Σε έκθεσή της για τις διαδικτυακές τραπεζικές απειλές, η Kaspersky Lab ενημερώνει ότι το malware που μπορεί να κλέβει χρήματα από τους χρήστες online τραπεζικών λογαριασμών έχει σημειώσει άνοδο. Από τις 19 Απρίλιου μέχρι και τις 19 Μαΐου, οι λύσεις της Kaspersky Lab απέκλεισαν 341.216 απόπειρες εγκατάστασης κακόβουλων προγραμμάτων αυτού του είδους στους υπολογιστές των χρηστών. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση 36,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Πάνω από το ένα τρίτο των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση από τραπεζικό malwareβρισκόταν στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Ιταλία. Αυτή η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με την έναρξη της περιόδου των διακοπών, κατά την οποία οι χρήστες χρησιμοποιούν ενεργά ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στοιχεία πληρωμών, για να πραγματοποιήσουν onlineαγορές κάθε είδους.

 

Στο παρακάτω διάγραμμα, απεικονίζεται ο παγκόσμιος χάρτης με βάση των αριθμό επιθέσεων από τραπεζικό malware, ανά χώρα.  

 

 

 

 

Κατά κανόνα, οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν να κλέψουν τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών των χρηστών, με τη βοήθεια εξειδικευμένων προγραμμάτων Trojan. Από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, το Zeus (Trojan-Spy.Win32.Zbot) αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά ως το πιο διαδεδομένο τραπεζικο Trojan. Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky Lab, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεπλάκη σε 198.200 επιθέσεις εναντίον πελατών onlinebanking. Περίπου 82.300 άνθρωποι δέχτηκαν επίθεση μέσω του Trojan-Banker.Win32.ChePro και του Trojan-Banker.Win32.Lohmys. Τα παραπάνω κακόβουλα προγράμματα εξαπλώνονται κυρίως μέσω spam email, με θέμα «Διαδικτυακές τραπεζικές χρεώσεις» (“Internetbankcharges”).

 

Οι επιθέσεις phishing αποτελούν μία ακόμα μέθοδο υποκλοπής τραπεζικών δεδομένων. Κατά την περίοδο που εξετάζει η έκθεση της Kaspersky Lab, οι λύσεις της εταιρείας απέτρεψαν 21,5 εκατομμύρια επιθέσεις αυτού του είδους. Σε ποσοστό σχεδόν 10% (περίπου 2 εκατομμύρια), οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών των χρηστών.

 

Επίσης, η συγκεκριμένη περίοδος σημαδεύτηκε από τις συνέπειες ενός γεγονότος που έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής. Πρόκειται για την ευπάθεια Heartbleed, η οποία εντοπίστηκε στη δημοφιλή «βιβλιοθήκη» κρυπτογράφησης OpenSSL. Το bug αυτό επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη μνήμη buffer ευπαθών συσκευών, όπως smartphones, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή servers. Η ευπάθεια Heartbleed δεν αφήνει κανένα ίχνος και ακόμα δεν είναι γνωστό τι είδους δεδομένα είχαν κλαπεί και ποιος είναι ο όγκος τους. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες που πραγματοποιούσαν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση της ευπαθους έκδοσης του OpenSSL, έχουν συστήσει στους πελάτες τους να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς τους και να παρακολουθούν στενά οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα.

 

«Η εμφάνιση του Heartbleed έδωσε το έναυσμα για μια σειρά από διαρροές δεδομένων κάθε είδους, σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη επηρέασε την κρυπτογραφική «βιβλιοθήκη» OpenSSL, η οποία χρησιμοποιείται σε διάφορα λογισμικά, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών λογισμικών», σχολίασε ο SergeyGolovanov, PrincipalSecurityResearcher της Kaspersky Lab. «Η απουσία μιας επίσημης ενημέρωσης της «βιβλιοθήκης» για αρκετές ώρες μετά τον εντοπισμό της ευπάθειας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εγκατάσταση της ενημέρωσης στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας των χρηματοοικονομικών οργανισμών, οδήγησε, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε διαρροή δεδομένων που σχετίζονταν με τραπεζικές συναλλαγές. ΓιΆ αυτό το λόγο, μπορούμε να αναμένουμε αύξηση των παράνομων συναλλαγών μέσα στους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε.

 

Η Kaspersky Lab δημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις online τραπεζικές απειλές, στο πλαίσιο των Intelligence Services που περιλαμβάνει η πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention. Η πλατφόρμα προσφέρει πολυεπίπεδη προστασία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και εμποδίζει τις online χρηματοοικονομικές απάτες. Το Kaspersky Fraud Prevention ενσωματώνει server components που εγκαθίστανται στο hardware των χρηματοοικονομικών οργανισμών, client εφαρμογές για τερματικά και εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λύση ασφάλειας της KasperskyLab που απευθύνεται σε  χρηματοοικονομικούς οργανισμούς είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική σελίδα του Kaspersky Fraud Prevention.