H devolo επεκτείνει τις έρευνές της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω του ερευνητικού προγράμματος ACEMIND (Advanced Convergent and Easily Manageable Innovative Networks Design), με τη στήριξη της ΕΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Eureka/Celtic+, το οποίο αποσκοπεί στην απλοποίηση της εγκατάστασης και χρήσης των smart home συσκευών, ανεξάρτητα από την υποκείμενη τεχνολογία επικοινωνίας. Βάσει αυτού του έργου δεν θα περιλαμβάνονται μόνο «κλασικές» συσκευές ενός οικιακού δικτύου, όπως PCs, φορητοί υπολογιστές, tablets και smartphones, αλλά και πλυντήρια, ψυγεία, τηλεοράσεις και κλιματιστικά. Ως ειδικός στον τομέα του Powerline, η devolo κατέχει ηγετική θέση και μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα αυτό και θα συνεισφέρει με την εμπειρία της στη μετάδοση δεδομένων μέσω των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο ACEMIND ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και θα διαρκέσει τρία χρόνια.

 

Ευέλικτη χρήση σε διάφορες διαδρομές μετάδοσης δεδομένων

Το ACEMIND βασίζεται στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο OMEGA (2008-2011) και επιδιώκει τη δημιουργία ενός ενιαίου, κεντρικού δικτύου που μπορεί να ενώσει χωρίς προβλήματα διάφορες λύσεις διασύνδεσης και επικοινωνίας. Η ιδέα αυτή οδήγησε στο παρελθόν στο πρότυπο IEEE 1905.1, το οποίο περιγράφει τη διαφανή χρήση των ετερογενών τεχνολογιών ή τα υβριδικά δίκτυα (Wi-Fi, Ethernet, Powerline, MoCA).

 

Ο στόχος του έργου ACEMIND

Το ACEMIND επιδιώκει στην παροχή τυποποιημένης υποδομής δικτύου έτσι ώστε οι τελικοί πελάτες να έχουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην απόκτηση και σύγκριση των τιμών των επιμέρους στοιχείων. Οι τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες επικοινωνίας και των προτύπων, όπως Wi-Fi, Ethernet, Powerline και MoCA πρέπει να αλληλεπιδρούν απρόσκοπτα και ανεξάρτητα μεταξύ τους και να αναγνωρίζουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για μετάδοση των δεδομένων σε κάθε περίσταση. Αυτό θα καθιστά πολύ πιο εύκολο για τους καταναλωτές να συνδυάσουν έξυπνα και multimedia προϊόντα σπιτιού σε ένα ενιαίο οικιακό δίκτυο. Το υβριδικό αυτό δίκτυο θα αποσκοπεί στο να παρέχεται υψηλό επίπεδο χρήσης και φιλικότητας προς το χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, το ACEMIND επιδιώκει να παράσχει αντίστοιχες τερματικές συσκευές οι οποίες είναι ήδη εφοδιασμένες με τη βέλτιστη ικανότητα αυτοδιαχείρισης του δικτύου, ενώ τα προϊόντα αυτά προορίζονται και για απομακρυσμένη διαχείριση για διαχειριστές δικτύων.

 

Περαιτέρω ανάπτυξη του προτύπου IEEE 1905.1

Το ACEMIND περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη των διαφόρων demonstrators που θα ενσωματώνουν τεχνολογίες επικοινωνιών πέραν αυτών που περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στο πρότυπο IEEE 1905.1 (π.χ. Wi-Fi 802.11ad/ah, LIFI ή ZigBee/Bluetooth). Ο απώτερος στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να αναπτύξει νέες λειτουργίες ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις αυξημένες απαιτήσεις παρακολούθησης και διαχείρισης υβριδικών δικτύων, στη συμβατότητα με το περιβάλλον, την ασφάλεια, αλλά και χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτές οι λειτουργίες και υπηρεσίες πρέπει να είναι προσβάσιμες από το χρήση μέσα από ένα κεντρικό interface . Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα του ACEMIND θα είναι κρίσιμα για τις επόμενες εκδόσεις των υφιστάμενων προτύπων (IEEE P1905.1 / IEEE 802.1, κ.λπ.).

 

Ένταξη των σχολίων από τους τελικούς χρήστες στην ανάπτυξη

Η έρευνα και ανάπτυξη του έργου ACEMIND λαμβάνει χώρα σε πραγματικές συνθήκες και δίνει ιδιαίτερη σημασία στις παρατηρήσεις και προτάσεις που συλλέγονται από τους τελικούς χρήστες μέσα από συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και επιτόπιες δοκιμές, έτσι ώστε να βελτιώνονται συνεχώς τα αποτελέσματα. Οι παρατηρήσεις αυτές ενσωματώνονται πλήρως στην ανάπτυξη του user interface και έχουν κρίσιμη επίδραση σΆ αυτό. Το ACEMIND έχει ως στόχο του το σχεδιασμό ενός έξυπνου και όσο δυνατόν πιο απλό user interface, έτσι ώστε οι τελικοί χρήστες να είναι σε θέση να ελέγχουν ένα σταθερό υβριδικό δίκτυο χωρίς να έχουν βαθιές τεχνικές γνώσεις, ενώ και οι  διαχειριστές του δικτύου καθώς και τμήματα εξυπηρέτησης πελατών θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα απομακρυσμένης συντήρησης.

 

Μέλη του έργου ACEMIND

Το ACEMIND έχει προϋπολογισμό € 4.000.000 και συγκεντρώνει πολλούς παγκόσμιους βιομηχανικούς και οικονομικούς ηγέτες (Orange-Γαλλία, OledComm-Γαλλία, devolo-Γερμανία, Invea-Tech -Τσεχία, Arcelik-Τουρκία), καθώς και δημοφιλή πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα (IHP Microelectronics-Γερμανία, Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελλάδα). Οι γερμανικές συμμετοχές του έργου,  devolo AG και IHP, έχουν επίσης συνεργαστεί και στο πλαίσιο του έργου «AUTOCONFIG2.5″ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας (BMWi) που ονομάζεται “The Central Innovation Program SME” έτσι ώστε να αποτελέσουν τη βάση για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ τους και στο έργο ACEMIND.

Περισσότερες πληροφορίες για το ACEMIND project θα βρείτε στο:

http://www.celticplus.eu/Projects/Celtic-Plus-Projects/2012/ACEMIND/acemind-default.asp

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την devolo και τα τρέχοντα προϊόντα της θα βρείτε στη σελίδα της εταιρείας στο http://www.devolo.gr