Με στόχο να συνεχίσουν την εγκληματική δράση τους παραπλανώντας ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, οι δράστες των λεγόμενων νιγηριανών απατών σκαρφίζονται νέες μεθόδους, πιο πειστικές και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις «θυμάτων» από τις λεγόμενες νιγηριανές απάτες είχαν μειωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της καλής ενημέρωσης που τυγχάνουν οι χρήστες του διαδικτύου.

Αναφορικά, σαν νιγηριανές απάτες θεωρούνται τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), που όλοι οι χρήστες του διαδικτύου έχουν λάβει κατά καιρούς, στα οποία αναφέρεται ότι είναι οι υπερτυχεροί ενός διαδικτυακού λόττο και έχουν κερδίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ (ή μεγάλες κληρονομιές και άλλα παρόμοια) και προκειμένου να παραλάβουν τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να αποστείλουν σε τρίτα άτομα, χρήματα, ώστε να καλυφθούν έξοδα φορολογίας, ανοίγματος λογαριασμών, προμήθειες μεταφοράς χρημάτων και άλλα πολλά.

Κάποιοι ανυποψίαστοι χρήστες πέφτουν θύματα και αποστέλλουν αυτά τα χρήματα, πλην όμως τα κέρδη του λόττο ή της κληρονομιάς είναι ανύπαρκτα. Θα αναφέρουμε ότι θύματα αυτού του είδους των απατών υπήρξαν αρκετά και στη χώρα μας. Ευτυχώς, μετά από μία μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης, το φαινόμενο αυτό φαίνονταν να είχε μειωθεί, αφού οι χρήστες του διαδικτύου «πονηρεμένοι» πλέον, δεν ενέδιδαν σε αυτά τα μηνύματα. Όμως οι δράστες, από την άλλη πλευρά, μη θέλοντας να χάσουν τα κέρδη που αποκόμιζαν, «βελτίωσαν» αυτού του είδους τις απάτες, κάνοντάς τις πιο πιστευτές και ρεαλιστικές.
Όταν λοιπόν έρχεται ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο ο παραλήπτης ενημερώνεται ότι είναι ο «υπερτυχερός» που κέρδισε τα εκατομμύρια ευρώ, οι δράστες αναφέρουν ότι προκειμένου να πειστεί ο «υπερτυχερός» ότι τα χρήματα όντως υπάρχουν και δεν πρόκειται για απάτη, μπορεί να έλθει να τα δει ο ίδιος και εν συνεχεία να ανοίξει λογαριασμό στη συγκεκριμένη χώρα (συνήθως Ισπανία, γι’ αυτό και τις απάτες αυτού του είδους τις συναντάμε και με την ονομασία «ισπανικό λόττο»), προκειμένου να κατατεθούν τα χρήματα.
Υπήρξαν θύματα στη χώρα μας, τα οποία πείστηκαν με αυτό το πρόσχημα και όντως ταξίδεψαν μέχρι την Ισπανία προκειμένου να δουν τα χρήματα. Φθάνοντας εκεί, τους ανέμενε ομάδα η οποία τους μετέφερε σε ειδικό μέρος, στο οποίο φυλάσσονται υποτίθεται τα χρήματα, τους έδειξε ειδική βαλίτσα στην οποία περιέχονταν αρκετά χρήματα (τα οποία προφανώς αποτελούν προϊόν προηγούμενων απατών), ενώ σε μερικές περιπτώσεις εδόθη στους παθόντες και μικρός αριθμός χαρτονομισμάτων, προκειμένου να επαληθεύσουν από μόνοι τους τη γνησιότητα αυτών. Μετά από αυτό, τα θύματα έχοντας πειστεί ότι πλέον δεν πρόκειται για απάτη, δίνουν στους δράστες ακόμα μεγαλύτερα ποσά, προκειμένου να τους κατατεθούν τα χρήματα που είδαν. Αυτή η αλλαγή του τρόπου δράσης φαίνεται να αποφέρει καρπούς στους δράστες, αφού τα θύματα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο.
Αυτό που πέτυχαν οι δράστες με αυτόν τον τρόπο, είναι αφενός μεν να επαναφέρουν στην επιφάνεια ένα εγκληματικό φαινόμενο το οποίο είχε μειωθεί δραστικά και αφετέρου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη που αποκόμιζαν από αυτό. Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε ότι τα παλαιότερα θύματα των νιγηριανών απατών απέστελναν συνήθως 4.000 έως 5.000 ευρώ το καθένα, πριν αντιληφθούν ότι πρόκειται για απάτη. Τώρα, με το νέο αυτό τρόπο, τα θύματα έχοντας πειστεί ότι τα κέρδη τους είναι υπαρκτά, αποστέλλουν πολύ περισσότερα χρήματα, τα οποία κυμαίνονται συνήθως στα 30.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου θύματα απέστειλαν μέχρι και 200.000 ευρώ! Βλέπουμε λοιπόν ότι τα ποσά είναι αρκετά μεγαλύτερα από αυτά που έδιναν τα θύματα με τον παλαιότερο τρόπο δράσης. Επίσης, θα αναφέρουμε ότι έχει πλέον βελτιωθεί αρκετά και η ποιότητα των κειμένων, τα οποία φαίνονται πλέον πιο αληθινά από ποτέ. Ο καθένας μας λοιπόν θα μπορούσε να πειστεί ότι όντως κέρδισε ή κληρονόμησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (αφού το είδε και με τα ίδια του τα μάτια) και εν συνέχεια εισέρχεται σε ένα συνεχή κύκλο προβλημάτων, τα οποία εμφανίζονται και ακυρώνουν την παραλαβή των χρημάτων, για τη λύση των οποίων απαιτείται φυσικά αποστολή και άλλων χρημάτων από την πλευρά του θύματος. Τα θύματα λοιπόν στέλνουν συνεχώς χρήματα στους δράστες (οι οποίοι συνεχώς επινοούν προβλήματα στην παράδοση του κερδηθέντος ποσού), μέχρι να αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι όντως έχουν εξαπατηθεί και ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραλάβουν το υπέρογκο χρηματικό ποσό. Το φαινόμενο αυτής της απάτης έχει πλέον επανέλθει στο προσκήνιο, τα θύματα αυξάνονται και στη χώρα μας, ενώ οι δράστες αντλούν πλέον πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά.
Ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί το σύνολο των χρηστών από τους νέους αυτούς τρόπους δράσης των απατεώνων, είναι να ενημερωθεί, ώστε όταν θα λάβει κάποιο παρόμοιο μήνυμα να γνωρίζει την εξέλιξή του και όχι μόνο να μην ενδώσει, αλλά ούτε καν να απαντήσει. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος χρήστης του διαδικτύου λάβει κάποιο τέτοιο μήνυμα, θα πρέπει να το αγνοήσει τελείως και να γνωρίζει ότι εφόσον απαντήσει και – ακόμα χειρότερα – αποστείλει χρήματα ή μεταβεί στο εξωτερικό προκειμένου να τα δει, θα εισέλθει σε ένα συνεχή κύκλο, όπου θα αποστέλλει συνεχώς χρήματα, χωρίς όμως ποτέ να παραλάβει το κερδηθέν ποσό. Προσοχή λοιπόν στους επιτήδειους δράστες, οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο δημιουργικοί, προκειμένου να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου και να αποσπάσουν από αυτούς τεράστια χρηματικά ποσά.

Του Παναγιώτη Κικίλια
Στέλεχος της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος