Η απομακρυσμένη πρόσβαση αποτελεί στοιχείο του δικτύου από την εποχή των dial-up modems και των απίστευτα υψηλών ταχυτήτων 56 kbps. Καλά, όχι και τόσο… απίστευτων τελικά. Τα συγκεκριμένα modems έδωσαν τη θέση τους σε ταχύτερες και πιο ασφαλείς τεχνολογίες ενώ οι λύσεις εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPNs) άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Στο σημερινό, πανδημικό περιβάλλον εργασίας «work-from-home» (WFH), οι λύσεις VPN απλώς δεν κάνουν πλέον, δεν επαρκούν, καθώς πέφτουν συχνά θύματα ευπαθειών και κενών ασφαλείας, παρουσιάζουν ζητήματα περιορισμών ταχύτητας καθώς και προβληματική κλιμάκωση/ επεκτασιμότητα. Η τεχνολογία που θα αντικαταστήσει το VPN για ασφαλή απομακρυσμένη πρόσβαση υψηλής απόδοσης είναι η Zero Trust Network Access (ZTNA).

Με το να απαιτεί από κάθε στοιχείο της συναλλαγής, για την πρόσβαση σε ένα δίκτυο, στους πόρους, στις εφαρμογές και στα δεδομένα, να είναι πιστοποιημένο και εξουσιοδοτημένο, το ZTNA υπερβαίνει κατά πολύ τη Ρωσική παροιμία: Εμπιστεύσου, αλλά πρώτα επαλήθευσε. Τα περιβάλλοντα μηδενικής εμπιστοσύνης, τα οποία μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους λόγω της διαρκούς επαλήθευσης ταυτότητας κάθε χρήστη, συσκευής, εφαρμογής και συναλλαγής, βασίζονται στο μάντρα: Ποτέ μην εμπιστεύεσαι, επαλήθευσε τα πάντα.

Η πεμπτουσία της μηδενικής εμπιστοσύνης

Το ZTNA αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του πλαισίου ασφαλείας Secure Access Service Edge (SASE). Το τελευταίο, διασφαλίζει ότι οι χρήστες και οι συσκευές είναι πράγματι αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία ενός δικτύου από τις επιθέσεις ransomware. Αν και το συγκεκριμένο άρθρο εστιάζει στο Sophos ZTNA για την ενίσχυση της ασφάλειας της απομακρυσμένης πρόσβασης που πάει μακρύτερα ​​από το δημοφιλές VPN, μπορείτε να βρείτε σε αυτή την ιστοσελίδα μία λεπτομερή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο το Sophos ZTNA μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ransomware.

«Η μηδενική εμπιστοσύνη αποτελεί τρόπο σκέψης και όχι μια συγκεκριμένη τεχνολογία ή αρχιτεκτονική» έγραψε ο διακεκριμένος Αντιπρόεδρος Αναλυτής της Gartner, Neil MacDonald στο άρθρο «New to Zero Trust Security? Start Here» της γνωστής εταιρείας ερευνών αγοράς. «Πρόκειται πραγματικά για μηδενική υπονοούμενη εμπιστοσύνη, καθώς από αυτή θέλουμε να απαλλαγούμε».

Καλύτερη επιλογή για απομακρυσμένη πρόσβαση

Η πανδημία οδήγησε τους κυβερνοεγκληματίες στο να στοχεύουν απομακρυσμένους εργαζόμενους, αναγκάζοντας τους οργανισμούς να ξανασκεφτούν τους τρόπους που εφαρμόζουν τη στρατηγική μηδενικής εμπιστοσύνης τους. Καθώς περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι πλέον, η εταιρική συλλογιστική για την κυβερνοασφάλεια αλλάζει. Εκεί που κάποτε δούλευε εξ αποστάσεως μία μικρή ομάδα εργαζομένων, σήμερα βλέπουμε ολόκληρες εταιρείες να γίνονται «εικονικές».

Η μετάβαση σε ένα καθεστώς απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού αλλάζει το προφίλ κινδύνου για το εταιρικό δίκτυο και τις τερματικές συσκευές, καθώς ενδέχεται να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στους πόρους ασφάλειας του εταιρικού δικτύου, οι οποίοι ενδέχεται να υπολειτουργούν για τη μαζική μετεγκατάσταση του προσωπικού και να δημιουργούν μία μεγαλύτερη επιφάνεια δικτύου για τους επιτιθέμενους. Για να ανταποκριθούν στη πρόκληση αυτής της ρευστής κατάστασης δικτύου όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, πολλές εταιρείες με παραδοσιακές εσωτερικές εγκαταστάσεις και τυπικές περιμετρικές άμυνες που έχουν τις ρίζες τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στράφηκαν σε ένα μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης για να μειώσουν την επιφάνεια επίθεσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι κάθε χρήστης και συσκευή που συνδέεται στο εταιρικό δίκτυο είναι πλήρως επικυρωμένος/η. Και αυτό, κατά μεγάλο μέρος, καθίσταται δυνατό με την απόσυρση των λύσεων VPN, και την αντικατάστασή τους με λύσεις ZTNA.

Οι διαφορές μεταξύ του τρόπων με τους οποίους τα VPN και οι προσεγγίσεις ZTNA αντιμετωπίζουν την ασφάλεια, την κλιμάκωση και το εύρος ζώνης είναι αξιοσημείωτες. Τα VPN παρέχουν βασική πρόσβαση στο δίκτυο. Αν ένας χρήστης έχει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια -πολλές φορές απλώς ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης- έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το εταιρικό δίκτυο και σε όλα όσα είναι συνδεδεμένα με αυτό, όπως ακριβώς συμβαίνει αν καθόταν στο γραφείο του και σε έναν συνδεδεμένο στο δίκτυο σταθμό εργασίας εντός των τειχών προστασίας.

Το ZTNA παρέχει ισχυρές άμυνες ενάντια στους κακόβουλους φορείς εξαλείφοντας την απεριόριστη εμπιστοσύνη και την πλευρική κίνηση των VPNs. Επιπλέον, τα VPN τείνουν να είναι αργά και δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε περιβάλλοντα όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός τοποθεσίας, μακριά από τις ισχυρές οχυρώσεις των τειχών δικτυακής προστασίας και την υπόλοιπη υποδομή ασφάλειας δικτύου. Το ZTNA προσφέρει μια καλύτερη εναλλακτική λύση για απομακρυσμένη πρόσβαση παρέχοντας ανώτερη ασφάλεια και προστασία ενάντια στις πλέον σύγχρονες απειλές, μία περισσότερο επεκτάσιμη εμπειρία διαχείρισης και μία περισσότερο διαφανή και χωρίς τριβές εμπειρία για τους τελικούς χρήστες.

Καθώς οι εργαζόμενοι απομακρύνονται από τα φιλικά όρια του εταιρικού δικτύου και εργάζονται από το σπίτι, δημιουργούν εκατομμύρια νέα, ευάλωτα endpoints, συχνά εκτός του ελέγχου του προσωπικού πληροφορικής της εταιρείας. Αυτά τα endpoints αποτελούν ώριμους στόχους για τους επιτιθέμενους, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των endpoints ή τερματικών συσκευών ενδέχεται να μην διαθέτει επιχειρησιακής κλάσης ασφάλεια.

Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός εξωτερικών χρηστών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα δημιούργησε τεράστια επιβάρυνση στα ήδη υπερφορτωμένα εταιρικά VPNs. Ενώ τα VPNs έχουν καθορισμένες παραμέτρους εύρους ζώνης, το ZTNA είναι ευέλικτο και κλιμακώνεται για να καλύψει τον μεγαλύτερο φόρτο που δημιουργείται στο δίκτυο από τους υπαλλήλους work-from-home (WFH).

Η σύνδεση μέσω ZTNA παρέχει στον χρήστη πρόσβαση σε μία συγκεκριμένη εφαρμογή στο εταιρικό δίκτυο και όχι καθολική πρόσβαση στους δικτυακούς πόρους. Οι εφαρμογές, οι χρήστες και οι συσκευές είναι μικρο-τμηματοποιημένες για να περιορίσουν την ικανότητα του χρήστη να μετακινείται εντός του δικτύου, ένα κοινότυπο τέχνασμα των κυβερνοεγκληματιών και του malware (κακόβουλου λογισμικού). Επιπλέον, η ενσωμάτωση της κατάστασης της υγείας της συσκευής περιορίζει/ αποκόπτει αυτόματα τις παραβιασμένες συσκευές από το να έχουν πρόσβαση σε δικτυακούς πόρους. Το Sophos ZTNA αξιοποιεί πλήρως αυτή τη μοναδική ενσωμάτωση με το πλήρες οικοσύστημα της Sophos, και ειδικά με τα Sophos Intercept X endpoints.

Η διαφορά του Sophos ZTNA

Το Sophos ZTNA είναι μια πολύ πιο ασφαλής και εύκολη στη διαχείριση προσέγγιση απομακρυσμένης πρόσβασης που προσφέρει μία διαφανή, χωρίς τριβές και χρονοκαθυστερήσεις εμπειρία για τους τελικούς χρήστες. Η μετάβαση σε ένα μοντέλο μηδενικής εμπιστοσύνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενώ προστατεύει το δίκτυο από πιθανούς εισβολείς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχεδιάζουν να εναποθέσουν malware (κακόβουλο λογισμικό) σε ένα σύστημα ή «δολώματα» για να βρουν οι υπάλληλοι και να οδηγηθούν στη συνέχεια σε κακόβουλες ιστοσελίδες. Μεταξύ των βασικών δυνατοτήτων του είναι:

  • Καταργεί την ανάγκη για VPN clients, μειώνοντας την επιφάνεια επίθεσης και καθιστώντας δυσκολότερο για τους επιτιθέμενους να βρουν τρόπο να εισέλθουν στο δίκτυό σας
  • Οι φορείς ransomware εκμεταλλεύονται συνήθως τις αδυναμίες των VPN clients (ευπάθειες, τρωτά σημεία, εσφαλμένες διαμορφώσεις) για να εισέλθουν στα δίκτυα των θυμάτων τους ωστόσο το ZTNA καταργεί αυτή τη μέθοδο καθώς εξαλείφει τα VPNs
  • Το ZTNA ελέγχει διαρκώς την ασφάλεια του χρήστη και της συσκευής, παρέχοντας συνεχείς ελέγχους υψηλού επιπέδου και αποτρέποντας τους εισβολείς από το να εκμεταλλευτούν την πρόσβαση ενός χρήστη που είχε πιστοποιηθεί προηγουμένως
  • Καθιστά εύκολη την εφαρμογή λεπτομερών ελέγχων πρόσβασης, επιτρέποντας στις εταιρείες να περιορίζουν με εύκολο τρόπο την πρόσβαση μόνο στους απολύτως απαραίτητους για την εργασία τους πόρους, μειώνοντας περαιτέρω την επιφάνεια επίθεσης
  • Για τη διαχείριση του ZTNA δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από την γνωστή κεντρική κονσόλα διαχείρισης της Sophos (Sophos Central), η οποία χρησιμοποιείται από τους πελάτες της εταιρείας για τη διαχείριση και των άλλων προϊόντων της. Χρησιμοποιεί τον ίδιο agent με την προστασία endpoint της Sophos.
  • Με το μέσο κόστος αποκατάστασης από το ransomware να κυμαίνεται επί του παρόντος στα $1,85 εκατομμύρια, οι μικρού και μεσαίου μεγέθους οργανισμοί που επενδύουν στην ασφαλή απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω μιας προσέγγισης ZTNA θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για μία οικονομικά αποδοτική επένδυση με εμφανές ROI.

Το Sophos ZTNA παρέχει διαφανή, client-less πρόσβαση για διαδικτυακές εφαρμογές. Μεταξύ των εφαρμογών που προστατεύει ένας ZTNA client είναι το Remote Desktop Protocol (RDP), το Secure Shell Protocol (SSH), το Virtual Network Computing (VNC), μία εφαρμογή απομακρυσμένου ελέγχου και άλλες βαριά εξαρτώμενες από τα πρωτόκολλα TCP/UDP εφαρμογές. Το RDP μάλιστα είναι μία από τις πιο προβληματικές εφαρμογές, καθώς χρησιμοποιείται συχνά από το κακόβουλο λογισμικό για να επιτρέψει στους εισβολείς να εισέλθουν σε μολυσμένα δίκτυα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στον κυβερνοχώρο συνιστούν την πλήρη κατάργηση της πρόσβασης RDP από τα εταιρικά δίκτυα ως προϋπόθεση για την απόκτηση ασφάλισης.

Μάθετε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε για το Sophos ZTNA σε αυτή την ιστοσελίδα. Η Sophos επίσης παρέχει μία λεπτομερή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο προσφέρει cloud-delivered και cloud-managed διαχείριση καθώς και πως το Sophos ZTNA είναι η μόνη λύση δικτυακής πρόσβασης μηδενικής εμπιστοσύνης που ενσωματώνεται με το Sophos Intercept X.

Πηγή: NSS –  Sophos