Η Symantec δημοσιοποίησε σήμερα μία μελέτη για τα ρίσκα ασφαλείας των εφαρμογών για Android για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2013. Η μελέτη παρουσιάζει τάσεις σε malware και madware, όπου το τελευταίο αναφέρεται σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν επιθετικά ad libraries. Τα Ad libraries έχουν την ικανότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές του χρήστη, με στόχο να εμφανίζουν στοχευμένες διαφημίσεις. Παρόλα αυτά, ορισμένα από αυτά τα libraries μπορούν να διαρρεύσουν προσωπικές πληροφορίες ή να επιδεικνύουν ενοχλητικές συμπεριφορές, όπως προβολή διαφημίσεων στο notification bar, δημιουργία διαφημιστικών εικόνων ή αλλαγή σελιλοδεικτών στους Web browser. Αναφερόμαστε σε αυτά τα libraries ως επιθετικά ad libraries.  

Στο πρώτο εξάμηνο του 2013, 65 ad libraries ήταν γνωστά και περισσότερα από 50% από αυτά είχαν καταχωρηθεί ως επιθετικά. Το ποσοστό των apps που χρησιμοποιούν επιθετικά ad libraries είχε άνοδο από το 2010, με αύξηση σε ετήσια βάση, η οποία έφθασε το 23% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρήστες πρέπει να αναμένουν το μεγαλύτερο ποσοστό madware όταν κάνουν download εφαρμογές από την κατηγορία Personalization, ενώ ακολουθεί η κατηγορία Utilities & Demo και έπεται η κατηγορία Racing Games. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παρουσία του malware, η οποία βρίσκεται ως επί το πλείστον στις κατηγορίες Photography, Arcade & Action Games και Entertainment.

Το Malware, όπως αναμενόταν, βρίσκεται σε σταθερή άνοδο, με τον όγκο των γνωστών δειγμάτων malware (αποκλείοντας τα madware και grayware) να φθάνουν σχεδόν τον αριθμό 275.000 τον Ιούνιο 2013, καταγράφοντας μία τετραπλάσια αύξηση από τον Ιούνιο του 2012.

Η αναλυτική αναφορά για το Mobile Adware και Malware είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα:

http://www.symantec.com/