Όλοι λίγο πολύ καταναλώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο αλλά και περιεχόμενο στο διαδίκτυο καθημερινά. Οι σημερινοί χρήστες απαιτούν περίπου 2 με 3’’ να φορτώσει η σελίδα που θέλουν να εξερευνήσουν κατά μέσο όρο. Σε περίπτωση που αργήσει να φορτώσει το περιεχόμενο μιας σελίδας έχουμε ένα δυσαρεστημένο πελάτη ή χρήστη που αναζητεί σε κάποιον ανταγωνιστή αυτό που θα ήθελε.

Του Στράτου Γέρου

Business Development Manager

Pylones Hellas – www.pylones.gr

 

 

 

Οι περισσότεροι ιστότοποι και εφαρμογές με τις οποίες αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι καθημερινά «τρέχουν» από μία φυσική τοποθεσία, αλλά το περιεχόμενο των webistes ή applications (όπως εικόνες, κείμενο και βίντεο) εξακολουθεί να χρειάζεται να ταξιδέψει “μέσω καλωδίων” σε ολόκληρο τον κόσμο.

To πως λειτουργεί…πολύ απλό…. εάν οι διακομιστές ενός ιστότοπου έχουν έδρα στην Αθήνα, οι άνθρωποι στη Πάτρα θα λαμβάνουν το περιεχόμενο πιο γρήγορα από τους ανθρώπους στη Κρήτη ή τον Έβρο. Όσο πιο μακριά βρίσκονται οι χρήστες από το κέντρο δεδομένων μιας εταιρείας, τόσο πιο αργά φορτώνει ο ιστότοπος ή η εφαρμογή — δημιουργώντας μια ασυνεπή και απογοητευτική εμπειρία στο χρήστη, το λεγόμενο user experience (UΧ).

Οι οποιουδήποτε χρόνοι καθυστέρησης απογοητεύουν τους χρήστες ανεξαρτήτως αν βλέπουν το περιεχόμενο από κάποιο desktop PC ή mobile που είναι συνηθισμένοι σε real time ψηφιακές εμπειρίες. Σύμφωνα με το LoadStorm:

  • Το 25% των χρηστών θα εγκαταλείψει έναν ιστότοπο που χρειάζεται περισσότερα από τέσσερα δευτερόλεπτα για να φορτώσει.
  • Το 74% των mobile χρηστών θα εγκαταλείψει έναν ιστότοπο που χρειάζεται περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα για να φορτώσει.
  • Το 46% των χρηστών δεν θα επιστρέψει σε έναν ιστότοπο με κακή απόδοση ποτέ ξανά.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με ένα δίκτυο παράδοσης περιεχομένου (CDN).

Ένα Content Delivery Network, ή CDN εν συντομία, είναι απαραίτητο μέρος κάθε σύγχρονης ιστοσελίδας και εφαρμογής. Ένα CDN αποτελεί ουσιαστικά ένα παγκόσμιο δίκτυο διακομιστών που παρέχει υψηλή διαθεσιμότητα, ταχύτερη απόδοση και ασφάλεια σε ιστότοπους που διανέμουν το περιεχόμενό τους μέσω αυτού. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο που βλέπει ο κάθε χρήστης στην οθόνη του smartphone σήμερα, site, apps, βίντεο ή εικόνες ή οποιοδήποτε άλλο είδος περιεχομένου, είναι πολύ πιθανό να παραδοθεί χρησιμοποιώντας ένα Content Delivery Network εργαλείο.

Η δημοτικότητα των CDN υπηρεσιών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και στις μέρες μας καθώς η πλειονότητα της διαδικτυακής κίνησης εξυπηρετείται μέσω CDN. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και πιο γνωστές εταιρείες όπως το Facebook, το Netflix και το Amazon. Μάλιστα, ένα ορθά ρυθμισμένο CDN θα προστατέψει την ιστοσελίδα σου από επιθέσεις (hacking) ή από DDOS.

Το CDN δεν είναι όμως μια hosting υπηρεσία αλλά είναι ένα έξτρα χαρακτηριστικό που θα αυξήσει την ταχύτητα της ιστοσελίδας ή εφαρμογής αρκετά, παρέχοντας στους επισκέπτες μια πιο γρήγορη και ευχάριστη εμπειρία.

Πως δουλεύει το CDN;

Το CDN είναι ένα δίκτυο από servers (Points Of Presence) σε όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει να σερβίρει τα δεδομένα της ιστοσελίδας ή εφαρμογής μας (συνήθως αυτά που είναι πιο βαριά και δεν αλλάζουν συχνά, όπως εικόνες, CSS και κώδικας JavaScript) στον κάθε επισκέπτη από το βρόγχο που είναι πιο κοντά σε αυτόν. Για παράδειγμα ένας επισκέπτης της ιστοσελίδας μας από Ισπανία θα φορτώσει την ιστοσελίδα από server στην Ισπανία ενώ ένας επισκέπτης της Ελλάδας θα φορτώσει την ιστοσελίδα από Ελληνικό βρόγχο. Ως αποτέλεσμα, έχουμε πολύ γρήγορους χρόνους σε όλους τους επισκέπτες ανεξαρτήτως που βρίσκονται.

Παράλληλα, λόγω του ότι η ιστοσελίδα φορτώνει από το CDN και όχι από τον δικό μας server, έχει ως αποτέλεσμα ο ίδιος ο server που φιλοξενείται η ιστοσελίδα μας να έχει πολύ λιγότερες αιτήσεις άρα και να χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να εξυπηρετήσει την ιστοσελίδα. Ως αποτέλεσμα αυτό έχει να φορτώνει πιο γρήγορα ο server και το website μας, καθώς υπάρχουν οι ίδιοι πόροι να εξυπηρετήσουν σημαντικά λιγότερα requests.

Ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη από CDN; Από το CDN μπορούν να επωφεληθούν όλες οι ιστοσελίδες που έχουν εν δυνάμει πελάτες ή επισκέπτες που βρίσκονται σε διαφορετική χώρα/περιοχή από την χώρα/περιοχή που φιλοξενείται η ιστοσελίδα. Για παράδειγμα μια εφαρμογή e-bankingμιας τράπεζας ή ένα online e-shop που έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, θα έχει το μέγιστο όφελος από μια υπηρεσία CDN. Εταιρίες που μπορούν να ωφεληθούν είναι τράπεζες, ξενοδοχεία, εταιρίες leasing οχημάτων, e-shops, ασφαλιστικές εταιρίες, logistics κλπ. Παράλληλα αποτελεί βέλτιστη λύση ακόμα και για εταιρείες που έχουν αμιγώς Έλληνες επισκέπτες, αλλά η ιστοσελίδα φιλοξενείται σε servers του εξωτερικού! 

H πρόταση της AWS με το CloudFront λύνει τα χέρια στο Content Delivery Network (CDN)

Το Amazon CloudFront είναι μια Content Delivery Network (CDN) υπηρεσία  η οποία παρέχεται από την Amazon Web Services. Χρησιμοποιώντας ένα CDN, οι εταιρείες μπορούν να επιταχύνουν την παράδοση αρχείων στους χρήστες μέσω του Διαδικτύου, ενώ παράλληλα μειώνουν τον φόρτο στη δική τους υποδομή. Το CloudFront δηλαδή, έχει δημιουργηθεί με σκοπό να παρέχει υψηλή απόδοση, ασφάλεια και ευκολία. Με λίγα λόγια, είναι η λύση Content Delivery Network την οποία παρέχει η AWS και ενσωματώνεται με άλλα προϊόντα της.

Το CloudFront λειτουργεί ως κατανεμημένη κρυφή μνήμη για τα αρχεία, με θέσεις προσωρινής μνήμης σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνει τα αρχεία του χρήστη από την τοποθεσία προέλευσής τους και τοποθετεί τα αντίγραφα των αρχείων σε διαφορετικές θέσεις στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία. Με αυτόν τον τρόπο, το CloudFront επιταχύνει την πρόσβαση στα αρχικά αρχεία για τους τελικούς χρήστες.

  (Το CloudFront επιτρέπει στις εφαρμογές χωρίς διακομιστή να παρέχουν μια γρήγορη και χαμηλής καθυστέρησης εμπειρία στους τελικούς χρήστες, διασφαλίζοντας ότι τα στατικά μέρη της εφαρμογής τους φορτώνουν γρήγορα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι χρήστες του. Το CloudFront το επιτυγχάνει, ενώ επιτρέπει επίσης στους προγραμματιστές να πληρώνουν μόνο για ό,τι χρησιμοποιούν και να κλιμακώνουν τα συστήματά τους κατά παραγγελία. Αυτό είναι που κάνει το CloudFront ουσιαστικό μέρος ενός οικοσυστήματος χωρίς διακομιστή. )

Η εταιρία Pylones Hellas ακολουθώντας τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις και αξιοποιώντας την πάνω από 24 χρόνια εμπειρία της στο κλάδο της τεχνολογίας δίνει λύσεις σε όλες τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν στις ΙΤ ομάδες απλοποιόντας τις διαδικασίας ενός τμήματος πληροφορικής μιας επιχείρησης. Το AWS CloudFront μαζί με την έμπειρη υποστήριξη των ανθρώπων της Pylones, ως ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους “selected partners” της AWS στην Ελλάδα σίγουρα αποτελεί το καλύτερο συνδυασμό για ένα αξιόπιστο content delivery network!