές της Gartner. Οι ίδιοι αποδίδουν την ανάπτυξη, που σημειώθηκε κατά το 2ο τρίμηνο της χρήσης, σε δύο, κυρίως, παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με την ισχυρή επίδοση των αγορών της Ασίας και του Ειρηνικού, λόγω των υποδομών των κέντρων δεδομένων κυρίως στην Κίνα. Η δεύτερη παράμετρος, που λειτούργησε ευεργετικά για την παγκόσμια αγορά servers κατά το 2ο τρίμηνο του 2017, είναι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της αγοράς των hyperscale data centers ανά τον κόσμο. Στα επιμέρους τμήματα της αγοράς των servers, οι πωλήσεις x86 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,5% σε τεμάχια και κατά 6,9% σε αξία. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις servers RISC/Itanium Unix μειώθηκαν παγκοσμίως την ίδια περίοδο κατά 21,4% σε τεμάχια και κατά 24,9% σε αξία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Οι πρωταγωνιστές
Η Hewlett Packard Enterprise (HPE) συνέχισε να οδηγεί την παγκόσμια αγορά servers στην κατάταξη των πιο δυνατών παικτών της αγοράς με βάση τα έσοδα. Παρά την πτώση του 9,4%, η εταιρεία σημείωσε έσοδα ύψους $3,2 δις, με το συνολικό μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται σε 23% το 2ο τρίμηνο του 2017. Η Dell EMC διατήρησε τη δεύτερη θέση με αύξηση 7% και μερίδιο αγοράς 19,9%, ενώ η Huawei παρουσίασε την υψηλότερη ανάπτυξη στο τρίμηνο με ποσοστό 57,8%.

Όσον αφορά των όγκο των πωλήσεων servers, η Dell EMC διατήρησε την πρώτη θέση στο 2ο τρίμηνο του 2017 με μερίδιο αγοράς 17,5%. Η HPE, από την πλευρά της, εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, ελέγχοντας το 17,1% της αγοράς. Η Inspur Electronics παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση στις αποστολές με 31,5%, ακολουθούμενη από τη Huawei με αύξηση 26,1%.

Πηγή: sepe.gr