Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που γιορτάζεται κάθε 1η Τρίτη του Φεβρουαρίου και ενημερώνει γονείς και παιδιά για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, αλλά παρέχει συμβουλές για την ασφαλέστερη πλοήγηση σε αυτόν.

Ο ρόλος των γονέων είναι απαραίτητος για την προστασία των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου, σε ένα όλο και πιο σύνθετο ψηφιακό περιβάλλον. Σημαντική είναι η συζήτηση για τη διαδικτυακή ζωή, τα ενδιαφέροντα του παιδιού, αλλά και τις δικές του απόψεις και γνώσεις πάνω στο θέμα. Επίσης, ο έλεγχος των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας και ασφάλειας των λογαριασμών, με τη χρήση διπλής επαλήθευσης και σύνθετων κωδικών πρόσβασης συμβάλει στην προστασία των παιδιών. Οι γονείς προτρέπονται να ελέγχουν και τη λίστα φίλων, να συζητούν για τους κινδύνους της διαρροής προσωπικών δεδομένων και να αποφεύγουν άγνωστους συνδέσμους (links). Χρήσιμη είναι, επίσης, η εγκατάσταση εφαρμογών γονικού ελέγχου για μικρά παιδιά. Τέλος, ενθαρρύνεται η ανοικτή επικοινωνία και η αντιμετώπιση προβλημάτων με ψυχραιμία, συλλέγοντας στοιχεία και ζητώντας βοήθεια από ειδικούς και τις αρμόδιες αρχές, όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε περίπτωση έκθεσης σε κίνδυνο.

Αντίστοιχα, οι μικροί χρήστες πρέπει να είναι ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους του διαδικτύου και να γνωρίζουν πως μπορούν να προστατευτούν από αυτούς. Προτρέπεται να τηρούνται οι ίδιοι κανόνες στο διαδίκτυο όπως και στην πραγματική ζωή, ενώ συνιστάται η κοινοποίηση των διαδικτυακών τους κινήσεων με τους γονείς. Σημαντικός είναι, επίσης, ο έλεγχος των ρυθμίσεων ασφαλείας και ιδιωτικότητας των λογαριασμών, με τη χρήση ασφαλών κωδικών και την ενεργοποίηση της διπλής επαλήθευσης. Επιπλέον, επισημαίνεται η αποφυγή ανάρτησης προσωπικών στοιχείων και φωτογραφιών, καθώς και ο έλεγχος των φίλων στους εκάστοτε λογαριασμούς. Εκτός από την αποφυγή ανοίγματος μηνυμάτων και συνομιλιών με αγνώστους, ενθαρρύνεται και η άμεση ενημέρωση των γονέων σε περίπτωση αίσθησης κινδύνου, αιτήματος για προσωπικές φωτογραφίες ή ακόμα και συνάντησης με αγνώστους.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, έχει ξεκινήσει από πέρσι τις δράσεις του με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Οι δράσεις της πρωτοβουλίας Cybersecurity for Society, που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2023, έφεραν το κοινό σε επαφή με ειδικούς του κλάδου, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους σχετικών φορέων, αλλά και στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων της αγοράς και τόνισαν την ανάγκη εξέλιξης του κλάδου της κυβερνοασφάλειας και ενημέρωσης του κοινού για αυτόν. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της πρωτοβουλίας είναι διαθέσιμες στο: https://cybersecurity4society.eu

Επιπλέον έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων για τις πιθανές παγίδες του διαδικτύου, αλλά και στην ασφαλή χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και μαθητές.

Στο ίδιο πλαίσιο και στηρίζοντας την δέσμευσή του να αναπτύξει τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας στηρίζει ενεργά το Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας που διοργανώνεται φέτος το Μάρτιο από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ έχει και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά, έχει στόχο να φέρει μαθητές λυκείου σε επαφή με τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, αλλά και να συμβάλει στη στελέχωση της Εθνικής Ομάδας που εκπροσωπεί κάθε χρόνο τη χώρα στο European Cybersecurity Challenge (ECSC). Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό είναι ανοικτές έως και τις 23 Φεβρουαρίου 2024.Οι ενδιαφερόμενοι καθηγητές και μαθητές μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον μαθητικό διαγωνισμό, τους όρους και τις αιτήσεις συμμετοχής στο:

https://ecsc.gr/index.php/panellhnios-mathitikos-diagonismos-kybernoasfaleias/