Neil Patel,
Διευθυντής European Marketing και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης, 
DLink Europe

Ο κόσμος βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην τεχνολογία, η οποία διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους. Με τόσες πλευρές της καθημερινότητας να υποστηρίζονται με ψηφιακά μέσα, η τεχνολογία που περιλαμβάνει υψηλή τεχνολογία ώστε να λειτουργήσουν, όπως για παράδειγμα τα τσιπάκια ημιαγωγών, είναι πραγματικά εγγενής σε κάθε διάσταση της οικονομίας σήμερα. Βασικό πρόβλημα, φυσικά, αποτελεί η σε παγκόσμια κλίμακα τρέχουσα σημαντική έλλειψη τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η απαίτηση για υπηρεσίες αυξήθηκε ραγδαία, ενώ οι συχνές περιπτώσεις καθυστερήσεων μεταφοράς και παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, εμπόδισαν την ικανότητα αρκετών εταιρειών να ανταποκριθούν με την προσφορά.

Η έλλειψη συνεχίζει να επηρεάζει πολλούς κλάδους, από αυτοκινητοβιομηχανίες έως και τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως διανύουν μία αρκετά δύσκολη περίοδο, που έχει ως συνέπεια τις εκτεταμένες περικοπές στην παραγωγή και την απώλεια εσόδων. Σύμφωνα με αναλυτές, διανύουμε το χειρότερο σημείο της κρίσης αυτής και οι ελλείψεις αναμένεται να συνεχιστούν και το 2022, με αργές και σταδιακές βελτιώσεις. Ωστόσο, η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς δε θα επέλθει μέχρι το 2023.

Καταλύτες στη χάραξη πορείας για την επόμενη χρονιά θα είναι η υπομονή και ο μελλοντικός προγραμματισμός, προκειμένου οι εφοδιαστικές αλυσίδες να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο σταθερές και η παραγωγή, η μεταφορά και η παράδοση προϊόντων να αντιμετωπίσουν λιγότερες διακυμάνσεις. Επιπλέον, με τόσες νέες και εντυπωσιακές τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων του Wi-Fi 6 και του 5G, οι συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών θα καταστούν πολύτιμες, ώστε οι τεχνολογίες αυτές να αξιοποιηθούν, όχι μόνο από καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλά και στο μελλοντικό σχεδιασμό της αστικής ψηφιακής υποδομής.

Με γνώμονα την καλύτερη κατανόηση του τι να αναμένουμε με τη νέα χρονιά, ακολουθούν οι τέσσερις πιο σημαντικές προβλέψεις μου για το 2022.

  1. Αρχικά, θα υπάρξει μιας συνεχής έλλειψη εξαρτημάτων και αύξηση τιμών

Όπως αναφέρθηκε, η έλλειψη εξαρτημάτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στον κλάδο της τεχνολογίας, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση κι άλλους τομείς. Σαν αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην παραγωγή, οι μεταπωλητές πρέπει να διπλασιάσουν ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν τις παραγγελίες τους σε πολλαπλούς προμηθευτές, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την πίεση στην προσφορά. Οι κατασκευαστές τσιπ και εξαρτημάτων έπρεπε να αυξήσουν τα κόστη παραγωγής, όπως για παράδειγμα η TSMC που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2021 την αύξηση των τιμών των τσιπ κατά περίπου 20%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών το 2022.

  1. Θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσουμε το τοπίο του κλάδου των τσιπ

Κορυφαίοι παίκτες της αγοράς στην παραγωγή τσιπ εξακολουθούν να είναι η Taiwan’s Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, οι οποίες συνολικά ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς κατασκευής ημιαγωγών. Άλλοι κατασκευαστές που βρίσκονται σε άλλες χώρες, όπως η Intel στις ΗΠΑ, διπλασιάζουν την παραγωγή τσιπ προκειμένου να διευκολυνθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σημαντικές δυνάμεις της βιομηχανίας προσπαθούν να ενισχύσουν την προφορά με εκτεταμένη παραγωγή, ενώ οι κυβερνήσεις κατευθύνονται προς την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο, με στόχο την αύξηση της τοπικής παραγωγής.

  1. Το Wi-Fi 6 και το Wi-Fi 6E θα εξελιχθούν

Τον Ιούνιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OJEU) την Εκτελεστική Απόφαση C (2021) 4240, καθιστώντας διαθέσιμα επιπλέον 480 MHz φάσματος στη ζώνη των 6 GHz για Wi-Fi, σχεδόν διπλασιάζοντας το συνολικό ποσό του φάσματος για Wi-Fi. Η είσοδος του Wi-Fi 6E αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη του Wi-Fi και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής αξίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο προχωράμε στο 2022, οι επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα ενισχυθούν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιβραδύνουν την πρόοδο τους.

  1. Υιοθέτηση του 5G σε κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές

Οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2025, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό συνδρομητών internet από κινητές συσκευές στα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Groupe Speciale Mobile Association (GSMA). Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να δούμε σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την επόμενη χρονιά, ώστε να υποστηρίξουν την τεχνολογία και τις συσκευές 5G. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αυξημένες επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, όπου η συνδεσιμότητα ήταν ελλιπής στο παρελθόν. Δεδομένου ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τον τεχνολογικό τομέα, είναι πιθανό οι επενδύσεις αυτές να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Όμως, η κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο κλάδος είναι αδιαμφισβήτητη.

Το 2022 συνδέσου με D-Link

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ελλείψεις, αυξήσεις τιμών, καθώς και παρατεταμένους χρόνους παράδοσης προϊόντων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η D-Link θα εργαστεί ώστε να διατηρήσει μία σταθερή και ανεπηρέαστη εφοδιαστική αλυσίδα μέσω των εκτεταμένων καναλιών παράδοσης που διαθέτει, καθώς και του δυναμικού συντονισμού και της συνεργασίας με συνεταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και καταναλωτές. Η D-Link δεσμεύεται στην άμεση ανταπόκριση και γι’ αυτό ενθαρρύνει τους καταναλωτές και τους συνεργάτες της να επικοινωνήσουν μαζί της όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να συνεργαστούν για την εκπλήρωση επιχειρηματικών αναγκών και για την επίτευξη στόχων με όσο το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο.