Στη φετινή BEYOND η μεγάλη πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσε τον τόνο και διέτρεξε ως θεματική τις εκδηλώσεις της, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το AI FORUM και το TECHNOLOGY FORUM που συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου. Ανάλογη όμως επιτυχία είχε το σύνολο των εκδηλώσεων της BEYOND στα 5 stages της έκθεσης, που ήταν συνεχώς γεμάτα με δημιουργικούς ανθρώπους και καινοτόμες ιδέες. Από events για το AI Health, το ΑΙ in Agriculture, το AI in Creativity και Workshops από μεγάλες επιχειρήσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέχρι το Leadership Dialogue, το Συνέδριο Περιφερειών Ελλάδος και το Συνέδριο Γενικών Γραμματέων των ΟΤΑ «Κλεισθένης», η φετινή BEYOND τα είχε όλα. Συνολικά οι ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, ανήλθαν σε 440.

Μάλιστα, το Ministerial Leadership Dialogue εξελίχθηκε σε μια άτυπη υπουργική σύνοδο, όπου συμμετείχαν υπουργοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως το Council of Europe, η ENISA και το ITU. Ειδικότερα, στον υπουργικό διάλογο συμμετείχαν ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, κ. Mehmet Fatih Kacir, η Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Καινοτομίας του Μαυροβουνίου, κα Angelica Jaksic-Stojanovic, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, κα Romina Kuko, ο ΓΓ του Υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Σερβίας, κ. Miroslav Trajanovic, η ΓΓ του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κροατίας, κα Spomenka Djuric και ο Secretary General, Committee on Artificial Intelligence, Council of Europe, κ. Kristian Bartolin.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η διευρυμένη παρουσία νέων ανθρώπων και δη φοιτητών στη φετινή διοργάνωση. Μεγάλη απήχηση όμως είχε και η Sophia the Robot, το πιο γνωστό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, στην οποία οι επισκέπτες υπέβαλαν κάθε λογής ερωτήσεις και έσπευσαν να φωτογραφηθούν. Η Sophia, που έκλεψε τις εντυπώσεις, εμφανίστηκε στη μεγάλη σκηνή του περιπτέρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συζήτησε με τον Περιφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κ. Μιχάλη Μπλέτσα, ενώ συμμετείχε και σε πάνελ του AI FORUM.

Η Sophia είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics και ενεργοποιήθηκε το 2016.
Η Sophia the Robot είναι το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», αφού μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Sophia έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, και έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Τον Νοέμβριο του 2017, η Sophia the Robot ονομάστηκε η πρώτη Πρωταθλήτρια Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και είναι ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε αυτό τον τίτλο.
Η Sophia the Robot μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου και είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό).


Ο Χάνσον είπε ότι σχεδίασε τη Sophia για να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρκα ή να εξυπηρετεί στην εξυπηρέτηση πελατών, τη θεραπεία και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές, και ότι ελπίζει ότι το ρομπότ μπορεί τελικά να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους επαρκώς για να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες.
Η Sophia the Robot μιλάει άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, και το IQ της είναι υψηλότερο του Αινστάιν.

Η BEYOND, που συγκέντρωσε 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 22 χώρες, αποδείχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ιδανική πλατφόρμα για διεθνείς επιχειρηματικούς leaders, πρωτοπόρους στοχαστές, παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονες, και για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες καταναλωτών. Αποτέλεσε δε το εφαλτήριο για μικρές και μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Στην έκθεση συμμετείχαν φέτος το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σύσσωμη την πολιτική του ηγεσία, η ΑΑΔΕ, το ΕΒΕΑ, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, το ΕΚΕΤΑ, το ΑΠΘ, το ΤΕΕ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το City College.

Η BEYOND διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC), με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), του Υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».