Στο πλαίσιο του συνεδρίου EMC World 2014, η EMC Corporation παρουσίασε το ViPR 2.0, μια Software-Defined πλατφόρμα Storage, η οποία απλοποιεί δραστικά τη διαχείριση νέων και παλαιότερων υποδομών storage, και προσφέρει νέες δυνατότητες services, που είναι σε θέση να υποστηρίξουν εφαρμογές επόμενης γενιάς και Big Data analytics.

 

 

 

Η 3η πλατφόρμα του IT, στη βάση της οποίας συναντώνται οι ισχυρές τάσεις του cloud, του mobility, των κοινωνικών δικτύων και των Big Data, δημιουργεί ένα νέο κόσμο γεμάτο ευκαιρίες – αλλά και ανταγωνιστικές απειλές — για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Πλέον, οι συναλλαγές και η επικοινωνία γίνονται σε πολλές περιπτώσεις μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, προσφέροντας έτσι μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες των επιχειρήσεων. Εφαρμογές που εξυπηρετούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρήστες γεννούν 1000 φορές περισσότερα δεδομένα από εκείνες τις οποίες αντικαθιστούν. Για τις νέες αυτές εφαρμογές απαιτούνται νέες υποδομές storage, επάνω στις οποίες θα πρέπει παράλληλα να τρέχουν και όλες οι back-office εφαρμογές που χρησιμοποιεί μια σύγχρονη επιχείρηση.

 

Το ViPR 2.0 δημιουργεί μια γέφυρα με την 3η πλατφόρμα του ΙΤ, δίνοντας στους πελάτες της EMC την ευκαιρία να διαχειριστούν τις υποδομές storage που διαθέτουν, με έναν συστηματικό, πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο. Παράλληλα, το ViPR χρησιμοποιεί ορισμένα προηγμένα εργαλεία διαχείρισης και συντονισμού της VMware, της OpenStack και της Microsoft, προκειμένου να εντάξει το storage στο ευρύτερο workflow ενός data center.

 

Η αξία του ViPR ως πλατφόρμα Software-Defined Storage έγκειται στο ότι διαχωρίζει το Control Plane (δηλαδή τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των storage arrays και των αντίστοιχων λειτουργιών, όπως discovery, provisioning και reporting μέσω του ViPR Controller) από το Data Plane (δηλαδή των προηγμένων data services τα οποία τρέχουν, μέσω του ViPR Data Services, πάνω από τις συστοιχίες των μέσων αποθήκευσης προσθέτοντας, για παράδειγμα, object capabilities στις file-based πλατφόρμες ή block capabilities στα πιο παραδοσιακά συστήματα). Χάρη στο διαχωρισμό του Control από το Data Plane, το ViPR κάνει πιο απλή τη διαχείριση των προηγμένων arrays και παράλληλα αξιοποιεί τη διαθέσιμη «ευφυΐα» ώστε να πετύχει την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται από την εκάστοτε πολιτική διαχείρισης των δεδομένων.

 

Νέα ViPR Data Services: για κάθε νέο τύπο Storage και κάθε νέα εφαρμογή

 

Εκτός από τις αυξημένες διαχειριστικές ικανότητες, βελτιωμένα είναι και τα ViPR Data Services. Εκτός από τα δεδομένα τύπου object και HDFS που υποστηρίζονταν μέχρι σήμερα, το ViPR μπορεί πλέον να υποστηρίζει απλούς δίσκους, καθώς επίσης και block data services, με βάση το λογισμικό EMC ScaleIO.

 

Στην έκδοση 2.0 του ViPR έχει προστεθεί η δυνατότητα multi-site support μέσω νέων και ισχυρών εργαλείων geo-scale storage τα οποία όχι μόνο προσφέρουν πρόσβαση στα δεδομένα, αλλά και διασφαλίζουν την ακεραιότητα τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ViPR Object Data Services μπορούν πλέον να καλύπτουν περισσότερες από μια τοποθεσίες, προσφέροντας κορυφαίες δυνατότητες geo-replication και geo-distribution (λειτουργίες για τις οποίες η διαδικασία κατοχύρωσης πατέντας βρίσκεται σε εξέλιξη), αλλά και ακόμη καλύτερες επιδόσεις και απόδοση. Τα ViPR Object Data Services προσθέτουν επιπλέον δυνατότητες σε επίπεδο συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση με το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο και τις κανονιστικές υποχρεώσεις που έχει κάθε κλάδος, καθώς και υποστήριξη για το EMC Centera CAS (Content Addressable Storage) API. Έτσι, οι πελάτες με EMC Centera μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις κορυφαίες λειτουργίες συμμόρφωσης και δια-κράτησης (δεδομένων) του Centera σε οποιαδήποτε από τις πλατφόρμες που υποστηρίζει το ViPR, χωρίς να απαιτείται καμία αλλαγή στο λογισμικό. Με δυο λόγια, τα νέα ViPR Data Services παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα όποτε τα χρειάζεται ο χρήστης, όπου κι αν βρίσκεται, όπου κι αν βρίσκονται.

 

Επίσης, στην έκδοση ViPR 2.0 έχουν προστεθεί τα ViPR Block Services, κάποια καινούρια data services βασισμένα στο λογισμικό server-SAN, EMC ScaleIO. Χάρη στα ViPR Block Services οποιαδήποτε συστοιχία απλών δίσκων του εμπορίου αποκτά τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων τύπου block.

 

Νέος ViPR Controller: Γέφυρα προς την 3η Πλατφόρμα του IT

 

Μετά από βελτιώσεις και χάρη σε ένα νέο OpenStack Cinder plugin, ο ViPR Controller υποστηρίζει απλούς δίσκους και ακόμη μεγαλύτερη γκάμα storage arrays. Στη σχετική λίστα συναντάμε συστοιχίες από κατασκευαστές όπως η EMC, η Hitachi Data Systems και η NetApp, αλλά και απλές (commodity storage). Επίσης, χάρη στο OpenStack Cinder plugin, το ViPR είναι πλέον σε θέση να υποστηρίζει συστοιχίες της Dell, της HP και της IBM, όπως και τα περισσότερα storage arrays που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα. Παράλληλα, η έκδοση 2.0 του ViPR προσφέρει στους πελάτες ένα απλό περιβάλλον διαχείρισης, μέσω του οποίου μπορούν να τυποποιήσουν και να αυτοματοποιήσουν τη διαχείριση των υποδομών storage που ήδη διαθέτουν, και παράλληλα να διασφαλίσουν την υποστήριξη των νέων, policy-driven συστημάτων που θα αποκτήσουν στο μέλλον.

 

Με το ViPR 2.0 η δυνατότητα υποστήριξης γίνεται ακόμη καλύτερη για τις συστοιχίες της EMC με βελτιωμένα χαρακτηριστικά ενοποίησης και διαχείρισης του EMC VPLEX και του EMC RecoverPoint. Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται δυνατότητα multi-site και multi-tenancy, ώστε να υποστηρίζονται μεγάλα συστήματα geo-scale storage, τα οποία αριθμούν εκατοντάδες tenants σε πολλές διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, μέσα από ένα και μόνο namespace. 

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Principled Technologies, “Το EMC ViPR κάνει το storage automation ιδανική συντροφιά για τους virtualization admins, προσφέροντας όλα όσα υπόσχεται ένα software-defined data center. Οι αυτοματισμοί του ViPR μειώνουν το κίνδυνο ανθρωπίνων λαθών και περιορίζουν τη διαχειριστική γραφειοκρατία του storage, κάνοντας την επιχείρηση σας πολύ πιο ευέλικτη και ευκίνητη.”

 

Ακόμη καλύτερο λογισμικό για SoftwareDefinedStorage

 

Οι σουίτες Software-Defined Storage της EMC, πιο γνωστές ως ViPR SRM και Service Assurance (SA) Suite, έχουν επίσης δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις. Με τις νέες εκδόσεις εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διασυνδεσιμότητα σε σύνθετα, multi-vendor συστήματα. Παράλληλα, πέρα από την ικανότητα να συνεργάζεται με μια μεγάλη σειρά πλατφόρμες της EMC και άλλων κατασκευαστών, το ViPR SRM μπορεί και κάνει πιο εύκολο το integration με τα ViPR και VPLEX, και διευρύνει τις επιλογές στα SLAs των παρόχων υπηρεσιών IT-as-a-Service με τη δυνατότητα chargeback. Ανάμεσα στις βελτιώσεις του ViPR SRM περιλαμβάνεται επίσης η ακόμη καλύτερη δυνατότητα διαχείρισης virtual storage μέσα από την κονσόλα του ViPR. Τέλος, η σουίτα SAS 9.3 μπορεί να ενσωματωθεί στο VMware NSX, εξασφαλίζοντας μεγάλη ορατότητα στα υπολογιστικά συστήματα και τις δικτυακές υποδομές φυσικών και εικονικών data centers.

 

Διαθεσιμότητα

 

Το EMC ViPR 2.0 θα είναι διαθέσιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Τα ViPR SRM και SAS 9.3 θα είναι διαθέσιμα το Q2.

 

Σχόλιααναλυτών:

 

Laura Dubois, Program Vice President, Storage Practice, IDC

 

«Το ViPR είναι η ιδανική πλατφόρμα Software-Defined Storage για τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν ριζικά την υποδομή αποθήκευσης δεδομένων και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η 3η Πλατφόρμα. Η εξέλιξη των βασικών δυνατοτήτων του ViPR, όπως για παράδειγμα η υποστήριξη συστοιχιών άλλων κατασκευαστών, ακόμη και απλών σκληρών δίσκων του εμπορίου, σε συνδυασμό με κορυφαίες λειτουργίες όπως το geo-replication και το geo-distribution, είναι χαρακτηριστικά απαραίτητα για κάθε πελάτη που ψάχνει τρόπους να αξιοποιήσει καλύτερα και να επεκτείνει τις υποδομές storage που ήδη διαθέτει.  Παράλληλα, οι αυτοματισμοί και η δυνατότητα  self-service storage του ViPR μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης ανθρώπινου λάθους και εξασφαλίζουν εύκολο, ταχύτατο και ομαλό provisioning».

 

Σχόλια πελατών:

 

Chris Flaesch, γενικός διευθυντής, Platform Offerings, CSC 

«Με περισσότερα από 177 Petabytes αποθηκευμένων πληροφοριών υπό διαχείριση, και  ετήσιο ρυθμό αύξησης του όγκου των δεδομένων μας ίσο με 21%, η σουίτα Storage Resource Management και το ViPR της EMC μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του συστήματος storage κατά 4 με 5 φορές».

 

HaimInger, γενικός διευθυντής τεχνολογίας, CLAL Insurance

 

«Καθώς χτίζουμε το δικό μας μοντέλο Software-Defined Data Center, το ViPR μας επιτρέπει να μειώσουμε το χρόνο που απαιτείται για την εγκατάσταση μιας εφαρμογής από μερικές ημέρες σε επίπεδο ωρών ή και λεπτών. Από πλευράς οργάνωσης, το ViPR μας δίνει τη δυνατότητα να αποδομήσουμε τα κλειστά σιλό του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα portal με συγκεκριμένα SLAs για τα εικονικά storage pools, τα οποία επίσης μπορούμε να ορίσουμε πολύ πιο εύκολα από πριν, με μερικές κινήσεις του ποντικιού και μερικά κλικ, καθώς τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα».

 

Σχόλια στελεχών της EMC:

 

Amitabh Srivastava, Πρόεδρος του τμήματος Advanced Software στην EMC

 

«Το ViPR, ακρογωνιαίος λίθος των λύσεων Software-Defined Storage της EMC, έχει εξαρχής σχεδιαστεί με στόχο να λύσει τα κυριότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρικοί μας πελάτες σήμερα, αλλά και στο μέλλον.  Το ViPR έχει αποδειχθεί ότι μειώνει μέχρι και 80% τον πρόσθετο φόρτο που προκύπτει από τη διαχείριση ενός multi-vendor συστήματος storage. Η νέα έκδοση προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις σε επίπεδο αυτοματισμών, υποστηρίζει ακόμη περισσότερες πλατφόρμες και επιτρέπει την επέκταση του storage σε περισσότερες γεωγραφικές θέσεις (geo-scalability). Και επειδή συνεχίζουμε να παίρνουμε υπΆ όψη μας τα σχόλια των πελατών μας, η νέα έκδοση υποστηρίζει ECS Appliance και commodity πλατφόρμες, ενώ παράλληλα προσθέτει κορυφαίες δυνατότητες για τη διαχείριση δεδομένων τύπου object».

 

Πρόσθετες Πηγές