Τα δεδομένα (data) αποτελούν σήμερα ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο εάν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις προκειμένου να πετύχουν πολλά περισσότερα. Και ενώ τα δεδομένα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις, το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει σταδιακά εξελιχθεί σε έναν αξιοπρόσεκτο ανταγωνιστή καθώς παίρνει τη μορφή μιας σημαντικής πλέον απειλής για επιχειρήσεις σε όλη την υφήλιο.

Angelo Gentili
Business Development Manager PartnerNET
 www.partnernet.gr

Η εμφάνιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος μοιάζει περισσότερο με μία προφητεία που φαίνεται να εκπληρώνεται μέσα στο 2017 με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους vendors να προβλέπουν μαζικές οικονομικές επιπλοκές και τους οικονομολόγους να μιλάνε για τεράστιες οικονομικές ζημιές έως και έξι τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2021. Οι ηλεκτρονικές απειλές δεν αφορούν μόνο τις τερματικές συσκευές και τα δίκτυα αλλά είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο!

Στη λίστα των 27 ισχυρότερων οικονομιών, το ηλεκτρονικό έγκλημα βρίσκεται μέσα στις πέντε πρώτες απειλές. Επιπλέον, τουλάχιστον 8 χώρες αναφέρουν ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο το οποίο καθυστερεί την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους εγχειρημάτων. Τα ρίσκα είναι πλέον πάρα πολλά για τις επιχειρήσεις καθώς ολοένα και περισσότερες διαδικασίες μίας επιχείρησης διαχειρίζονται online, με την ψηφιοποίηση (digitization) να ενέχει τις περισσότερες δυσκολίες και κινδύνους στον χώρο της διαχείρισης της πληροφορίας.

Ας δούμε πώς το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει εξελιχθεί ως η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή και ποιες είναι οι επιλογές που διαθέτουν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δεδομένων τους.

 Αναγνώριση Ρίσκων

Η νέα μορφή της βιομηχανικής επανάστασης αφορά σε online interfaces, ψηφιοποιημένες οικονομίες και συνδεδεμένες συσκευές. Η οχύρωση απέναντι στην εξαιρετικά πολύπλοκη πραγματικότητα, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη καθώς τα περισσότερα από τα διαθέσιμα εργαλεία είναι κληρονομιά απαρχαιωμένων υπολογιστικών κανόνων. Η προσπάθεια οχύρωσης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εάν συνυπολογίσουμε  ότι τα κανάλια και οι τρόποι πρόσβασης στα τερματικά συστήματα και τα δίκτυα έχουν πολλαπλασιαστεί αφήνοντας  την πόρτα για τους επιτιθέμενους ανοιχτή, αυξάνοντας ποικιλοτρόπως τον κίνδυνο μίας επίθεσης.

Για τη συνολική ασφάλεια και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο οι κυβερνο-επιθέσεις να εμποδιστούν. Επιπλέον, για την διασφάλιση της μακρόχρονης λειτουργίας των επιχειρήσεων απαιτείται η διασύνδεση με τους πελάτες να γίνεται μέσω έμπιστων καναλιών γεγονός που απαιτεί την λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πληροφοριών.

 Θωράκιση  απέναντι στις  απειλές του κυβερνοχώρου

  1. Προστασία των τερματικών συστημάτων

Με την απότομη αύξηση νέων concept εργασίας όπως είναι η εργασία από το σπίτι ή «φέρτε τη δική σας συσκευή» στον χώρο εργασίας, οι οργανισμοί είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στις κυβερνο-επιθέσεις μέσα  από ένα μεγάλο αριθμό τερματικών συστημάτων. Η θωράκιση όλων αυτών των διαφορετικών τερματικών συστημάτων πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Τα τερματικά μπορούν να προστατευθούν με εξειδικευμένα προϊόντα security όπως είναι η λύση Endpoint Security της Seqrite, που στοχεύουν στο να περιορίσουν τα ρίσκα στα οποία εκτίθενται οι οργανισμοί.

  1. Έλεγχος συντελεστή ευπάθειας (vulnerability quotient)

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να εντοπίσουν την ΙT υποδομή τους στο σύνολό της και κατ’ αυτόν τον τρόπο αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για τις κυβερνο-επιθέσεις.  Για να διασφαλιστεί η ΙΤ υποδομή και να υπολογιστούν τα ρίσκα είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος του συντελεστή ευπάθειας. Ο έλεγχος είναι απλός. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η  καταγραφή του συνόλου του εξοπλισμού πληροφορικής. Στη συνέχεια, οι υφιστάμενες απειλές πρέπει να  ταξινομηθούν ανά συσκευή , κανάλι κτλ. και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν. Ο έλεγχος και ο περιορισμός των απειλών είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία καθορίζει και διασφαλίζει την ασφάλεια της επιχείρησής!

  1. Ξεγελάστε τους υποκλοπείς δεδομένων

Το ηλεκτρονικό έγκλημα συμπεριλαμβάνει το σαμποτάζ σε δίαυλους επικοινωνίας καθώς και την παρέμβαση στην εταιρική οργανωτική ροή. Οι υποκλοπείς  δεδομένων εισβάλουν εύκολα σε τερματικές συσκευές και δίκτυα, δημιουργούν ένα χάος με τις επιθέσεις ransomware και παραλύουν ολόκληρη την υφιστάμενη υποδομή συστημάτων χρησιμοποιώντας DDos επιθέσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να φανεί κανείς πιο έξυπνος από αυτούς του εγκληματίες και να τους ξεγελάσει. Στην πρώτη θέση της λίστας των πραγμάτων που μπορεί κανείς να κάνει βρίσκεται το να είναι «προνοητικός». Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προφύλαξης είναι να πραγματοποιούνται τακτικά Back up και updates. Tο να έχει κανείς μία προνοητική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ένας ορθός τρόπος αποτελεσματικής δράσης απέναντι στους εγκληματίες. Κάθε μέθοδος ασφάλειας, έστω και μικρή, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία του συστήματος μπορεί να βελτιώσει την προστασία ενός οργανισμού από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο!

Όπως συμβαίνει με την θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν σταδιακά σε αυτή την επιχειρηματική μεταμόρφωση. Όσες επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να συμμορφωθούν με τις υπάρχουσες τάσεις σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν. Το μέλλον στην ασφάλεια των πληροφοριών τείνει προς την κεντρική ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, η οποία θα απαιτήσει υψηλότερα επίπεδα συνοχής ανάμεσα στις ομάδες ασφαλείας, το πλαίσιο ΙΤ και το cloud-based fabric.

Εν κατακλείδι, η ασφάλεια εξ ορισμού είναι η μόνη δομημένη διαδικασία που λειτουργεί εναντίον εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας τους αναποτελεσματικούς. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο εμφανίζεται, δυνητικά, ως μια μεγάλη απειλή και ο καλύτερος τρόπος να το διαχειριστούμε είναι να είμαστε προνοητικοί.

Η Seqrite παρέχει ένα σύνολο λύσεων περιμετρικής ασφάλειας, ασφάλειας τερματικών συστημάτων και φορητών συσκευών με δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης, ελέγχου, και πολιτικών, on premise ή στο cloud, από προηγμένες απειλές στον κυβερνοχώρο. Για να μάθετε πώς οι λύσεις της Seqrite μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας ή για μία δωρεάν δοκιμή  καλέστε μας στο 210 7100000.