Το νεοσύστατο Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας διοργάνωσε την πρώτη ενημερωτική ημερίδα της πρωτοβουλίας  Cybersecurity for Society, η οποία είχε θεματικό τίτλο “Ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας, για την κοινωνία”.

Η ημερίδα που ήταν ανοιχτή και ελεύθερη για το κοινό, διεξήχθη την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων, που διοργανώνονται με σκοπό, τόσο να ενισχυθεί η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, όσο και να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων μερών, που αποβλέπουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου που θα επιτρέπει σε όλους να αξιοποιήσουν χωρίς κινδύνους τα οφέλη που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν θέματα δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και πρακτικών από ειδικούς ευρωπαϊκών οργανισμών, εκπροσώπους της Πολιτείας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και έμπειρα στελέχη του κλάδου της  κυβερνοασφάλειας. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη βελτίωσης των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.

Η κα Στέλλα Τσιτσούλα, πρόεδρος του  Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, άνοιξε την εκδήλωση αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση όσων αφορά στις δεξιότητες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ ο Δρ. Δημοσθένης Οικονόμου, επικεφαλής του Capacity Building Unit, ENISA, παρουσίασε λεπτομέρειες για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο  Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA). Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κος Ιωάννης Πανολίας, αναφέρθηκε στην Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων, την εθνική μας πολιτική που υλοποιεί αυτό το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο, σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων. Τον ακαδημαϊκό κόσμο εκπροσώπησε ο Δρ. Χρήστος Ξενάκης, καθηγητής κυβερνοασφάλειας του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος ανέλυσε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που προσφέρει η ανώτατη εκπαίδευση σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την  συζητήσεις από κορυφαία στελέχη του κλάδου κυβερνοασφάλειας, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα, τακτικές και συμβουλές ανάπτυξης των δεξιοτήτων σχετικών με το αντικείμενο.

Η πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει συμπεριληφθεί στις αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεις του «Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας» https://cybersecuritymonth.eu/countries/greece/enhancing-cybersecurity-skills-and-capabilities-for-society.

Επίσης, υποστηρίζεται από σημαντικούς υποστηρικτές και συνεργάτες όπως οι: EY, Huawei, Microsoft, Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας, ISC2 Hellenic Chapter (ο μεγαλύτερος οργανισμός πιστοποιημένων επαγγελματιών Information Security), Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Women 4 Cyber (Greek chapter).

Την επικοινωνιακή κάλυψη της δράσης υποστήριξαν οι οργανισμοί ενημέρωσης: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Capital.gr, IT Security Professional, Netweek και ICT Plus.

Περισσότερες πληροφορίες για το όραμα, για τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές δράσεις της πρωτοβουλίας “Cybersecurity for Society” είναι διαθέσιμες στο: https://cybersecurity4society.eu

 


Σχετικά με την πρωτοβουλία “Cybersecurity for Society

Η “Cybersecurity for Society” αποτελεί μια πρωτοβουλία του νεοσύστατου Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (Hellenic Cybersecurity Institute). Στόχος της η διοργάνωση μιας σειράς ενημερωτικών ημερίδων που θα αποτελέσουν ένα πεδίο διαλόγου που αποσκοπεί να φέρει σε επαφή έμπειρα στελέχη του κλάδου της κυβερνοασφάλειας με το ευρύ κοινό, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και γνώσεων, πάνω σε θέματα που άπτονται της βελτίωσης των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας. Οι ημερίδες θα διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με ελεύθερη  συμμετοχή για το κοινό.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://cybersecurity4society.eu