Angelo Gentili
Business Development Manager PartnerNET
www.partnernet.gr

Με τη δεύτερη δεκαετία του 2000 να πλησιάζει στο τέλος της, το κινητό έχει γίνει πολύ περισσότερο από ένα τηλέφωνο ή μια συσκευή ψυχαγωγίας. Είναι η «έξυπνη» συσκευή, στην οποία πολύ εύκολα σημειώνουμε, αποθηκεύουμε δεδομένα, κάνουμε οικονομικές συναλλαγές και χρησιμοποιούμε στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.

Αυτή η συγκέντρωση σημαντικών και ευαίσθητων επαγγελματικών πληροφοριών σε μια συσκευή που μπορεί να είναι διαρκώς συνδεδεμένη στο internet, είναι που μας κάνει και πιο ευάλωτους από ποτέ σε κακόβουλες επιθέσεις. Η επίθεση σε ένα κινητό σήμερα μπορεί να είναι κυριολεκτικά καταστροφική για μια εταιρία και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να παραμείνει ένα αξιόπιστο και ασφαλές επαγγελματικό εργαλείο.

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να επιτεθεί στο κινητό μας.

  1. Madware και spyware – Το Madware είναι σύντμηση των λέξεων mobile και adware. Είναι ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται στο κινητό, συνήθως χωρίς την άδειά μας, με σκοπό να συλλέξει δεδομένα που βοηθούν στην στοχευμένη διαφήμιση. Συνήθως το madware πάει «πακέτο» με το spyware, ένα πρόγραμμα που συλλέγει δεδομένα χρήσης του internet και τα μεταδίδει σε κάποιον τρίτο. Τα δεδομένα αυτά πωλούνται σε διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες στέλνουν αντίστοιχες διαφημίσεις. Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι τόσο ότι βλέπεις διαφημίσεις, όσο ότι τα στοιχεία που συλλέγει ένα spyware, περιλαμβάνουν την τοποθεσία σου, τη χρήση που κάνεις στο κινητό, ή ακόμα και τις επαφές σου.
  2. Ιοί και Trojans – Οι ιοί και οι Trojans μπορούν να «έρθουν» και στο κινητό σου. Συνήθως βρίσκονται μέσα σε φαινομενικά αξιόπιστες εφαρμογές και παίρνουν από το κινητό ακόμα και τραπεζικές πληροφορίες. Κάποιοι μάλιστα, στέλνουν SMS σε αριθμούς με υψηλές χρεώσεις.
  3. Drive-by downloads – Τα Drive-by downloads είναι malware που εγκαθίστανται στη συσκευή χωρίς άδεια. Βρίσκονται συνήθως σε «ύποπτες» ιστοσελίδες και email. Αυτά τα downloads μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο ή και όλα από τα προαναφερθέντα κακόβουλα προγράμματα.
  4. Browser exploits – Τα Browser exploits εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας των browser των κινητών. Επίσης εμποδίζουν τη λειτουργεία άλλων εφαρμογών που λειτουργούν μέσω του browser όπως οι PDF readers.
  5. Εφαρμογές phishing – Σήμερα τα phishing apps μοιάζουν με αληθινά apps που δύσκολα ξεχωρίζεις. Συλλέγουν ότι πληροφορία εισαχθεί στο κινητό, από αριθμούς λογαριασμών, μέχρι passwords.

Μια ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας για το κινητό, είναι απαραίτητη για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Η SEQRITE με το ανανεωμένο mSuite παρέχει προστασία και έλεγχο στις κινητές συσκευές της εταιρίας σε τέσσερεις τομείς:

Device Management, με κεντρική απομακρυσμένη διαχείριση όλων των συσκευών από μια πλατφόρμα και εύκολη προσθαφαίρεση συσκευών

Security Management, με antivirus, προστασία browsing και phishing και δυνατότητα διαγραφής δεδομένων απομακρυσμένα σε περίπτωση απώλειας.

App Management, με black list εφαρμογών, κεντρικό έλεγχο χρήσης και αναβάθμισης λογισμικού και προσαρμοσμένο ασφαλές εταιρικό app store.

Data Monitoring & Management, με έλεγχο ευαίσθητων δεδομένων και περιορισμούς ανάλογα με γεωγραφική θέση, ώρα και WiFi με πλήρες report.

Η PartnerNET είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της SEQRITE στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να μάθετε τα πάντα γύρω από τις ολοκληρωμένες λύσεις προστασίας mSuite για κινητά τηλέφωνα και EndPoint Security για υπολογιστές από τη SEQRITE, επικοινωνήστε μαζί μας.

www.partnernet-ict.comsales@partnernet-ict.com