Η Kaspersky Lab παρουσιάζει το FriendOrFoe, μια νέα δωρεάν εφαρμογή για το Facebook που επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογήσουν πόσο «πολύτιμοι» είναι οι ψηφιακοί τους φίλοι, ενώ δείχνει και τι σκέφτονται οι άλλοι για τους ίδιους. Η εφαρμογή αυτή θα αποκαλύψει ποιοι από τους εκατοντάδες followers είναι πραγματικοί «fans», ποιοι κάνουν, δηλαδή, τις περισσότερες αναδημοσιεύσεις και σχόλια μεταξύ των φίλων ενός χρήστη. Παράλληλα, η εφαρμογή αναδεικνύει και τις απειλές για τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατεύουν τις προσωπικές τους πληροφορίες.

Για όσους τους αρέσει να χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές για να αναλύουν τη δραστηριότητά τους, η Kaspersky Lab δημιούργησε ένα εργαλείο που συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τη δραστηριότητά τους στο Facebook. Το FriendOrFoe δείχνει πόσα βίντεο και φωτογραφίες δημοσιεύει ένας χρήστης, πόσα like αποσπά και πολλά ακόμα στατιστικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους λάτρεις του Facebook. Το FriendOrFoe είναι προς το παρόν διαθέσιμο στα Αγγλικά, στα Ρώσικα, στα Γερμανικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά, στα Ισπανικά, στα Πορτογαλικά (βραζιλιάνικη διάλεκτος), στα Ισπανικά (μεξικανική διάλεκτος), στα Αραβικά και στα Ιαπωνικά, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες γλώσσες στο άμεσο μέλλον.

«Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο τραβά την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών. Τις περισσότερες φορές οι απατεώνες «κυνηγούν» τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους, όπως οι λογαριασμοί mobile banking. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το Facebook είναι ο πιο δημοφιλής στόχος για τους phishers. Ενδεικτικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, το 79,5% του συνόλου των επιθέσεων phishing στα social media στοχοποίησε αυτό το δίκτυο. Εκτός από το στοιχείο της διασκέδασης, το FriendOrFoe δίνει ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει ένας χρήστης, με κατανοητούς και απλούς όρους», σχολίασε ο Evgeny Chereshnev, επικεφαλής του τμήματος Global Mobile Business Development της Kaspersky Lab.

Συμβουλές ασφάλειας από το FriendOrFoe

 

Φωτογραφίες

Η εφαρμογή σας προτρέπει να ελέγξετε όλες τις φωτογραφίες στις οποίες έχετε προστεθεί από άλλους καθώς κάποιες μπορεί να σας εκθέτουν.

 

Check-in

Η εφαρμογή σας επιτρέπει να δείτε αν κάποιος σας έχει συμπεριλάβει σε ένα «check-in» χωρίς την άδειά σας και σας βοηθά να καθαρίσετε το προφίλ σας από τα «check-in» που έχουν γίνει χωρίς την έγκρισή σας.

 

¶δειες εφαρμογών

Το FriendOrFoe μπορεί να συγκεντρώσει όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχετε εγγραφεί και να σας δείξει τι έχετε επιτρέψει στην καθεμία από αυτές.

 

Ιστορικό αναζήτησης

Η εφαρμογή σας εμφανίζει όλους τους ανθρώπους ή τα πράγματα τα οποία έχετε αναζητήσει στο Facebook. Το Facebook αποθηκεύει αυτές τις πληροφορίες, εσείς όμως έχετε τη δυνατότητα να τις διαγράψετε.

 

Οι developers θα βελτιώνουν συνεχώς τη λειτουργικότητα της εφαρμογής, με βάση τα σχόλια που παίρνουν από τους χρήστες.