Η φιλοσοφία του Wi-Fi εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων στο χρήστη και υπόσχεται να απλοποιήσει την καθημερινή εργασιακή ρουτίνα σε αυτόματη διαδικασία, που δεν θα απασχολεί πλέον το μυαλό του χρήστη.

Πολλοί από εμάς είχαν ακούσει στο παρελθόν από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον «βρε αγόρι μου, τι τα θες τόσα καλώδια… όλα αυτά τα χρειάζεσαι; Έχεις κάνει το δωμάτιο κέντρο επιχειρήσεων. Τράβηξέ τα, γιατί πρέπει να σφουγγαρίσω».

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι κουβαλάμε αυτό το «ψυχολογικό τραύμα» από την ηλικία της εφηβείας. Οι κανόνες όμως άλλαξαν και έφτασε η ώρα να «πάρουμε το αίμα μας πίσω». Το επόμενο λοιπόν «big thing» στον τεχνολογικό κόσμο είναι ότι το ενσύρματο καλώδιο αλλάζει μορφή. Το νέο “καλώδιο” της επόμενης γενιάς είναι το Wi-Fi. Εδώ και μια δεκαετία κυριαρχεί ο όρος «Mobility», ο οποίος χαρακτηρίζεται από 3 μεγάλα πλεονεκτήματα. Ελευθερία κινήσεων, αποδέσμευση από τα καλώδια σε οποιοδήποτε χώρο και πληροφόρηση χωρίς ενσύρματη διασύνδεση. Οι χρήστες πλέον χρειάζονται ταχύτατη πληροφόρηση σε πρώτη ζήτηση. Το κινητό τηλέφωνο κέρδισε άξια την καθιέρωσή του, προσφέροντας ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Αναδρομή στην εξέλιξη
Η προηγούμενη δεκαετία άφησε το στίγμα της, αντικαθιστώντας το χάος των φτωχών σε χαρακτηριστικά χάλκινων καλωδίων τα οποία «περνούσαν» παντού, με τη γνωστή τεχνική της δομημένης καλωδίωσης. Ρωτήστε εγκαταστάτες και θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και σήμερα συναντούν τις γνωστές «μακαρονάδες» καλωδίων. Συνήθως καλούνται να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» προκειμένου να διεκπεραιώσουν ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα. Τελικά ακολουθούν τη λύση του Μ. Αλεξάνδρου. Χρησιμοποιώντας τον κόφτη τους και επιμέρους υλικό εξοπλισμό, καταφέρνουν να μετατρέψουν το χάος σε καλλιτέχνημα, ώστε να βάλουν τάξη στο καλωδιακό χάος και να συνεχίσουν μετά την κανονική εγκατάσταση υλικού. Μέσα στο παιχνίδι της μετάδοσης πληροφορίας εμφανίζονται η χωρητικότητα και η ταχύτητα, οι οποίες αλλάζουν το παιχνίδι της παγκόσμιας δικτυακής υποδομής. Η απόσταση εκμηδενίζεται και το διαδίκτυο μεγαλώνει σε σημείο να εξαντληθούν όλες οι πεπερασμένες διευθύνσεις της έκδοσης 4. Το Wi-Fi σε αυτό το στάδιο ακόμα «εκκολάπτεται», μέχρι την ημέρα που η πρώτη γενιά τηλεφωνικών συσκευών αποκτά αυτό το χαρακτηριστικό. Το GSM την ίδια στιγμή δίνει τη θέση του στις επόμενες γενιές δικτύων, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα μετάδοσης πληροφορίας. Μέχρι αυτό το χρονικό σημείο λοιπόν, το Wi-Fi υπάρχει, δουλεύει αλλά ακόμα δεν έχει αποκτήσει δύναμη. Είναι άλλωστε γεγονός πως οι συσκευές του 2000 ήταν δύσχρηστες και αργές. Ήταν χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία σύνδεσης του χρήστη σε ένα ασύρματο δίκτυο απαιτούσε τουλάχιστον ένα δίλεπτο μέσα από εκνευριστικά μενού – και όλα αυτά για να πάρει την ικανοποίηση ότι πήρε τα mails του στην καφετέρια ή στον καναπέ, χωρίς να ανάψει το φορητό υπολογιστή του.
Ένα όμορφο πρωινό λοιπόν η Apple, ξοφλημένη μέχρι τότε για πολλούς, ανακοινώνει ένα νέο τηλέφωνο. Το iPhone γεννιέται, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να συμβεί. Το τηλέφωνο αυτό εξελίσσεται συνέχεια, προσφέροντας ταχύτητα στο χρήστη και αυτόματη συνδεσιμότητα σε δίκτυα Wi-Fi. Μη θέλοντας να προκαλέσω πόλεμο στον εγκέφαλο του αναγνώστη, δεν θα γίνει αναφορά, σύγκριση συσκευών, πλατφόρμας, φιλοσοφίας χρήσης και όλων των γνωστών θεμάτων. Η επιλογή συσκευής είναι καθαρά προσωπικό θέμα και όλο αυτά τα περί Android, Windows Phone, RIM, Symbian, webOs, συνεργασιών κατασκευαστών για καλύτερες πλατφόρμες, αποτελούν ένα διαφορετικό θέμα.
Το σημαντικό γεγονός είναι ότι το iPhone «ξύπνησε» το γίγαντα της ασύρματης συνδεσιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε λοιπόν ένα ευχαριστώ σε όλους όσοι οραματίστηκαν και έχτισαν το τεχνολογικό αυτό θαύμα. To Android επίσης συνέβαλε στη βέλτιστη ανάπτυξη της τεχνολογίας, δίνοντας νέες διαστάσεις στις προγραμματιστικές ανάγκες τις εποχής.
Φτάνοντας στην τελευταία Cebit το Μάρτιο του 2010, συνειδητοποιήσαμε ότι οι τάσεις της παγκόσμιας αγοράς και η στροφή προς τις καινούριες τεχνολογίες έχουν ήδη μεταλλάξει το παγκόσμιο στερέωμα. Το Cloud computing είχε την τιμητική του σαν πρωταγωνιστική τεχνολογία. Οι περισσότερες λύσεις αξιοποιούν μελλοντικά το “σύννεφο” και εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά του, ώστε να προσφέρουν αξιοπιστία, ταχύτητα και λύσεις σε ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα. Η κοινωνική δικτύωση (social media and networking) παίρνει νέα διάσταση, καθώς διαμορφώνεται ως η νέα τάση στην επικοινωνία, ακόμα και σε εσωτερικά δίκτυα επιχειρήσεων, με σκοπό την εικονική διαπροσωπική σχέση. Το mobile web προκάλεσε αίσθηση, δίνοντας νέο νόημα στην απελευθέρωση του χρήστη από τα καλώδια και το γραφείο. Οι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα αύξηση της χωρητικότητας γραμμών δεδομένων, 5 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις υπάρχουσες υποδομές. Τα δε δίκτυα για τις κινητές συσκευές ως το 2013 θα γίνουν 60 φορές πιο ισχυρά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έκθεση παρουσιάστηκαν περίπου 40 μοντέλα κινητών συσκευών (tablets), με εφαρμογές που εκμεταλλεύονται στο έπακρο όχι μόνο μία οθόνη αλλά τα πλεονεκτήματα της συσκευής σε όλο το εύρος των εφαρμογών. Τα δίκτυα νέας γενιάς ενηλικιώνονται – και όπως φαίνεται σε λίγο καιρό όλος ο πλανήτης θα είναι ένα τεράστιο IP δίκτυο. Όλα τα επιμέρους δίκτυα σιγά σιγά φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, καθώς το IP ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο.

Τα πλεονεκτήματα για τον κάθε χρήστη
Το Wi-Fi λειτουργεί κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα δίκτυο. Ο κανόνας είναι απλός και χωρίς να το έχετε φιλοσοφήσει, ήδη όλοι το χρησιμοποιούμε και το λατρεύουμε. Σε επίπεδο υποδομών οι συνδέσεις point to point για μεταφορά πληροφορίας είναι πλέον γεγονός και κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Μικρό κόστος εγκατάστασης, συντήρησης και, το καλύτερο, οι συνδέσεις p2p προσπερνούν ακόμα και γεωγραφικές περιοχές οι οποίες δεν έχουν καλωδιακή δομή, αρκεί να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των γεωγραφικών σημείων τοποθέτησης.
Ο σύγχρονος εργαζόμενος έχει σήμερα τη δυνατότητα να είναι πάντα στο γραφείο του, ακόμα και όταν. δεν βρίσκεται στο χώρο του γραφείου. Οι σύγχρονες υποδομές σε συνδυασμό με τα έξυπνα κινητά, τις «ταμπλέτες» και τους φορητούς υπολογιστές προσφέρουν ένα πλήθος υπηρεσιών, με σκοπό να διευκολύνουν τις καθημερινές διαδικασίες και την ανάγκη για επικοινωνία. Ο χρήστης έχει πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όχι μόνο για να λαμβάνει τα μηνύματά του. Τα σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα του στέλνουν τα μηνύματα του αυτόματου τηλεφωνητή από το εσωτερικό νούμερο του γραφείου του, σε μορφή ηχητικού μηνύματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φαξ, τα οποία ο χρήστης μπορεί να τα βλέπει στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου. Το εσωτερικό του νούμερο τον ακολουθεί πλέον παντού. Ο ίδιος επιλέγει αν το κινητό του θα χτυπάει ταυτόχρονα όταν χτυπάει το εσωτερικό του γραφείου του μέσω VoIP. Επιπλέον μπορεί να προωθήσει την κλήση σε οποιοδήποτε άλλο γεωγραφικό νούμερο. Τέλος, μπορεί να καλεί μέσω του εταιρικού τηλεφωνικού κέντρου, εμφανίζοντας διαφάνεια κλήσης του γραφείου αντί του κινητού του. Η βίντεο διάσκεψη και η συνδιάσκεψη πραγματοποιούνται πλέον και μέσω του κινητού, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και τον πολύτιμο χρόνο ο οποίος απαιτείται για την πραγματοποίηση συσκέψεων σε διαφορετικές περιοχές.
Η τεχνολογία αυτή σήμερα επεκτείνεται και σε άλλες κατευθύνσεις. Ο χρήστης πλέον έχει προσωπικό online χώρο αποθήκευσης αρχείων σε απομακρυσμένο κόμβο ή στο «σύννεφο», δυνατότητα VPN και εταιρική πρόσβαση ανάλογα πάντα με την πολιτική τις εταιρείας. Η χρήση του Wi-Fi δεν σταματάει εκεί. Ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται ολοκληρωμένο κλειστό σύστημα παρακολούθησης μέσω του κινητού, σε υψηλή ευκρίνεια και να διαλέγει ανά πάσα στιγμή ποια ή ποιες κάμερες θα επιβλέπει, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Η χρήση βέβαια προσαρμόζεται και σε οικιακό περιβάλλον, με εφαρμογές που επιτρέπουν επιλογή μουσικής σε διαφορετικούς χώρους, έλεγχο έντασης, έλεγχο φωτισμού και πολλές άλλες εφαρμογές. Εκτός οικίας, η πληροφορία ακολουθεί πάντα το χρήστη με τις εφαρμογές GPS, οι οποίες πλέον παρέχουν πληροφορίες κίνησης, καιρικών συνθηκών ή ακόμα μετατρέπουν την οθόνη του κινητού σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όπου αποδίδονται πληροφορίες για επιχειρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Ανάλογα με το πού στρέφει το κινητό του, ο χρήστης μπορεί να βλέπει μέσα από την οθόνη τι βρίσκεται μπροστά του, πόσο μακριά είναι και ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον προορισμό του.

Οφέλη για επιχειρήσεις
Σε επίπεδο επιχειρήσεων, τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Σε περιβάλλοντα όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία, το Wi-Fi γίνεται απαραίτητο καθώς προσδίδει προστιθέμενη αξία στο δωμάτιο και στους χώρους στους οποίους είναι ενεργό. Η αντιμετώπιση της κάλυψης χώρου με ένα «ρουτεράκι» είναι απαρχαιωμένη, δεν αποδίδει και προκαλεί μια πρωτόγονη αντίληψη στα μάτια του πελάτη. Οι εκσυγχρονισμένες μονάδες άσχετα με το μέγεθος και τον αριθμό των δωματίων, δεν φοβούνται να επενδύσουν σε πολλαπλά σημεία εκπομπής με χαμηλή ένταση σήματος και να καλύψουν σωστά με πολύ καλή πυκνότητα όλους τους χώρους τους, ακόμα και το χώρο στάθμευσης και τις αποθήκες. Σε συνδυασμό δε με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, έχουν τη δυνατότητα να έχουν τηλεφωνία, δίκτυο για τους χρήστες, εταιρικό δίκτυο, κάμερες επίβλεψης χώρων και άλλους αισθητήρες. Όλα αυτά συνυπάρχουν με το δίκτυο Wi-Fi και ρυθμίζονται ανάλογα με την πολιτική της ξενοδοχειακής μονάδας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν το VoIP περιπλέκεται με το Wi-Fi, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Οι επιχειρήσεις με οπτική επαφή με ζεύξεις σημείου σε σημείο (point-to-point) απολαμβάνουν λύσεις διασύνδεσης σε υψηλή ποιότητα και με χαμηλό κόστος συντήρησης.
Σε επίπεδο παροχών το Wi-Fi αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους, καθώς μειώνει το κόστος συντήρησης δικτύου, ανακουφίζει τους συμμερισμένους κόμβους και παρέχει πλεονεκτήματα στους πελάτες του εκάστοτε δικτύου. Μια πολύ διαδεδομένη τεχνική που χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα, είναι το λεγόμενο «ξεφόρτωμα» κίνησης μέσω IP δικτύου. Η τεχνολογία (TDMoIP) στην ουσία ξεφορτώνει την TDM κίνηση δεδομένων μέσω Ethernet. Σε άλλες περιπτώσεις, μια συσκευή παρέχει στους χρήστες ενδυνάμωση του σήματος για το κινητό τηλέφωνο, σε σημεία όπου παρουσιάζεται απώλεια σήματος. Το πλεονέκτημα της συσκευής είναι πως προσφέρει στο χρήστη παροχή ποιοτικού σήματος, δημιουργώντας μία κυψέλη στο χώρο – ενώ ταυτόχρονα μπορεί να στέλνει την κίνηση δεδομένων μέσω IP δικτύου στον τελικό προορισμό. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ευεργετικό τόσο για το χρήστη όσο και για τον πάροχο, καθώς βοηθάει στη μεγιστοποίηση της χωρητικότητας του παρόχου και στη σωστή παροχή υπηρεσίας στον πελάτη. Για το VoIP, ο λόγος περιττός. Αναπτύσσεται και αυξάνεται συνέχεια, καθώς παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κλασικά δίκτυα τηλεφωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι πάροχοι υιοθετούν το γνωστό πλέον LTE. Σε επίπεδο υποδομών, δεν πρέπει να ξεχνάμε το Wi-max και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε επίπεδο συνδέσεων.

Η επόμενη μέρα
Η προηγούμενη παράγραφος μπορεί από μόνη της να αποτελέσει ολόκληρο βιβλίο. Η αναφορά στις τεχνολογίες δείχνει το πόσο σοβαρά δέχονται όλοι το νέο «ασύρματο καλώδιο» και πώς η εξέλιξη στους περισσότερους τομείς καταλήγει πλέον σε ασύρματη λύση. Η κουβέντα μας όμως δεν θα καταλήξει στο να συγκρίνει τεχνολογίες και να αναδείξει το νικητή. Δεν τίθεται θέμα νικητή και ηττημένου. Όλες οι τεχνολογίες αυτήν τη στιγμή κερδίζουν, καθώς μέρα με τη μέρα οδεύουν σε μια κοινή πορεία που θα εξελιχθεί σε ένα ενοποιημένο δίκτυο.
Μιλώντας για την εξέλιξη, η Wi-Fi Alliance και η Wireless Gigabit Alliance συμφώνησαν ήδη να εκμεταλλευθούν τη μπάντα των 60GHz και να προσφέρουν 10 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες. Δεδομένου ότι τα σημερινά ασύρματα δίκτυα εκπέμπουν στα 2.4 και 5GHz, φανταστείτε τις επιδόσεις του νέου ασύρματου κόσμου. Συγχρόνως, το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης επενδύει στην έρευνα του «έξυπνου φωτισμού». Εκμεταλλευόμενο τη νέα γενιά φωτισμού LED, προτείνει την αντικατάσταση του γνωστού Wi-Fi με Led lights. Η σύνδεση δηλαδή θα γίνεται με παλμό μέσω των φωτιστικών σποτ αντί με ραδιοσυχνότητα. Η τεχνολογία είναι σε πρωτότυπο στάδιο και ίσως ήδη αποτελεί ανερχόμενο δεδομένο στα επόμενα χρόνια. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση ότι η ασφάλεια του δικτύου αυξάνεται καθώς η εκπομπή περιορίζεται μέσα στο κτήριο και δεν διαπερνά τους τοίχους της εταιρείας. Την ίδια στιγμή οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Rice έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σύνδεση συσκευής με την κεραία Wi-Fi σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα κανάλι (σήμερα χρειάζονται δύο). Με άλλα λόγια, μπορούν να παρέχουν τεχνολογία στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η οποία διπλασιάζει τη χωρητικότητα του δικτύου τους, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουν νέο εξοπλισμό. Η πλατφόρμα λέγεται wireless open-access research platform ή εν συντομία WARP. Αυτή τη στιγμή η Intel έχει ανακοινώσει ήδη τα νέα ψηφιακά RF chips, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με τον Atom, προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες, μικρότερη κατανάλωση και προορίζονται για κινητές συσκευές. Από την πλευρά του χρήστη, οι μέρες στις οποίες το ανέβασμα από κινητό ήταν αργό, είναι μετρημένες. Η ευκαιρία δε για παροχή ακόμα μεγαλύτερης χωρητικότητας από πλευράς παρόχου είναι μεγάλο πλεονέκτημα και σε παροχή υπηρεσιών και σε οικονομικό όφελος. Το ωραίο στοιχείο σε αυτό το σενάριο είναι πως όλοι κερδίζουν και επωφελούνται – όσο και αν ακούγεται ρομαντικό στην εποχή μας.
Η φιλοσοφία του «ασύρματου καλωδίου» εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων στο χρήστη και υπόσχεται να απλοποιήσει την καθημερινή εργασιακή ρουτίνα σε αυτόματη διαδικασία που δεν θα απασχολεί πλέον το μυαλό του χρήστη. Σήμερα υπάρχει εφαρμογή με την οποία ο χρήστης συνδέει το Bluetooth ακουστικό του στον προσωπικό του υπολογιστή. Αν ο χρήστης πρέπει να αφήσει το γραφείο του υποχρεωτικά, αλλά περιμένει μια επείγουσα κλήση, με το που θα απομακρυνθεί από τον υπολογιστή του, η κλήση του θα προωθηθεί στο κινητό του – και όλα αυτά χωρίς να κάνει καμία απολύτως αλλαγή ή να πατήσει έστω και ένα κουμπί. Και αν αυτή η εφαρμογή δεν ταιριάζει στο δικό σας στυλ εργασίας, σίγουρα θα χρησιμοποιούσατε το Wi-Fi στο τρένο, το αεροπλάνο ή ακόμα και στο σκάφος. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην εγκατάσταση Wi-Fi δικτύου από την AT&T για τους πελάτες της στην πλατεία των Times. Η εν λόγω εγκατάσταση έχει σκοπό να ανακουφίσει την παρούσα υποδομή από την υπεραυξημένη κίνηση δεδομένων λόγω των κινητών συσκευών. Η έρευνα (από την πλευρά της εταιρείας) θα πυροδοτήσει την επέκταση των εγκαταστάσεων Wi-Fi και σε άλλα σημεία, καθώς αυτή τη στιγμή οι 3G υποδομές της λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 η ίδια εταιρεία διαχειρίστηκε 53.1 εκατομμύρια συνδέσεις. Αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 20.000 Wi-Fi hot-spots, με σκοπό να ανακουφίζει το 3G δίκτυό της και να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις στους χρήστες που συνδέονται σε αυτό. Και σε αυτήν την περίπτωση το «ξεφόρτωμα γίνεται» μέσω του Wi-Fi. Η κατάσταση αυτήν τη στιγμή φαίνεται ελεγχόμενη, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Με την προσθήκη του IPv6 και των νέων συσκευών στον κόσμο της πληροφορίας, οι ανάγκες σε κίνηση δεδομένων θα αυξηθούν εκθετικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ήδη μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει πως έως το 2015 η κίνηση που θα προκληθεί από τα κινητά θα αυξηθεί στο 10.000% (σωστά διαβάσατε 10.000%). Επίσης, αρκετοί κατασκευαστές και πάροχοι προειδοποιούν ότι το IPv6 θα μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει τις τηλεπικοινωνίες.
Το γενικό σχέδιο για την ασύρματη τεχνολογία έχει πάρει ήδη τροπή που θα οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο όλοι θα συνεισφέρουν με τη μορφή κόμβου. Θα γίνει πανίσχυρο και θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του ενσύρματου δικτύου, χωρίς το τελευταίο να υποφέρει λόγω εξουθένωσης πόρων και χωρητικότητας. Πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασύρματης δικτύωσης δηλώνουν ότι το 56% των ασύρματων συνδέσεων προέρχονται πλέον από κινητά ή ταμπλέτες και όχι από φορητούς υπολογιστές. Το γεγονός αυτό ενδυναμώνει το «mobility» καθώς το βάρος του προσωπικού υπολογιστή δεν συγκρίνεται σε σχέση με μία ταμπλέτα ή ένα από τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.
Η επόμενη μέρα λοιπόν, θα μας βρει πολύ σύντομα. Η μετάβαση στη νέα εποχή θα μας εντάξει καθολικά σε ένα νέο ασύρματο περιβάλλον, το οποίο έχει τη δυναμική να συμπληρώσει τις παρούσες υποδομές. Αν και αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το τεράστιο αυτό δίκτυο πληροφοριών, η λύση θα βρεθεί και θα απελευθερώσει τα ασύρματα, αδηφάγα κινητά μας. Το νέο «ασύρματο καλώδιο» θα αποτελέσει το μέλλον και θα είναι τόσο δυνατό όσο η δομημένη καλωδίωση στο ξεκίνημά της. Στην περίπτωση που δεν ανήκετε στους τεχνολάτρες που κυνηγούν κάθε νέο επίτευγμα, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε το νέο καλώδιο, γιατί σε λίγο καιρό δεν θα αποτελεί νέα μόδα, αλλά απαραίτητο συστατικό στην επιχείρηση, στο σπίτι και εκτός αυτού. Και για τους πιο δύσπιστους, δείτε τις ταινίες «σταρ τρεκ» και θα συνειδητοποιήσετε ότι το πλήρωμα είχε και κινητό που άνοιγε στα δύο και ταμπλέτες και ασύρματη τεχνολογία. Από εκείνη την εποχή το ονειρευόμασταν και τώρα το βιώνουμε. Συνδεθείτε και απολαύστε το!

Δρ. Αλέξανδρος Σουλαχάκης