• Με την εξαγορά αυτή, η Thales αναβαθμίζει τις δραστηριότητές της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η Imperva θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων και την είσοδο της Thales στην ελκυστική αγορά των εφαρμογών ασφάλειας. Η συνολική δραστηριότητα της Thales στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα επιφέρει έσοδα άνω των €2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 • Η τιμή της συναλλαγής βασίζεται στην επιχειρηματική αξία των $3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Thales (Euronext Paris: HO) ανακοινώνει σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Thoma Bravo, μια μεγάλη εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο του λογισμικού, για την απόκτηση του 100% της Imperva, της κορυφαίας εταιρείας δεδομένων και εφαρμογών κυβερνοασφάλειας με έδρα τις ΗΠΑ, έναντι επιχειρηματικής αξίας 3,6[1] δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

 • Με την εξαγορά αυτή, η Thales αναβαθμίζει τις δραστηριότητές της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η Imperva θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων και την είσοδο της Thales στην ελκυστική αγορά των εφαρμογών ασφάλειας. Η συνολική δραστηριότητα της Thales στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα επιφέρει έσοδα άνω των €2,4[2] δισεκατομμυρίων ευρώ.
 • Η τιμή της συναλλαγής βασίζεται στην επιχειρηματική αξία των $3,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 • Σημαντική δημιουργία αξίας για τους μετόχους της Thales:
  • $110 εκατομμύρια από τρέχοντα έσοδα και κερδοφόρες συνέργειες.
  • Ενίσχυση του οικονομικού προφίλ του τμήματος Ψηφιακής Ταυτότητας και Ασφάλειας DIS
  • Σημαντική μεσοπρόθεσμη αύξηση Κερδών ανά Μετοχή (EPS)
  • Η απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου (ROCE)[3] της συναλλαγής, μετά από κάποιες προσαρμογές, είναι υψηλότερη από το μέσο σταθμικό κόστος του κεφαλαίου (WACC) κατά το 5ο έτος, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
 • Η ενσωμάτωση της Imperva στην Thales θα διευρύνει σημαντικά το μερίδιο αγοράς στην οποία απευθύνεται η Thales, σε έναν ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενο τομέα.
 • Οι νέοι οικονομικοί στόχοι που τέθηκαν για τη δραστηριότητα της Ψηφιακής Ταυτότητας και Ασφάλειας (DIS) της Thales είναι οι ακόλουθοι:
  • Οργανική αύξηση πωλήσεων για την περίοδο 2024 – 2027: +6% έως +7%
  • Το περιθώριο EBIT3 (κέρδη προ τόκων και φόρων) να φθάσει στο 16.5% έως το 2027.
 • Η εξαγορά είναι εναρμονισμένη με το δομημένο πλαίσιο αξιοποίησης κεφαλαίου της Thales, χωρίς επίδραση στην υφιστάμενη μερισματική πολιτική του Ομίλου ή στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
 • Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέχρι τις αρχές του 2024, μετά την περαίωση των προβλεπόμενων εγκρίσεων περί ανταγωνισμού και λοιπών ρυθμιστικών εγκρίσεων.

 Ο Patrice Caine, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Thales, δήλωσε: «Η εξαγορά της Imperva αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην στρατηγική της Thales στο τομέα της κυβερνοασφάλειας. Με αυτή την εξαγορά, αξιοποιούμε μια μοναδική  ευκαιρία να επιταχύνουμε τις δυνατότητες μας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την φιλοδοξία μας να αποτελέσουμε ένα παγκοσμίου κλάσης ηγέτη και σε αυτόν τον κλάδο, παρέχοντας ένα εκτενές πορτφόλιο προϊόντων και υπηρεσιών. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την Imperva για τις καινοτόμες λύσεις της στην εφαρμογή και την ασφάλεια των δεδομένων. Η Imperva και η Thales μοιράζονται ένα κοινό όραμα και το ίδιο DNA. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα προχωρήσουμε από κοινού στην επόμενη φάση της ανάπτυξής μας. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε την Imperva στην Thales, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις λύσεις κυβερνοασφάλειας και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην ψηφιακή τους ασφάλεια.»

Η Pam Murphy, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Imperva, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο για την Imperva, ένα κεφάλαιο που θα ενισχύσει την αποστολή μας να βοηθάμε τους οργανισμούς ώστε να προστατεύουν τα δεδομένα και το περιβάλλον τους, να προσφέρουμε μεγαλύτερη προστασία και στρατηγική αξία στους πελάτες και τους συνεργάτες μας και να δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες για τα μέλη της ομάδας μας. Θαυμάζουμε το όραμα και την κουλτούρα της Thales και πιστεύουμε ότι μαζί, μπορούμε να παρέχουμε περισσότερη καινοτομία και αποδοτικότητα των προϊόντων μας μέσω επαναστατικών λύσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην  απλοποίηση των κυριότερων προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί σήμερα: την προστασία των ψηφιακών ταυτοτήτων, εφαρμογών, APIs και δεδομένων σε οποιοδήποτε περιβάλλον και σε οποιαδήποτε κλάδο.»

 Ο Seth Boro, διευθύνων εταίρος της Thoma Bravo, δήλωσε: «Η Imperva είναι μια ηγέτιδα δύναμη στην κυβερνοασφάλεια με ένα εντυπωσιακό ιστορικό παροχής πρωτοποριακών λύσεων ασφαλείας και προστασίας των πελατών της σε όλα τα στάδια του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, από το επίπεδο των εφαρμογών έως το επίπεδο των δεδομένων. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων και πλέον ετών της συνεργασίας μας, η Imperva διαφοροποιήθηκε περαιτέρω στην ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά της κυβερνοασφάλειας μέσω της επιταχυνόμενης ανάπτυξης και της καινοτομίας και με τη μοναδική της προσέγγισή στην end-to-end ασφάλεια εφαρμογών και δεδομένων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία πραγματοποίησε με επιτυχία  τρεις εξαγορές οι οποίες ενίσχυσαν τις λύσεις της και τις δυνατότητές της για καλύτερη προστασία των κρίσιμων δεδομένων και εφαρμογών των πελατών της. Είμαστε υπερήφανοι για όσα δημιουργήσαμε μέσω της συνεργασίας μας με την Pam Murphy και την ομάδα της Imperva, και ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τη συνεχή επιτυχία της εταιρείας ως μέρος του καινοτόμου και διαφοροποιημένου πορτφόλιο ασφάλειας της Thales.»

Απόκτηση ενός σημαντικού φορέα στον τομέα της ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων

 Με έσοδα πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια (σε διάρκεια 12 μηνών) το 2022, και με περισσότερους από 1.400 υπαλλήλους, η Imperva αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στην κυβερνοασφάλεια που προστατεύει κρίσιμες εφαρμογές, διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) και δεδομένα οπουδήποτε και σε μεγάλη κλίμακα. Με μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει ασφάλεια δεδομένων (data), εφαρμογών (application) και δεδομένων τελικού χρήστη (edge), η Ιmperva προστατεύει τις εταιρείες σε όλα τα στάδια του ψηφιακού τους μετασχηματισμού .

Με έδρα το San Mateo της Καλιφόρνια, η εταιρεία έχει παγκόσμια παρουσία σε Αμερική, Ασία – Ειρηνικό, Ευρώπη-Μέση Ανατολή και Αφρική, επιτελώντας επιτήρηση απειλών σε 180 χώρες. Η Imperva είναι ένας ιδιαίτερα αναγνωρισμένος, πολυβραβευμένος φορέας και στους δύο βασικούς επιχειρηματικούς τομείς όπου δραστηριοποιείται. Το εκτενές πορτφόλιο της, συνδυάζει μοναδική τεχνογνωσία και προϊόντα στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων:

 • Ασφάλεια εφαρμογών: Η Imperva προσφέρει ένα κορυφαίο στον κλάδο, τείχος προστασίας εφαρμογών Web (WAF), το οποίο αποτρέπει τις επιθέσεις αναλύοντας την διαδικτυακή ροή δεδομένων προς τις εφαρμογές. Το πορτφόλιο Ασφάλειας Εφαρμογών της Imperva περιλαμβάνει τα κορυφαία στον κλάδο API Security, Advanced Bot Protection και DDoS.
 • Προηγμένη παροχή ασφάλειας δεδομένων: Η πλατφόρμα Data Security της Imperva συμβάλλει στην ενίσχυση της ορατότητας των δεδομένων μιας εταιρείας, προκειμένου να αποτραπεί η παραβίαση και να αποφευχθούν ζητήματα που αφορούν στη συμμόρφωση. Παρέχει Data Discovery and Classification τόσο σε δομημένα όσο και σε αδόμητα δεδομένα (structured and unstructured data), Διακυβέρνηση Ασφάλειας Δεδομένων (Data Security Governance), Παρακολούθηση Πρόσβασης Δεδομένων (Data Access Monitoring),ανάλυση κινδύνου με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.), παρακολούθηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση και ανίχνευση εισβολών σε βάσεις δεδομένων, on pre mise και στο cloud.

Η Imperva διαθέτει ένα επιχειρηματικό μοντέλο με υψηλά επαναλαμβανόμενα έσοδα και μια μεγάλη και διαφοροποιημένη πελατειακή βάση. Εξυπηρετεί περίπου το 35% των εταιρειών που βρίσκονται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες εταιρείες της Αμερικής (Fortune 100) και μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους που δραστηριοποιούνται σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,  τηλεπικοινωνίες, ενέργεια,  υγειονομική περίθαλψη, καθώς και το λιανικό και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Imperva έχει βραβευτεί 9 φορές στο Magic Quadrant της Gartner για Web Application Firewalls και API Protection (WAAP), καθώς και έχει αποτελέσει την επιλογή των πελατών για το Gartner Peer Insights του 2023.

Η Imperva επίσης παρουσιάζει ένα ελκυστικό οικονομικό προφίλ, με διψήφιο αριθμό στην αύξηση των πωλήσεων και πρόβλεψη για περιθώριο EBIT ~20% έως το 2027, συμβαδίζοντας με την επιχειρηματική δραστηριότητα των προϊόντων κυβερνοασφάλειας της Thales.

Ισχυρός συνδυασμός 

Με την εξαγορά αυτή, η Thales θα προσθέσει περίπου $500 εκατομμύρια σε έσοδα και θα επεκτείνει σημαντικά τις λύσεις της στην παροχή ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων. Ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων της Thales και της Imperva θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιας κλάσης, διεθνές πορτφόλιο κυβερνοασφάλειας, δομημένο γύρω από 3 κατηγορίες προϊόντων:

1.1 Ταυτότητα (Thales),

1.2 Ασφάλεια δεδομένων (Thales και Imperva)[4]

1.3 Ασφάλεια εφαρμογών (Imperva).

Η Thales και η Imperva θα ενώσουν τις δυνάμεις τους. Αναμένεται να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι δυνατότητες στους τομείς της προστασίας των δεδομένων σε χρήση (data in use) ή αδράνεια (data at rest), συμπληρώνοντας την τεχνογνωσία της Thales. στα δεδομένα σε κίνηση (data in motion).

Η Imperva και η Thales θα επωφεληθούν επίσης από την ισχυρή αλληλοσυμπλήρωση και την ταύτιση στην κουλτούρα τους όσον αφορά τους πελάτες και τις αγορές στις οποίες απευθύνονται. Ο συνδυασμός αυτός αναμένεται να αποφέρει σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες στο πλαίσιο της υφιστάμενης βάσης πελατών, καθώς και κερδοφόρες συνέργειες τα επόμενα χρόνια.

Η Thales εκτιμά ότι ο συνδυασμός θα αποφέρει τρέχοντα έσοδα από συνέργειες προ φόρων ύψους περίπου 110 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 50 εκατομμυρίων δολαρίων από συνέργειες κόστους και 60 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με συνέργειες εσόδων. 

Η μεγάλων διαστάσεων αλλαγή της Thales στην κυβερνοασφάλεια 

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί αγορά προτεραιότητας για την Thales. Αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις άλλες δραστηριότητές της όσο και μια μακροπρόθεσμα ταχέως αναπτυσσόμενη και καθοδηγούμενη από την τεχνολογία αγορά στην οποία η Thales μπορεί να προσφέρει μοναδική τεχνογνωσία.Ως παγκόσμιος ηγέτης στην κυβερνοασφάλεια, η Thales συμμετέχει σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας αξίας (value chain) του κυβερνοχώρου: Ταυτότητα, Προστασία, Ανίχνευση, Ανταπόκριση, Ανάκτηση.

Η προσφορά της Thales επικεντρώνεται σε τρεις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας:

 1. Παγκόσμια προϊόντα ασφάλειας σχετικά με την πλατφόρμα ασφάλειας δεδομένων CipherTrust (CipherTrust Data Security Platform), το SafeNet Trusted Access Identity & Access Management ως λύση υπηρεσίας , και λύσεις ευρύτερης προστασίας του υπολογιστικού νέφους & αδειοδότησης (licenses). Η Imperva θα αποτελεί μέρος αυτής της δραστηριότητας.
 1. Προϊόντα προστασίας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφικών συσκευών και αισθητήρων για την προστασία των κυβερνητικών και θεσμικών πληροφοριακών συστημάτων κρίσιμης σημασίας.
 1. Πλήρης σειρά υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας σχετικά με το πορτφόλιο λύσεων Cybels, όπως αξιολόγηση απειλών και κινδύνων, εκπαίδευση και προσομοίωση, ανίχνευση, απόκριση και ενσωμάτωση προγραμμάτων.

Ως μέρος της στρατηγικής της, η Thales έχει επικεντρωθεί στην κυβερνοασφάλεια τα τελευταία χρόνια, επεκτείνοντας την παρουσία και την προσφορά της προκειμένου να φτάσει σε νέα μεγέθη. Μετά την πρόσφατη προσφορά του Ομίλου για την Tesserent και τις ολοκληρωμένες εξαγορές των S21sec & Excellium και OneWelcome, αυτή η νέα εξαγορά, που υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις, φέρνει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Thales στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε ένα νέο επίπεδο.

Νέο ενισχυμένο προφίλ για την DIS

Σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης και με την επιφύλαξη των επικείμενων κοινωνικών εξελίξεων, η Thales σχεδιάζει να αναδιοργανώσει από 1η Ιανουαρίου 2024 όλες τις δραστηριότητές της στον μη στρατιωτικό κυβερνοχώρο (που επί του παρόντος χωρίζονται μεταξύ της Digital Identity & Security (DIS) και στους επιχειρησιακούς τομείς Άμυνας και Ασφάλειας) στο πλαίσιο της DIS. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την θέση της DIS ως πρωταγωνιστή στα προϊόντα και τις λύσεις μη στρατιωτικής κυβερνοασφάλειας και θα διευκολύνει την απόκτηση συνεργιών στο πλαίσιο του συνολικού πορτφόλιο.

Pro forma, μετά τις εξαγορές των Imperva και Tesserent, τα παγκόσμια προϊόντα κυβερνοασφάλειας και οι υπηρεσίες θα αντιπροσωπεύουν ως εκ τούτου το 44% των πωλήσεων του τομέα Ψηφιακής Ταυτότητας και Ασφάλειας (DIS) της Thales το 2024, απευθυνόμενη σε μια συνολική αγορά ύψους 36 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε αύξηση 60% σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση.

Η εξαγορά αυτή επιτρέπει στον Όμιλο να θέσει νέους οικονομικούς στόχους για την DIS. Κατά την περίοδο 2024-2027, οι πωλήσεις της DIS αναμένεται να αυξάνονται ετησίως κατά 6-7% σε οργανική βάση, ώστε να φθάσουν σε επίπεδο πωλήσεων που θα κυμαίνεται μεταξύ 5,4 και 5,5 δισ. ευρώ το 2027. Το περιθώριο EBIT θα φθάσει το 16,5% μέχρι τον ίδιο χρονικό ορίζοντα. 

Συναλλαγή που δημιουργεί αξία για τους μετόχους 

Δεδομένου του πολύ ελκυστικού επιχειρηματικού μοντέλου της Imperva, η συναλλαγή θα έχει άμεση προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη και το περιθώριο κέρδους της Thales.

Η τιμή εξαγοράς αντιπροσωπεύει έναν πολλαπλασιαστή EV / εσόδων 6,1x 2024, σύμφωνα με προηγούμενες περιπτώσεις συναλλαγών και πολλαπλάσια συναλλαγών των ομοειδών εταιρειών κυβερνοασφάλειας με παρόμοιο κερδοφόρο οικονομικό προφίλ. Αντιστοιχεί σε έναν τεκμαρτό πολλαπλασιαστή 17x 2024 EBIT μετά τα τρέχοντα έσοδα και 13x 2027 EBIT πολλαπλασιαστή μετά τις τρέχουσες συνέργειες.

Μετά τη συναλλαγή, η Thales αναμένει να διατηρήσει το σταθερό επενδυτικό της προφίλ, με pro forma δείκτη μόχλευσης για το 2024 ~0,7×6 , σύμφωνα με τη στρατηγική αξιοποίησης κεφαλαίων του Ομίλου.

Η Thales επιβεβαιώνει την ελκυστική πολιτική κατανομής κεφαλαίων της με στόχο δείκτη διανομής μερίσματος 40%, ακολουθώντας τα προηγούμενα έτη, και τη συνέχιση του εν εξελίξει προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

Επόμενα βήματα 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέχρι τις αρχές του 2024, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων εγκρίσεων σχετικά με τον ανταγωνισμό και τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

[1] 3,7 δις δολάρια μεικτή επιχειρηματική αξία μείον 0,1 δις δολάρια από φορολογικές ελαφρύνσεις

[2] Το 2024, pro forma από τις εξαγορές της Imperva και της Tesserent

[3] Οικονομικοί δείκτες μη-GAAP

[4] H Thales και η Imperva παρέχουν διαφορετικά και συμπληρωματικά προϊόντα και δυνατότητες.

 


Σχετικά με την Thales

Η Thales είναι o παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης που επενδύει στις ψηφιακές και «deep tech» καινοτομίες – δηλαδή στην δια συνδεσιμότητα , τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και την κβαντική τεχνολογία – με στόχο να ανοικοδομήσει ένα μέλλον εμπιστοσύνης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Η εταιρεία παρέχει λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα που βοηθούν τους πελάτες της – επιχειρήσεις, οργανισμούς και κράτη – στους τομείς της άμυνας, της αεροναυτικής, του διαστήματος, των επίγειων μεταφορών καθώς και της ψηφιακής ταυτότητας και ασφάλειας για να εκπληρώσει τη βασική αποστολή της, να τοποθετήσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Η Thales έχει 77.000 υπαλλήλους σε 68 χώρες. Το 2022, ο Όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 17,6 δις. ευρώ.

H Thales στην Ελλάδα

Η Thales δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για πάνω από 45 χρόνια, παρέχοντας μια σειρά σημαντικών συστημάτων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα avionics και συστήματα αποστολών για μαχητικά αεροσκάφη, όπως και συστήματα αεράμυνας μεγάλης κλίμακας για την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Τα συστήματα διαχείρισης μάχης Thales χρησιμοποιούνται σε πλοία του Ελληνικού Ναυτικού, ενώ οι ασύρματοι Thales PR4G Tactical Radios, τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και τα ραντάρ επιτήρησης τα χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός. Εκτός των ενόπλων δυνάμεων, η Thales έχει προμηθεύσει μεγάλο μέρος των συστημάτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, καθώς και συστήματα σηματοδότησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και συστήματα εποπτείας και επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας. Η Thales διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ενός δικτύου τοπικών ΜΜΕ. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και είναι ενεργό μέλος σε αρκετούς εγχώριους οργανισμούς, όπως ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (HASDIG) , η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και το si-Cluster (cluster για το διάστημα