Το GPS spoofing περιλαμβάνει μια προσπάθεια εξαπάτησης ενός δέκτη GPS με τη μετάδοση ψεύτικων σημάτων GPS. Σε αυτήν την επίθεση, ένας ραδιοπομπός που βρίσκεται κοντά στον δέκτη GPS, χρησιμοποιείται για να παρεμβαίνει σε νόμιμα σήματα GPS.

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, ένας hacker θα τοποθετούσε μια broadcast κεραία, στοχεύοντας την στην κεραία του δέκτη GPS. Σκοπός του θα ήταν η παρέμβαση σε νόμιμα σήματα GPS κοντινών κτιρίων, αυτοκινήτων, πλοίων ή αεροσκαφών. Με αυτόν τον τρόπο, το GPS spoofing μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταλάβει UAV και αυτοκίνητα ή να αποπροσανατολίσει τους οδηγούς ταξί, τους ναυτικούς και τα drones.

Τρόπος λειτουργίας του GPS Spoofing.

Κάθε δορυφορικό σύστημα πλοήγησης μεταδίδει ένα συνεχές ραδιοφωνικό σήμα που περιέχει τον δορυφορικό κώδικα και τον ακριβή χρόνο μετάδοσης σήματος. Αυτά τα ραδιοφωνικά σήματα λαμβάνονται από τα smartphone μας.

Η απόσταση μεταξύ ενός δέκτη GPS και ενός δορυφόρου μπορεί να υπολογιστεί αναλύοντας την ακριβή ώρα κάθε χρόνου λήψης του κάθε σήματος. Το πρόβλημα είναι ότι οι κεραίες των περισσότερων δεκτών GPS δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για να αντιδράσουν σε ψεύτικα σήματα. Επομένως, ένας hacker μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να μεταδώσει ψεύτικα σήματα GPS και να αναγκάσει όλους τους δέκτες GPS στη συγκεκριμένη περιοχή να ακολουθήσουν λάθος ημερομηνίες και συντεταγμένες θέσης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι hackers μπορούν να πραγματοποιούν cyberattacks ενάντια σε δικτυακά συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα GPS.

GPS spoofing

Τρόπος αντιμετώπισης του GPS Spoofing.

  • Προκειμένου να αποφευχθεί η επίθεση σε GPS, είναι προτιμότερο να κρύβονται οι κεραίες από τοποθεσίες που είναι προσβάσιμες από το κοινό.
  • Οι ειδικοί ασφαλείας συστήνουν την εφαρμογή ενός αισθητήρα που θα μπορεί να ανιχνεύσει χαρακτηριστικά παρεμβολών ή πλαστών σημάτων.
  • Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε τύπους σήματος GPS που είναι ανθεκτικοί σε παρεμβολές και πλαστογράφηση.
  • Οι ειδικοί συστήνουν να εγκαταστήσετε ένα GPS firewall.
  • Η χρήση blocking κεραιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από παρεμβολές και πλαστογράφηση.
  • Εγκαταστήστε κεραίες σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από την πραγματική κεραία, έτσι ώστε οι επιθέσεις GPS spoofing να μην επηρεάζουν τα νόμιμα σήματα.

Πηγή: Secnews.gr