Η Oracle, οι χρήστες και η κοινότητα των προγραμματιστών σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν τα 20 χρόνια της Java. Σήμερα, η Java αποτελεί τον κρίσιμο άξονα λογισμικού που επηρεάζει την επαγγελματική και την προσωπική ζωή μας. Από τις καινοτομίες στα εταιρικά big data, το cloud, την κοινωνική δικτύωση, τις φορητές συσκευές και το Internet of Things, μέχρι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, τα smartphones και τα βιντεοπαιχνίδια, η Java συνεχίζει να βοηθάει τους προγραμματιστές να ξεπεράσουν τα όρια της τεχνολογικής καινοτομίας.

 

 

Ο Georges Saab, Vice President Development, Java Platform, Oracle, δήλωσε: «Η Java έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί και τώρα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και αξιόπιστες τεχνολογίες στον κλάδο μας σήμερα. Όσοι έχουν επιλέξει Java έχουν ανταμειφθεί σε πολλαπλάσιο βαθμό, με αυξήσεις της απόδοσης, επεκτασιμότητας, αξιοπιστίας, συμβατότητας και λειτουργικότητας. Το οικοσύστημα της Java παρέχει εξαιρετικές βιβλιοθήκες, περιβάλλοντα και πόρους που βοηθούν όλους τους προγραμματιστές, από τον αρχάριο μέχρι τον πλέον έμπειρο.  Η ανάπτυξη της ίδιας της Java πραγματοποιείται στην απόλυτα διαφανή κοινότητα του OpenJDK.  Με τη σημαντική επένδυση της Oracle και άλλων στην κοινότητα, ανυπομονούμε να δούμε τα επόμενα 20 χρόνια της εξέλιξης και μεγέθυνσης της Java.»

 

Ο Yasushi Fujii, Vice President, Application Management Middleware Division, Fujitsu Limited, δήλωσε:«H Fujitsu αναγνώρισε τη χρησιμότητα της Java στα συστήματα IT αμέσως μόλις άρχισε να διατίθεται και ακόμα και τώρα εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τις εφαρμογές της. Η Java χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους στην Ιαπωνία χάρη στην υψηλή συμβατότητά της και στην εξαιρετική αποδοτικότητα που προσφέρει. Στο μέλλον, οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), των φορητών συσκευών και του cloud θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και μεταξύ ατόμων και εταιρειών, συνεισφέροντας έτσι στην περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής φύσης της κοινωνίας. Προσδοκούμε ότι η συνεχής εξέλιξη της Java θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών ΤΠΕ και στη μεταβολή της κοινωνίας, και ανυπομονούμε να εργαστούμε με την κοινότητα της Java για την ανάπτυξη τεχνολογιών Java.»

Ο Harish Grama, Vice President, Middleware Products, IBM Systems, δήλωσε “Η IBM γιορτάζει τα 20α γενέθλια της Java, μίας από τις σημαντικότερες πλατφόρμες προγραμματισμού σε όλο το φάσμα των πλατφορμών επιχειρηματικού λογισμικού, client και mobile, η οποία εξελίσσεται από την ίδια την αγορά. Η IBM ξεκίνησε να επενδύει στην Java από τη σύλληψή της, περισσότερα από είκοσι χρόνια πριν, και έχει δει το οικοσύστημα της Java και την κοινότητα των προγραμματιστών να δημιουργούν αξεπέραστη αξία στις επενδύσεις που έχουν κάνει οι πελάτες μας σε λύσεις που βασίζονται στην Java. Η IBM προσδοκά άλλα 20 χρόνια ανάπτυξης και καινοτομίας για το οικοσύστημα της Java, συμπεριλαμβανομένων των Mobile, Cloud, Analytics και Internet of Things.”  

Η εξέλιξη της #1 γλώσσας προγραμματισμού παγκοσμίως

Έχοντας παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1995, η Java είναι η γλώσσα προγραμματισμού που έχει επιλεγεί από 9 εκατομμύρια προγραμματιστές και χρησιμοποιείται σήμερα σε 3 δισεκατομμύρια συσκευές. Η βελτίωση της ασφάλειας στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, η συγκέντρωση πληροφοριών από τους ωκεανούς του πλανήτη μας για επιστημονικές εφαρμογές, η βελτίωση της ποιότητας της συγκομιδής από τις καλλιέργειες και η ποσοτικοποίηση στοιχείων για να βοηθήσουμε την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα για όσους τα στερούνται, η προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και τα παιχνίδια είναι μερικά από τα έργα στα οποία χρησιμοποιείται η τεχνολογία της Java σε όλο τον κόσμο.

Στις εταιρείες, οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν μέσα από ένα οικοσύστημα 30 συμβατών υλοποιήσεων Java EE 6 και Java EE 7 από 12 προμηθευτές. Επιπλέον, από την πρώτη παρουσίαση της Java έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 125 εκατομμύρια συσκευές πολυμέσων που βασίζονται στη Java και έχουν διατεθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια Κάρτες Java.

Για ένα χρονοδιάγραμμα με τις κυριότερες εξελίξεις και ορόσημα στην εικοσαετή ιστορία της Java, πατήστε εδώ.

Ο Al Hilwa, Program Director, Application Development Research, της IDC, δήλωσε: «Οι γλώσσες προγραμματισμού δεν είναι πάντοτε μακρόβιες, αλλά και όσες το καταφέρνουν αυτό δεν απολαμβάνουν πάντοτε μια υγιή εξέλιξη. Ωστόσο, η Java έχει αντέξει στο χρόνο και η αξία της έχει αποδειχτεί μέσα από τον τεράστιο αριθμό εφαρμογών στις οποίες χρησιμοποιείται, από μεγάλα εταιρικά συστήματα μέχρι παιχνίδια για μικρές συσκευές.»

Υπό τη διαχείριση της Oracle, έχουν διατεθεί δύο κύριες εκδόσεις της πλατφόρμας, οι Java 7 και Java 8, με την Java 9 να προβλέπεται να διατεθεί το 2016. Το πρόγραμμα Java Community Process (JCP) είναι πιο ανοικτό και διαφανές από ποτέ άλλοτε, και λειτουργεί ως ενσωματωμένο στοιχείο συμμετοχής της κοινότητας στη διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας. Η Κοινότητα OpenJDK, ο τόπος συνεργασίας για μια υλοποίηση ανοικτού κώδικα της Java Platform, Standard Edition, προσελκύει διαρκώς νέους συνεργαζόμενους που συνεισφέρουν στην ήδη ευρεία συμμετοχική της βάση.

Το Μάρτιο του 2014, η Oracle ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα της Java SE 8 έχοντας λάβει τελική έγκριση από το πρόγραμμα Java Community Process. Αυτή η έκδοση, που περιελάμβανε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση που έγινε στο μοντέλο προγραμματισμού Java από την παρουσίαση της πλατφόρμας το 1995, αποτελούσε προϊόν συνεργασιών στην Κοινότητα OpenJDK. Λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, διατέθηκε επίσης η Java Platform, Micro Edition 8 (Java ME 8) και οι συναφείς εκδόσεις των προϊόντων Oracle Java Embedded, κατόπιν τελικής έγκρισης από το πρόγραμμα Java Community Process. Με μια συντονισμένη πλατφόρμα Java 8 σε ενσωματωμένες συσκευές, επιτραπέζιους υπολογιστές, κέντρα δεδομένων και στο cloud, οι πελάτες έχουν πλέον τη δυνατότητα για ταχύτερη υλοποίηση εφαρμογών, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων με αστραπιαία ταχύτητα και ανάληψη δράσης για τα διάφορα συμβάντα αμέσως μόλις αυτά προκύπτουν.

Προαναγγελία της νέας εποχής της Java

Η Oracle και η κοινότητα της Java επικεντρώνονται τώρα στην παροχή νέων καινοτομιών στην Java 9. Το βασικό προγραμματισμένο χαρακτηριστικό αυτής της έκδοσης είναι το έργο Jigsaw, που σκοπεύει στην κατάτμηση της πλατφόρμας σε αρθρωτές υπομονάδες ώστε να καταστεί επεκτάσιμη για μια μεγαλύτερη γκάμα συσκευών, διευκολύνοντας έτσι τους προγραμματιστές να κατασκευάζουν και να συντηρούν βιβλιοθήκες και μεγάλες εφαρμογές, βελτιώνοντας την ασφάλεια, τη συντηρησιμότητα και την απόδοση. ¶λλα χαρακτηριστικά που προβλέπεται να διαθέτει η Java 9 περιλαμβάνουν το Java Shell, ένα διαδραστικό εργαλείο για την αξιολόγηση τμημάτων κώδικα Java, ένα νέο API για HTTP client που θα υποστηρίζει HTTP/2 και Web Sockets, μια διαδικασία μεταφοράς (port) για την αρχιτεκτονική AArch64 των ARM σε περιβάλλον Linux, καθώς και μια σειρά αναβαθμίσεων σε υφιστάμενα API σε συνδυασμό με μερικές σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης.

Ο Martijn Verburg, συνυπεύθυνος του Java User Group στο Λονδίνο, δήλωσε:«Η Java αφορά, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν κάθε άνθρωπο πάνω στον πλανήτη. Είναι το στοιχείο που επιτρέπει την ύπαρξη φορητών υπηρεσιών υγείας και τραπεζικών εργασιών σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, ψυχαγωγεί εκατομμύρια ανθρώπους με παιχνίδια όπως το Minecraft, και κινεί την οικονομική μηχανή των παγκόσμιων αγορών του πλανήτη μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η διαχείριση αυτής της πλατφόρμας να γίνεται από έναν φορέα με ηγετική θέση ο οποίος κατανοεί τη σημασία της Java για τον κόσμο, και η Oracle συνεργάζεται εξαιρετικά με μια έντονα ετερόκλητη κοινότητα χρηστών, προγραμματιστών, έργων ανοικτού κώδικα και μεγαλύτερες εταιρείες. Ανυπομονώ να δω τι νέο έχει να μας δώσει η επόμενη γενιά μηχανικών. Χρησιμοποιώντας την Java, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.»

Για να γιορτάσει τα 20 χρόνια της Java, η Oracle προσφέρει έκπτωση 20% σε όλες τις εξετάσεις πιστοποιήσεις για Java. Η προσφορά είναι διεθνής και ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 2015.  Οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν τον κωδικό της προσφοράς Java20 κατά τη διαδικασία της εγγραφής. Για λεπτομέρειες, πατήστε εδώ.

Επισκεφθείτε τη σελίδα των νικητών των βραβείων DukeΆs Choice Award για να δείτε τη σημαντική δουλειά που κάνει σήμερα η κοινότητα της Java.