Πριν επιχειρήσετε να κάνετε περισσότερο κατανοητή την ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων, είναι προτιμότερο για αρχή να μάθετε την έννοια της ασφάλειας δεδομένων με την ευρύτερη έννοια.

NSS – HELPSYSTEMS

Στην ουσία, η ασφάλεια δεδομένων είναι οτιδήποτε περιβάλλει την προστασία των ψηφιακών δεδομένων από καταστροφικές δυνάμεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες μη εξουσιοδοτημένων χρηστών, όπως είναι για παράδειγμα μία κυβερνοεπίθεση ή μία παραβίαση δεδομένων. Η ασφάλεια των δεδομένων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση ή οργανισμό, από μικρά καταστήματα μέχρι μεσαίες επιχειρήσεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις και οι παραβιάσεις δεδομένων δεν κάνουν διακρίσεις.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις μεγάλες επιχειρήσεις με αρκετές χιλιάδες υπαλλήλους, αν και συχνά, ωστόσο, οι συνέπειες ενός συμβάντος ή ενός περιστατικού ασφαλείας ενδέχεται να είναι ακόμα πιο σοβαρές και επιζήμιες λόγω της φύσης και του όγκου των δεδομένων που διαχειρίζονται τέτοιου μεγέθους οργανισμοί. Επιχειρήσεις όπως τα νοσοκομεία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα εργοστάσια δημιουργούν, μεταβιβάζουν και αποθηκεύουν ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες που, στα μάτια των κυβερνοεγκληματιών, μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, και επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις για να καταστεί δυνατή η διαχείριση τόσο μεγάλου όγκου ή τόσο ευαίσθητων δεδομένων, η ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων θεωρείται συχνά μία εξαιρετικά υπολογισμένη και εξελιγμένη μορφή της ασφάλειας δεδομένων. 

Γιατί έχει σημασία η ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων; 

Αυτό που τις πιο πολλές φορές καθιστά ένα περιστατικό ασφάλειας που αντιμετωπίζει μία μεγάλη επιχείρηση ή ένας μεγάλος οργανισμός από ένα συμβάν ασφαλείας που αντιμετωπίζει μία εταιρεία μικρού ή μεσαίου μεγέθους είναι η κλίμακα του αντίκτυπου και των συνεπειών του. Για παράδειγμα, αν μία μικρή επιχείρηση λιανικής πώλησης χτυπηθεί από επίθεση λυτρισμικού (ransomware), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιχείρηση θα πρέπει να βρει ένα μέσο για την αποκατάσταση των λειτουργιών της, είτε αυτό σημαίνει πληρωμή των λύτρων είτε η εύρεση ενός άλλου τρόπου για να σταματήσει την επίθεση, ωστόσο η επίθεση δεν πρόκειται «αναγκαστικά να έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο για τους πελάτες της». Από την άλλη, αν ένας δημόσιος οργανισμός ή μία επιχείρηση όπως ένα νοσοκομείο χτυπηθεί από την ίδια επίθεση ransomware, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο όχι μόνο εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα όπως αρχεία υγείας, οικονομικές πληροφορίες και αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης ή άλλα, αλλά θα μπορούσε να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και η υγεία των ίδιων των ασθενών.

Εν ολίγοις, οι επιχειρήσεις και οι καθημερινές τους λειτουργίες θεωρούνται συχνά απαραίτητες σε τέτοιο βαθμό, που οποιαδήποτε διακοπή, παραβίαση ή επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσες και σοβαρές επιπλοκές για πολλούς. Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση στα υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας, την τηλεργασία και την απομακρυσμένη συνεργασία, έχει ως αποτέλεσμα τα δεδομένα να είναι πλέον λιγότερο στατικά. Επομένως υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί κάποια τυχαία, ακούσια ή εκούσια παραβίαση δεδομένων ενώ επιπλέον υπάρχουν και περισσότεροι φορείς επίθεσης διαθέσιμοι για να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν προς όφελος τους οι κυβερνοεγκληματίες. Επομένως, οι λύσεις ασφάλειας εταιρικών δεδομένων θα πρέπει να προστατεύουν τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες και εκτεταμένες ώστε ιδανικά να αποτρέπουν την εμφάνιση περιστατικών ή συμβάντων ασφαλείας. 

Κοινά προβληματικά σημεία στην ασφάλεια εταιρικών δεδομένων 

Επιλέγοντας τις σωστές λύσεις 

Η επιλογή των σωστών λύσεων ασφάλειας δεδομένων μπορεί να είναι από μόνη της μία αρκετά δύσκολη άσκηση, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει μόλις να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην ασφάλεια. Έχετε διαπιστώσει να υπάρχουν ήδη γνωστά αδύναμα σημεία στον κύκλο ζωής των δεδομένων σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στην επιχείρηση αν χάνονταν ή σας τα έκλεβε κάποιος; Διαθέτει ήδη η επιχείρηση σας κάποιες άλλες λύσεις ασφαλείας; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που αξίζει να διερευνήσετε πριν επιχειρήσετε να βρείτε και άλλες λύσεις για να προσθέσετε στο σχέδιο ασφαλείας σας. Διαφορετικά, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι οι λύσεις που εφαρμόσατε πρόσφατα σας προκαλούν περισσότερους πονοκεφάλους παρά σας προστατεύουν. 

Ορατότητα δεδομένων 

Η ορατότητα στα δεδομένα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον κοινότυπα προβληματικά σημεία για την ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων, με το επιβλητικό 63% των ερωτηθέντων στην έκθεση 2022 CISO Perspectives: Data Security Survey να αναφέρει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ασφάλειας για τους οργανισμούς τους. Ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους που διαχειρίζονται καθημερινά ευαίσθητα δεδομένα, η δυνατότητα εντοπισμού της θέσης που μετακινούνται τα δεδομένα μπορεί να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εργασία χωρίς τις κατάλληλες λύσεις. Αν οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν που βρίσκονται τα ευαίσθητα δεδομένα τους, τότε καθίσταται δύσκολο να τα προστατεύσουν επαρκώς από το να πέσουν στα λάθος χέρια, αν όχι αδύνατο. Λύσεις προστασίας δεδομένων, όπως η ταξινόμηση δεδομένων, η πρόληψη ή η αποτροπή απώλειας δεδομένων (DLP) και η διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ευαίσθητων δεδομένων, στην παρακολούθηση τους, όπου κι αν πάνε, ακόμη και στην ανάκληση της πρόσβασης σε αυτά και σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση παραβίασης. 

Ευκολία χρήσης 

Για να είναι αποτελεσματικές οι λύσεις ασφάλειας στην πράξη, θα πρέπει να είναι απλό για τους εργαζόμενους να τις εφαρμόσουν στις ροές εργασίας τους, να συνεργάζονται αρμονικά με το υπάρχον πλαίσιο ασφαλείας της επιχείρησής σας και να ενσωματώνονται μεταξύ τους εφόσον χρησιμοποιούνται πολλές λύσεις μαζί. Δυστυχώς, οι λύσεις ασφαλείας δεν είναι πάντα εύκολες στη χρήση τους, επομένως είναι καλό να διερευνήσετε όλες τις επιλογές σας, να αξιοποιήσετε προς όφελος σας λύσεις που αυτοματοποιούν τις περίπλοκες διαδικασίες όταν είναι δυνατόν και να διασφαλίσετε ότι η εφαρμογή μίας δεδομένης λύσης δεν θα επιβαρύνει με περισσότερη δουλειά τους υπαλλήλους σας. 

Οι απειλές ξεπερνούν τις πρωτοβουλίες ασφαλείας 

Επιστρέφοντας στην έκθεση 2022 CISO Perspectives: Data Security Survey, το 52% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι οι κυβερνοαπειλές τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει εντονότερες. Η δημιουργία και η εφαρμογή μιας στρατηγικής ασφάλειας δεδομένων σε μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και επειδή το τοπίο απειλών διευρύνεται ασταμάτητα, ενδεχομένως το να «συμβαδίσετε» και να προετοιμαστείτε για αυτές τις απειλές προτού συμβεί πραγματικά μία επίθεση μπορεί να μοιάζει αδύνατο. Όμως ακόμα και έτσι, το να βιαστείτε να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε ένα σχέδιο ασφάλειας δεδομένων χωρίς να αφιερώσετε χρόνο για να σταθμίσετε όλες τις δυνατότητες και τις επιλογές σας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνο. Τώρα είναι η ώρα που οφείλετε να αρχίσετε να παίρνετε στα σοβαρά την ασφάλεια των δεδομένων, και εφόσον το κάνετε, θα πρέπει να το κάνετε αφιερώνοντας χρόνο και προσοχή, για να διασφαλίσετε ότι η στρατηγική ασφάλειας δεδομένων είναι επιτυχημένη.

Πως να αντιμετωπίσετε την ασφάλεια δεδομένων της επιχείρησης 

Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με το ποιες λύσεις ασφαλείας είναι πιο συμβατές με την υπάρχουσα υποδομή, ροές εργασίας και δεδομένα της επιχείρησής σας, οι καλύτερες λύσεις για την επιχείρησή σας θα μπορούσαν να φαίνονται πολύ διαφορετικές από εκείνες των πλησιέστερων ανταγωνιστών σας. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, οι πιο επιτυχημένες στρατηγικές ασφάλειας εταιρικών δεδομένων εξακολουθούν να έχουν πολλά κοινά στοιχεία. 

Δημιουργήστε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο ασφαλείας 

Ενώ οι μεμονωμένες λύσεις ασφαλείας μπορούν να διατηρήσουν επαρκώς τα δεδομένα της επιχείρησης σας ασφαλή κατά τη διάρκεια ενός μέρους του κύκλου ζωής τους, δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή λύση που να τα διατηρεί προστατευμένα ανά πάσα στιγμή. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα ευαίσθητα δεδομένα σας προστατεύονται κατά τη δημιουργία, τη μεταφορά τους αλλά και όταν βρίσκονται στάσιμα και σε κατάσταση ηρεμίας είναι να εφαρμόσετε σε επίπεδα διάφορες λύσεις μαζί για ενιαία, ολοκληρωμένη κάλυψη. Εργαστείτε όχι μόνο για να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα σας είναι σωστά επισημασμένα (labeled), κρυπτογραφημένα και συνδεδεμένα με λεπτομερή στοιχεία ελέγχου της πρόσβασης, αλλά και για να διασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοί σας είναι σωστά εκπαιδευμένοι για να καταλαβαίνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος, ότι το εταιρικό σας δίκτυο είναι σωστά τμηματοποιημένο και ότι όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούνται από τους υπαλλήλους σας είναι πάντα ενημερωμένες και προστατευμένες. 

Βρείτε λύσεις που προκαλούν τις λιγότερες αντιστάσεις 

Οι λύσεις ασφάλειας δεδομένων θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ της επιχείρησης και των υπαλλήλων της και όχι εναντίον τους. Αν διαπιστώσετε ότι οι λύσεις που έχετε εφαρμόσει επιβραδύνουν τις ροές εργασίας ή επιβαρύνουν με περισσότερη δουλειά τους υπαλλήλους σας, τότε ενδεχομένως είναι καιρός να εξετάσετε άλλες επιλογές. Ξεκινήστε αξιοποιώντας τις ενσωματώσεις λύσεων με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως στην περίπτωση των λύσεων ασφαλούς μεταφοράς αρχείων της HelpSystems, οι οποίες μπορούν να εφαρμόσουν αυτόματα τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων αμέσως μόλις μεταφερθεί με ασφάλεια ένα αρχείο. 

Βρείτε λύσεις που είναι ευέλικτες και επεκτάσιμες 

Μπορεί η επιχείρηση σας να είναι καλά εδραιωμένη και να απασχολεί χιλιάδες άτομα, ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν και εξελίσσονται γρήγορα και οι λύσεις ασφαλείας σας θα πρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν. Αν και η εύρεση λύσεων που ανταποκρίνονται σήμερα στις ανάγκες ασφάλειας της επιχείρησής σας είναι πρωταρχικής σημασίας, η εύρεση λύσεων που είναι αρκετά ευέλικτες και επεκτάσιμες ώστε να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται παράλληλα με τον οργανισμό σας μπορεί να σας εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και έργο που σε διαφορετική περίπτωση θα ξοδεύατε για να αγοράσετε νέες λύσεις. 

Πηγή: NSS.gr –   HelpSystems