Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια αλματώδης αύξηση των παρόχων υπηρεσιών Επιχειρησιακής Συνέχειας παγκοσμίως, μια τάση που είναι προφανές ότι μας έχει αγγίξει και στην Ελληνικό Επιχειρηματικό περιβάλλον.

Είναι λογικό κάθε παίκτης να θέλει και να προσπαθεί να πάρει το μερίδιό του στην τοπική αγορά, καταβάλλοντας προσπάθειες να πείσει τους δυνητικούς πελάτες ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Αυτό πολλές φορές φυσικά, απέχει από την πραγματικότητα ή καλύτερα δεν είναι απολύτως αληθές δεδομένου ότι το αντικείμενο της Επιχειρησιακής Συνέχειας είναι τεράστιο με πολλές και διαφορετικές ερμηνείες, τις οποίες εδώ θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όφελος των εταιριών που αναζητούν έναν έμπιστο συνεργάτη για να υλοποιήσουν ένα πλήρες Σύστημα Διοίκησης Επιχειρησιακής Συνέχειας.

Η Επιχειρησιακή Συνέχεια είναι ακριβό σπόρ : ΛΑΘΟΣ

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πλήρους Συστήματος Επιχειρησιακής Συνέχειας δεν είναι σε καμία περίπτωση ακριβή διαδικασία,  πόσο μάλλον που στην Ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν πλέον προτάσεις οι οποίες ταιριάζουν στο διαθέσιμο budget των εταιριών που θέλουν ένα σχέδιο δράσης κι ένα αναλυτικό roadmap για το σημείο ωριμότητας που επιθυμούν να φτάσουν. Αν σε αυτή τη θεώρηση προσθέσουμε και τα μεγάλα κέρδη από τα έκτακτα περιστατικά που τελικά αποφεύγει ή καταφέρνει να μειώσει δραστικά τον οικονομικό αντίκτυπο που θα είχαν για την εταιρία, τότε μάλλον το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Οποιοσδήποτε μπορεί να χτίσει ένα σύστημα BCM : ΛΑΘΟΣ

Όπως με όλα τα αντικείμενα εξειδίκευσης, έτσι και η Επιχειρησιακή Συνέχεια απαιτεί γνώση και πραγματική εμπειρία υλοποίησης σε κάθε διαφορετικό περιβάλλον και κάθε διαφορετική κουλτούρα. Με τον ίδιο τρόπο που ένας καρδιοχειρούργος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιον οφθαλμίατρο, παρότι και οι δύο είναι γιατροί, έτσι και ένας σύμβουλος Επιχειρησιακής Συνέχειας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα σύμβουλο π.χ. επικοινωνίας.

Χρειάζομαι σύμβουλο BCM με γνώση του κλάδου μου : ΛΑΘΟΣ

Δεδομένου ότι  το κάθε Σύστημα Επιχειρησιακής Συνέχειας πρέπει να δημιουργηθεί εξ αρχής για κάθε πελάτη έτσι ώστε να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις δικές του ανάγκη, η γνώση του εσωτερικού περιβάλλοντος και του αντικειμένου είναι κάτι που κατακτάται μέσα από τη βιωματική διαδικασία του Business Impact Analysis και του Risk Assessment, όπου και αναδεικνύονται τα κρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες του πελάτη και πιστέψτε με συνήθως δεν είναι τα προφανή.

Το Business Continuity απαιτεί πολλούς εσωτερικούς πόρους : ΛΑΘΟΣ

Σήμερα ζούμε στην εποχή των υπηρεσιών και συνεργασιών, οπότε δεν αποτελεί φαντάζομαι έκπληξη να πούμε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα για BCaaS ή αλλιώς Business Continuity as a Service και δεν εννοούμε μόνο το παραδοσιακό Disaster Recovery αλλά κάθε λειτουργία που αφορά στη διατήρηση της Επιχειρησιακής Συνέχειας σε ένα οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι δε χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε αν θα χρειαστεί να τοποθετήσετε άτομα πλήρους απασχόλησης να διαχειριστούν το αντικείμενο του Business Continuity, αλλά μπορεί να σας παρέχεται όλη η υλοποίηση, η συντήρηση και η ανανέωση του σχεδιασμού από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο Business Continuity που δύναται να σας υποστηρίξει έμπρακτα με αυτό το εξειδικευμένο μοντέλο υπηρεσίας.

Το Business Continuity είναι πλέον ανάγκη : ΑΛΗΘΕΙΑ

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το Business Continuity σαν υπηρεσία στον Ελληνικό χώρο, οι περισσότερες εταιρίες θεώρησαν ότι ήταν μια πιθανή πολυτέλεια, εκτός από αυτές που κάποιο κανονιστικό πλαίσιο (βλ. Τράπεζες, Τηλεπικοινωνίες, Ασφάλειες κλπ) . Το τοπίο έχει πλέον εντελώς διαφοροποιηθεί, μιας και οι εταιρίες έχουν όλες αντιληφθεί τη σημασία του να είσαι προετοιμασμένος για έκτακτα περιστατικά και κρίσεις, έτσι ώστε να καταφέρνουν να επιβιώνουν, ειδικά στην εποχή της Οικονομικής Κρίσης που οι κίνδυνοι τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί δραματικά.

Η πιστοποίηση κατά ISO22301:2012 δεν είναι απαραίτητη : ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι δεδομένο ότι όταν ένας οργανισμός έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός Συστήματος Διοίκησης Επιχειρησιακής Συνέχειας, είναι πλέον πολύ κοντά σε μια πιστοποίηση κατά ISO22301:2012. Αυτό όμως δεν καθιστά και την πιστοποίηση ανάγκη, παρά έγκειται στη στρατηγική του οργανισμού που μπορεί να επιλέξει τη μή πιστοποίηση για δικούς του λόγους.  Ασφαλώς και η πιστοποίηση αποτελεί μια διαβεβαίωση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συνεργάτες, μετόχους ότι η εταιρία αντιμετωπίζει τις πιθανές απώλειες από διακοπή εργασιών πολύ σοβαρά, παρόλα αυτά το τονίζουμε, δεν είναι αναγκαία αν η διοίκηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτή. Απαραίτητη παραμένει μόνο η ορθή και δοκιμασμένη υλοποίηση του Συστήματος Διοίκησης Επιχειρησιακής Συνέχειας, έστω και αν δεν προχωρήσουμε σε πιστοποίηση ISO.

Μπορώ να το υλοποιήσω  σε βάθος χρόνου : ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί όλο το Σύστημα Διοίκησης Επιχειρησιακής Συνέχειας σε μια φάση, μπορούμε ασφαλώς να σπάσουμε το χρόνο υλοποίησης, έχοντας όμως πλήρως κατανοήσει πως ότι χτίζουμε κάθε στιγμή, πρέπει να συντηρείται, να δοκιμάζεται και να επικαιροποιείται διαρκώς μέχρι και την ολοκλήρωση της υλοποίησης, οπότε και πλέον συντηρούμε και επικαιροποιούμε το σύνολο του Συστήματος Διοίκησης Επιχειρησιακής Συνέχειας (BCMS)

Τα σενάρια δεν βοηθάνε στο σχεδιασμό : ΑΛΗΘΕΙΑ

Η εποχή που η Επιχειρησιακή Συνέχεια στηριζόταν σε πλάνα ανάλογα με τα πιθανά σενάρια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον όλοι οι οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει ότι ο σχεδιασμός με βάση τον αντίκτυπο που έχει ένα διασπαστικό συμβάν είναι η ορθή και πρακτική αντιμετώπιση, αλλιώς οι εταιρίες χρειάζονται ένα στρατό υπαλλήλων για τη συντήρησή τους.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι πλέον είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να συνεργαζόμαστε με εταιρίες συμβούλων που έχουν πραγματική εμπειρία σε Ελλάδα κι εξωτερικό, και προσθέτουν ουσιαστική αξία στην επιχείρηση.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για τη μη λήψη των απαραίτητων  μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας της επιχείρησης μας και σίγουρα ο οφείλουμε στους μετόχους και όλους όσους σχετίζονται με τον οργανισμό να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται για τη διασφάλιση της επιχείρησης μας.

 

John Zeppos, FBCI
Managing Director Resilience Guard GmbH
John.zeppos@resilienceguard.ch