Το ετήσιο summit της Bitdefender για το 2024 φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και συγκέντρωσε όλους τους Country Partners της εταιρίας από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση παρευρέθηκε φυσικά και ο Co-owner & CEO της Bitdefender, κο. Florin Talpes με τον οποίο είχαμε την χαρά να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε, στα πλαίσια μιας συνέντευξης όπου μοιράζεται στοιχεία από την προσωπική του πορεία σε σχέση με την εξέλιξη της εταιρίας από την ίδρυσή της και αποτυπώνει την προσέγγιση του για τις τάσεις της εποχής στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αλλά και την Ελληνική αγορά.    

Συνέντευξη με τον κο.Florin Talpes – Co-owner & CEO της Bitdefender

 

 

Η Bitdefender είναι μια εταιρία που αναπτύσσεται διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια. Τι πραγματικά χρειάζεται για να μετατρέψει ένας επιχειρηματίας μια start-up σε μια παγκόσμια εταιρική οντότητα; Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τις αξίες σας καθώς μεγαλώνετε και ποιες είναι οι προκλήσεις σχετικά με την επιχειρηματική εξέλιξη;

Η ίδρυση μιας εταιρείας ξεκινά πάντα με ένα όνειρο. Είναι ένα όραμα που εξελίσσεται σε αποστολή. Για την Bitdefender, το όραμά μας ήταν να γίνουμε ένας από τους πιο αξιόπιστους παρόχους τεχνολογίας στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας. Η αποστολή μας βοηθά να γίνει αυτό πραγματικότητα – και αυτή η αποστολή είναι η αμείλικτη επιδίωξή μας να προστατεύουμε τα κρίσιμα δεδομένα των επιχειρήσεων και των οικιακών τελικών χρηστών.

Σήμερα, μπορώ να πω ότι έχουμε γίνει ο πιο αξιόπιστος πάροχος στον κλάδο. Ωστόσο, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την επίτευξη του στόχου μας να είμαστε μια ηγετική αρχή και ένας έμπιστος υπερασπιστής ενάντια στις ολοένα και πιο περίπλοκες απειλές.

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό και παραμένοντας παράλληλα πιστοί στις αξίες μας; Η συνεχής καινοτομία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δέσμευσής μας. Τα τελευταία 23 χρόνια έχουμε επενδύσει περισσότερο από το ήμισυ των κερδών μας στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D). Έχουμε εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας που μας έχουν απονεμηθεί για διάφορες τεχνολογίες και έχουμε πάντα πολλά ερευνητικά έργα αφιερωμένα στις μελλοντικές τεχνολογίες που θα γίνουν μέρος των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, όπως ακριβώς κάνουμε τώρα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η κύρια πρόκληση για κάθε μεγάλη εταιρεία είναι η διατήρηση της ευελιξίας. Αυτό το κάνουμε διατηρώντας μικρές, δυναμικές ομάδες που εστιάζουν στην ταχεία καινοτομία και ανάπτυξη. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να διατηρήσουμε έναν ταχύ ρυθμό και να παραμείνουμε μπροστά στις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Ποια γεγονότα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική σας ζωή μέχρι σήμερα; Αν είχατε την ευκαιρία, θα αλλάζατε κάτι και αν ναι, ποιο θα ήταν αυτό;

Ξεκινήσαμε την εταιρεία από την ανάγκη – να προστατεύσουμε τα κρίσιμα δεδομένα των ευρωπαϊκών εταιρειών από τα κακόβουλα λογισμικά που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μας. Αρχίσαμε να παρέχουμε δυνατότητες ανίχνευσης που κανένας άλλος πάροχος ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούσε να προσφέρει. Αυτός ήταν ένας καταλύτης που μας επέτρεψε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας και να αποκτήσουμε εξαιρετικούς συνεργάτες διανομής των λύσεων, που μας βοήθησαν να εξασφαλίσουμε την κερδοφορία της Bitdefender από την αρχή (στην πραγματικότητα, είχαμε πάντα κερδοφορίες και με συνέπεια και στρατηγική επιτυγχάνουμε κερδοφόρα ανάπτυξη).

Μια άλλη στιγμή που ήταν σημαντική για εμάς ήταν η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (ML) στις τεχνολογίες μας, η οποία ξεκίνησε το 2008. Η Bitdefender είναι ο πρώτος πάροχος λύσεων στον χώρο της κυβερνοασφάλειας που κατοχυρώνει και χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της, για πάνω από 12 χρόνια. Έχουμε προβλέψει την ανάγκη χρήσης μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αμυνθούν από τις πιο προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχουν επιβεβαιώσει την οραματική μας θέση στον κλάδο.

Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα πολλών ιδιαίτερων στιγμών. Το ταξίδι είναι υπέροχο και το πάθος μας για αυτό που κάνουμε είναι τόσο δυνατό όσο ποτέ. Αν θα άλλαζα κάτι; Τίποτα απολύτως!

Ο Florin Talpes με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Blue Soft & ΙΤ  – Bitdefender Country Partner για Ελλάδα και Κύπρο – Γρηγόρη Ιωαννίδη

Ποια στοιχεία έχουν οδηγήσει την Bitdefender να κατέχει μια ηγετική θέση στον κλάδο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο;

Είναι η προσέγγισή μας στην καινοτομία και το πώς έχουμε οικοδομήσει την εμπιστοσύνη γύρω από αυτό που κάνουμε και δημιουργούμε. Αυτό λειτούργησε για εμάς για περισσότερα από 20 χρόνια και ποτέ δεν απογοητεύσαμε τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Από την πλευρά της τεχνολογίας, εργαζόμαστε πάνω στη ευφυία των απειλών που βασίζεται στο cloud μας από το 2010, την οποία αναφέρουμε ως τον παγκόσμιο εγκέφαλο πίσω από τα προϊόντα μας. Αυτή είναι η τεχνολογία που ξεχωρίζει και έδωσε στα προϊόντα μας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον κλάδο, και μας επέτρεψε να γίνουμε κορυφαίος πάροχος τεχνολογίας σε περισσότερους από 180 άλλους προμηθευτές του χώρου. Έχουμε μοναδικές γνώσεις χάρη στην ορατότητα που παρέχεται από αυτό το Threat Intelligence. Προσθέστε σε αυτό την ικανότητα αυτοματοποίησης της απόκρισης που σχετίζεται με συμβάντα – που βοηθά τις ομάδες που δεν διαθέτουν εξιδεικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία – και είναι ένας μοναδικός συνδυασμός. Ενσωματώνουμε συνεχώς περισσότερη καινοτομία και αυτοματισμό, αλλά εργαζόμαστε επίσης για την παροχή λύσεων που είναι εύκολες στην εφαρμογή και χρήση και προσφέρουν μεγάλη αξία στους πελάτες μας. Τα προϊόντα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από ειδικούς αναλυτές ασφαλείας όσο και από μη εξειδικευμένο προσωπικό πληροφορικής.

Ποια είναι η συμβολή σας στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο;

Συμμετέχουμε σε διάφορα δίκτυα συνεργασίας με παγκόσμιες αρχές επιβολής του νόμου, όπως η Interpol και η Europol, τα οποία έχουν οδηγήσει σε συνεισφορές στην έρευνα και τον εντοπισμό διαφόρων εγκληματικών ομάδων στον κυβερνοχώρο. Είμαστε επίσης μέλη διαφόρων ενώσεων του κλάδου και συνεργαζόμαστε και ανταλλάσσουμε πληροφορίες και πρακτικές στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Επίσης, δημοσιεύουμε συνεχώς μελέτες, έγγραφα τεχνολογίας και αναφορές σχετικά με τρωτά σημεία και τις μεθόδους εκμετάλλευσής τους, καθώς και τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες (TTP) που χρησιμοποιούνται από τους παράγοντες απειλών. Εξίσου σημαντικό, καθώς το ransomware έχει γίνει μια από τις πιο σημαντικές απειλές, διερευνούμε και δημοσιεύουμε συνεχώς εργαλεία αποκρυπτογράφησης ως μέρος του έργου No More Ransom.

Η τάση της εποχής μας είναι η AI. Η Bitdefender έχει ενσωματώσει αυτήν την τεχνολογία στις λύσεις της; Ποια είναι η αξία για τις επιχειρήσεις; Ποια είναι η προσέγγιση της Bitdefender στο θέμα και τι αντίκτυπο έχει αυτό στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο;

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, αναγνωρίσαμε τον επικείμενο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης ήδη από το 2008. Από τότε έχει ενσωματωθεί στις λύσεις μας. Ερευνήσαμε διάφορα σενάρια χρήσης και έχουμε αναπτύξει ορισμένα από τα προϊόντα μας ειδικά γύρω από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα τη διευρυμένη ανίχνευση και απόκριση (XDR). Τώρα, όπως αναφέρατε, υπάρχει αυτή η τεράστια επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης, των LLM και των παραγώγων τους. Φυσικά, έχουμε επίσης έργα που περιλαμβάνουν γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη και ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται ήδη ως ενότητες των τεχνολογιών μας για την καταπολέμηση της απάτης, του phishing και άλλων απατών. Θα ακολουθήσουν κι άλλα που δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή.

Τώρα, όσον αφορά τον αντίκτυπο… ήδη παρατηρούμε σημαντικά αποτελέσματα, επηρεάζοντας περισσότερο τους επιτιθέμενους αλλά και τους αμυνόμενους. Για παράδειγμα, σήμερα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος, που συχνά γράφονται με LLM, μπορεί να φαίνονται πιο εκλεπτυσμένα και άψογα από τα νόμιμα. Είναι ένα ασήμαντο αλλά ενδεικτικό παράδειγμα του πώς η AI κάνει καλύτερη δουλειά σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, ο αντίκτυπος που δεν φαίνεται είναι μεγαλύτερος: έχουμε να κάνουμε με πολλές μεγάλες συλλογές δεδομένων και η AI μας βοηθά να εξάγουμε πληροφορίες ενώ μαθαίνουμε από αυτά τα petabyte πληροφοριών. Βελτιώνεται στην πρόβλεψη, στην απόδοση, στην ταχεία ανάλυση και εξαγωγή σχετικών και αξιοποιήσιμων συμπερασμάτων. Αλλά είναι επίσης ο ρόλος μας να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεράστιες εξελίξεις προς όφελος της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα υπάρξει μια τεχνητή νοημοσύνη που θα αλλάξει ριζικά το παιχνίδι, για να παρέχει 100% προστασία. Αυτή είναι μια υπόσχεση που είναι αδύνατο να τηρηθεί, και στην Bitdefender δεν δίνουμε τέτοιες υποσχέσεις.

Ο Florin Talpes με τα στελέχη της Blue Soft & ΙΤ στην Ελλάδα,  Σίσσυ Ρουσιά, Γρηγόρη Ιωαννίδη και Φίλιππο Μελισσουργό στο περιθώριο του summit της Bitdefender για το 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Τι μπορεί να περιμένει η παγκόσμια κοινότητα κυβερνοασφάλειας από την Bitdefender στο εγγύς μέλλον, αλλά και στο πιο μακρινό; Θα δούμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες;

Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε κάτι νέο και όσοι έχουν επιλέξει να συνεργαστούν με τις λύσεις μας είναι μάρτυρες αυτού. Πέρυσι αποκτήσαμε κάποιες τεχνολογίες στον τομέα της ασφάλειας του cloud και ξεκινήσαμε να προσφέρουμε Υπηρεσίες Offensive. Φέτος ολοκληρώσαμε το δίκτυο των Κέντρων Επιχειρήσεων Ασφαλείας (SOC), συμπληρώνοντας τα SOC της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης με ένα νέο στη Σιγκαπούρη για την περιοχή APAC. Όσον αφορά τα προϊόντα, εργαζόμαστε για την ενσωμάτωση της πληροφορίας που αποκτούμε και λαμβάνουμε από διάφορες πηγές για να εκπαιδεύσουμε την τεχνητή νοημοσύνη μας ώστε να γίνει πιο ευέλικτη στην κατανόηση του τοπικού πλαισίου και στην μετέπειτα ερμηνεία αυτής της νοημοσύνης σε παγκόσμιο πλαίσιο. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τις δυνατότητες ανίχνευσης, αλλά και την δυνατότητά μας να προβλέπουμε και να προσδιορίζουμε τα πιο πιθανά σημεία όπου ένας οργανισμός μπορεί να δεχθεί επίθεση ή παραβίαση και να προσφέρουμε οδηγίες για το πώς μπορεί να αποτραπεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια εικόνα, πόσο σημαντικές είναι αγορές όπως η Ελλάδα για την ανάπτυξη της Bitdefender; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την ελληνική αγορά;

Η Ελλάδα είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύ δυναμική αγορά από πολλές απόψεις. Μπορούμε να βοηθήσουμε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλους οργανισμούς με διαφορετικά επίπεδα γνώσης και πόρων, που αντιμετωπίζουν κοινές αλλά και στοχευμένες επιθέσεις. Το περιφερειακό γεωπολιτικό πλαίσιο είναι επίσης πολύ σημαντικό εδώ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα υπόκειται σε πολλές περίπλοκες απειλές. Λόγω αυτού του παράγοντα, και της ποικιλομορφίας των υποδομών, αξιοποιούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πληροφορίες που λαμβάνουμε στην τηλεμετρία μας από εδώ. Μαθαίνουμε πολλά από τα δεδομένα, από τις συγκεκριμένες απειλές και μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό πεδίο μάχης όπου οι τεχνολογίες μας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. Ο Country Partner μας για την Ελλάδα, η Blue Soft & IT, κάνει εξαιρετική δουλειά για να αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών με γνώση, που θα μας φέρνει σημαντικές εγκαταστάσεις από εταιρείες και οργανισμούς σε διαφορετικά μεγέθη και απαιτήσεις. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει σημαντική για εμάς, καθώς και ο συνεργάτης μας Blue Soft & IT, γνωστοί για την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για όλη τη σπουδαία δουλειά τους και να τους διαβεβαιώσω για την πλήρη υποστήριξη μας για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Florin Talpes ξεδίπλωσε στον Αρχισυντάκτη του IT Security Pro, Βλάση Αμανατίδη, την προσέγγιση του μεταξύ άλλων για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη συσχέτιση της τεχνητής νοημοσύνης με την κυβερνοασφάλεια