Είναι εντυπωσιακό να αναλογιστεί κανείς το πως η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις ηλεκτρονικές συσκευές που μας περιβάλλουν. Ο αριθμός των συσκευών που διαχειριζόμαστε μέσω cloud αυξάνεται σταθερά και δε δείχνει σημάδια κάμψης. Συσκευές όπως λάμπες, οικιακές συσκευές και άλλες τεχνολογίες της καθημερινότητας, είναι πλέον διαχειρίσιμες εξ αποστάσεως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 

Partnernet
www.partnernet-ict.com

 

 

 

Οι λύσεις που προφέρει η Grandstream δεν διαφέρουν και πολύ. Χάρη στο Grandstream Device Management System, μία λύση της Grandstream μπορεί να διαμορφωθεί, να παρακολουθηθεί και να διορθωθεί μέσω του cloud. Το UCM RemoteConnect πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως διαχείριση της σειράς IP PBXs UCM6300, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα για εργασία εξ αποστάσεως.

Βασικά χαρακτηριστικά του UCM RemoteConnect

Το UCM RemoteConnect είναι ένα ισχυρό εργαλείο για κάθε εκπρόσωπο της Grandstream, που το προσφέρει. Επεκτείνει το οικοσύστημα του UCM6300 με δύο σημαντικές λειτουργίες, το UCM6300 series cloud management και το NAT Firewall σε UCM6300 για εξ αποστάσεως χρήστες. Μαζί, τα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν δυνατή τη διαχείριση του cloud για μία ολόκληρη σειρά λύσεων της Grandstream. Για τον διαχειριστή ή τον IT manager, κάτι τέτοιο βοηθά στον εκσυγχρονισμό τόσο της διαδικασίας τροφοδοσίας και ανάπτυξης μίας λύσης Grandstream, όσο και της διαχείρισης της. Για να ξεκινήσει κανείς να δουλεύει με το UCM RemoteConnect πρέπει αρχικά να δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Grandstream Device Management System, κάτι που μπορεί να γίνει στο GDMS.Cloud.

Εγγραφή ενός UCM6300 IP PBX

Μόλις έχετε δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Grandstream Device Management System, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο UCM RemoteConnect και να χρησιμοποιήσετε το UCM6300 series IP PBXs. Περιηγηθείτε στο αριστερό κάθετο μενού, στον πίνακα ελέγχου GDMS, και πιέστε στο πλήκτρο “UCMRC”. Θα εμφανιστούν τρεις επιλογές.

  • UCM Device – Add, configure, and manage UCM6300 IP PBXs.
  • UCM Backup – Backup UCM διαμορφώσεις για την διασφάλιση εύκολων ανατροπών κάθε UCM6300 IP PBX.
  • Call Quality – Καταγραφή της ποιότητας κλήσεων των απομακρυσμένων VoIP συσκευών που χρησιμοποιούν το UCM RemoteConnect NAT firewall traversal για να συνδεθούν σε ένα κεντρικό UCM6300 IP PBX.

Σε αυτήν την ενότητα, θα μελετήσουμε τις πρώτες δύο επιλογές, UCM Device και UCM Backup. Η προσθήκη ενός UCM6300 IP PBX μπορεί να γίνει εύκολα, είτε μεμονωμένα ή μαζικά. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητα, το όνομα της συσκευής, η διεύθυνση MAC, ο αρχικός κωδικός, καθώς και ο επιθυμητός ιστότοπος. Η διεύθυνση MAC ενός UCM μπορεί να εντοπιστεί είτε στην ετικέτα της συσκευής, ή στο web GUI του UCM στην κατηγορία System Status > System Information > Network page. Ο αρχικός κωδικός του UCM είναι ο τυχαίος πρωτότυπος κωδικός που κάθε UCM6300 IP PBX διαθέτει και μπορεί να εντοπιστεί στο LCD του UCM ή στην ετικέτα του. Μόλις ολοκληρώσετε με αυτές τις πληροφορίες, πρέπει να επιλεχθεί ένας ιστότοπος GDMS για να συσχετιστεί με το IP PBX. Ο “ιστότοπος” είναι η μέθοδος του GDMS να μαζικοποιεί τις συσκευές της Grandstream και να τις οργανώνει.

Λειτουργία, διαμόρφωση και διαχείριση ενός UCM6300 UCM IP PBX

Τώρα που το UCM6300 IP PBX σας είναι εγγεγραμμένο στο UCM RemoteConnect και οργανωμένο σε έναν ιστότοπό σας, θα μπορείτε να το δείτε, να το διαμορφώσετε και να το διαχειριστείτε. Μέσω του εικονιδίου του UCM Device στο GDMS, όποιος το εγκατέστησε θα μπορεί να δει όλα τα UCM6300 που έχουν εγγραφεί στο UCM RemoteConnect. Βλέποντας το συγχρονισμένο UCM6300 του GDMS κάτω από το εικονίδιο του UCM Device, η πλειοψηφία των επιλογών διαχείρισης βρίσκονται κάτω από την επιλογή “Options” για κάθε UCM IP PBX. Η πρόσβαση στο UCM, η αυτοματοποίηση των ενημερώσεων του υλικολογισμικού, η προβολή των αναφορών χρήσης, η επανεκκίνηση, η δημιουργία αντιγράφου της τρέχουσας διαμόρφωσης, η ανάκτηση των διαμορφώσεων και η προβολή των στατιστικών ποιότητας των κλήσεων, είναι όλα προσβάσιμα από εδώ.

Η διαχείριση και η διαμόρφωση ενός UCM6300 μέσω του UCM RemoteConnect είναι μία πολύ βατή διαδικασία από εδώ και πέρα. Μέσω του UCMRC menu και του εικονιδίου UCM Device, επιλέγετε το UCM στο οποίο θέλετε να έχετε πρόσβαση, αφού το προσθέσετε στο UCM RemoteConnect. Στο παράθυρο που αναγράφει Edit Device, μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα Personal URL, ή ένα Custom Domain για να έχετε πρόσβαση εξ αποστάσεως. Η πρώτη επιλογή επιτρέπει στον διαχειριστή την προσαρμογή του αρχικού μέρους του URL του UCM, .b.gdms.cloud. Αν επιλεγεί το Custom Domain, ο διαχειριστής μπορεί, να εισαγάγει ένα πλήρες URL, ως προσαρμοσμένη διεύθυνση του server, να διαμορφώσει τα private keys και το πιστοποιητικό. Μόλις γίνουν αυτά, μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στο UCM IP PBX μέσω της επιλογής login στο εικονίδιο του UCM Device. Μόλις πιεστεί το πλήκτρο, ένας νέος ιστότοπος θα ανοίξει με τη σελίδα web UI login του UCM, η οποία μπορεί να γίνει προσβάσιμη στη συνέχεια μέσω των τυπικών στοιχείων του login.

Διαμόρφωση του NAT Firewall Traversal Feature του UCM RemoteConnect

Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό του UCM RemoteConnect είναι το ενσωματωμένο NAT Firewall Traversal. Το προσόν αυτής της λειτουργίας είναι εμφανές και ιδιαίτερα επιδραστικό για εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με εξ αποστάσεως χρήστες. Οι απομακρυσμένες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το NAT Firewall Traversal για να συνδεθούν σε ένα UCM6300 σαν να είχαν εγκατεστημένο ένα τηλέφωνο στο ίδιο LAN με το UCM. Αυτό επιτρέπει σε αυτόν που το εγκαθιστά ή στον IT Manager να διαμορφώσει και να διαχειριστεί τη συσκευή εύκολα, με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν για οποιαδήποτε συσκευή που θα βρίσκονταν μέσα στην εγκατάσταση επικοινωνίας. Το καλύτερο όλων είναι πως καταργεί την ανάγκη εγκατάστασης περίπλοκων VLANs και VPNs με σκοπό την απόκτηση ενός υβριδικού τοπικού (on-site) και απομακρυσμένου συστήματος. Χάρη σε αυτή τη λειτουργία, μια επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει μία εύχρηστη λύση επικοινωνίας μέσω cloud, με την προσαρμοστικότητα και τον έλεγχο μίας φυσικής συσκευής στο χώρο εργασίας.

Για να ξεκινήσει κανείς με το NAT Firewall Traversal του UCM RemoteConnect, ένας διαχειριστής θα πρέπει να προσθέσει το UCM6300 IP PBX που θα χρησιμοποιεί στο UCM RemoteConnect. Μόλις γίνει αυτό, ο διαχειριστής θα πρέπει να ανακτήσει τα παρακάτω από το UCM6300:

  1. Stun Address
  2. Public Address
  3. Public TLS Port

Αυτά μπορούν να βρεθούν κάνοντας login στο UCM web GUI είτε απευθείας, ή μέσω του UCM RemoteConnect, μετά στο Valued-added Features στο web GUI menu του UCM, και τέλος επιλέγοντας το UCM RemoteConnect. Τώρα που οι Stun Address, Public Address και Public TLS Port έχουν ανακτηθεί, ένας διαχειριστής μπορεί να ξεκινήσει τη διαμόρφωση των IP τηλεφώνων τους για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία NAT Firewall Traversal.

Διαμόρφωση ενός IP τηλεφώνου για τη χρήση του NAT Firewall Traversal

Ο ευκολότερος τρόπος διαμόρφωσης ενός IP τηλεφώνου για τη χρήση του NAT Firewall Traversal είναι μέσω του Grandstream Device Management System (GDMS). Ενόσω διαμορφώνεται μία εγκατάσταση και προστίθενται οι συσκευές της Grandstream στον ιστότοπο, ένας διαχειριστής IT μπορεί εύκολα να διαμορφώσει τις ρυθμίσεις του NAT Firewall Traversal. Μέσω του VoIP Account menu, επιλέξτε το SIP account. Εδώ μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος server, ενώ η UCM public address που διαμορφώθηκε νωρίτερα θα είναι διαθέσιμη ως SIP server option. Τώρα, αυτό μπορεί να ανατεθεί σε κάθε τηλέφωνο που έχει προστεθεί στο GDMS, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στο τηλέφωνο να συνδεθεί απευθείας με το UCM6300 series IP PBX μέσω του UCM RemoteConnect. Αυτό μπορεί να γίνει και για μία σειρά τηλεφώνων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως όταν διαμορφώνεται η διεύθυνση του server του UCM RemoteConnect στο τηλέφωνο, το σύστημα θα διαμορφώσει αυτόματα την SIP transport του τηλεφώνου ως TLS και ο STUN server θα διαμορφωθεί αυτόματα ως η διεύθυνση της υπηρεσίας TURN του UCM. Αν μια συσκευή δεν είναι συμβατή με το GDMS, δεν μπορεί να διαμορφωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και θα πρέπει να διαμορφωθεί χειροκίνητα για να χρησιμοποιήσει το UCM RemoteConnect.

Η διαμόρφωση μίας συσκευής που δεν είναι συμβατή με το GDMS για τη χρησιμοποίηση του UCM RemoteConnect και για να είναι εφικτή η εγγραφή στη συσκευή UCM6300 series, απαιτεί ορισμένα επιπλέον βήματα. Διαμορφώνοντας το IP τηλέφωνό σας, εισάγετε το UCM Public Address και το Public TLS Port για το SIP server, ρυθμίστε το NAT Traversal της συκευής σε STUN και διαμορφώστε το SIP transport της συκευής σε TLS. Η μικρότερη και η μέγιστη εκδοχή TLS για το τηλέφωνο θα πρέπει να ρυθμιστεί στην τιμή 1.2, για να υπάρξει επιτυχής σύνδεση. Τέλος, βεβαιωθείτε πως διαμορφώσατε το STUN server για το IP τηλέφωνο, ώστε να είναι ίδιο με τη STUN Address του UCM, που εγκαταστάθηκε νωρίτερα στο UCM RemoteConnect. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, η συσκευή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το UCM RemoteConnect για να δημιουργήσει μια σύνδεση και να εγγραφεί στο UCM IP PBX.

Τρέχουσα διαχείριση του UCM RemoteConnect

Με την προσθήκη του UCM6300 IP PBX στο UCM RemoteConnect και τις απομακρυσμένες συσκευές, και συνδεδεμένο στο UCM μέσω του NAT Firewall Traversal, το μόνο που μένει είναι η παρακολούθηση και η διαχείριση του UCM RemoteConnect. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων τόσο στο GDMS, όσο και στο UCM RemoteConnect, οι οποίες επιτρέπουν σε μία ομάδα IT να παρακολουθεί τα δίκτυά της και να αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την εμφάνισή τους. Το GDMS μπορεί να εγκαταστήσει μια ποικιλία αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων, οι οποίες διαθέτουν ένα διαφορετικό και προσαρμόσιμο σύστημα ανακοινώσεων. Μέσω του UCM RemoteConnect του GDMS, υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς στατιστικές αναλύσεις των κλήσεων, για κάθε εγγεγραμμένο NAT Firewall Traversal. Αυτό περιλαμβάνει συνολικό αριθμό κλήσεων, μέγιστο αριθμό ταυτόχρονων απομακρυσμένων χρηστών, είδη κλήσεων και πολλά άλλα.

Συνδυάζοντας τα καλύτερα από τις Cloud και On-Premise λύσεις

Το UCM RemoteConnect γεφυρώνει το κενό ανάμεσα σε μία on-premise λύση και μια cloud-based. Οι ομάδες IT μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία του συστήματος για να διαμορφώσουν, να διαχειριστούν και να παρακολουθήσουν τα UCM6300 series IP PBXs τους σε όλους τους ιστότοπους. Το NAT Firewall Traversal επιτρέπει στις απομακρυσμένες συσκευές να είναι συνδεδεμένες και εγγεγραμμένες σε ένα αντίστοιχο UCM. Χάρη στο γεγονός ότι τόση on-site τεχνολογία έχει γίνει διαχειρίσιμη μέσω cloud, δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει ότι οι εγκαταστάσεις επικοινωνίας μας προσαρμόζονται επίσης. Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να δοκιμάσετε το UCM RemoteConnect;